
De Duitse gezondheidszorg zet vaart achter de digitalisering. Afgelopen zomer gebeurde dat via de regeling ‘App op recept‘, waarbij bepaalde health apps kunnen worden voorgeschreven door artsen. Nu komt de overheid met een miljardenprogramma om digitalisering van Duitse ziekenhuizen te stimuleren. Een unieke kans voor Nederlandse bedrijven om op aan te haken.
- NBSO Stuttgart, BOM Brabant, LIOF en Oost NL organiseren daarom het webinar ‘Kansen digitalisering Duitse ziekenhuizen’ op dinsdag 9 februari van 11.00 tot 12.15 uur. Meer informatie en aanmelden.
Duitse ziekenhuizen digitaliseren met een deadline
Met de nieuwe wet Krankenhauszukunftsgesetz für die Digitalisierung von Krankenhäusern (kortweg: KHZG) maakt de Duitse overheid dit jaar 4,3 miljard euro vrij voor de digitalisering van ziekenhuizen. Daarmee komt de digitalisering en cyber security van de Duitse zorg in een stroomversnelling, en dat biedt kansen voor Nederlandse ondernemers, vertelt Agaath Hulzebos, chief representative van het Netherlands Business Support Office (NBSO) Stuttgart. “In dit webinar vertellen experts uit de Duitse zorgwereld over hun strategie.”
De wet is eind oktober 2020 in werking gesteld, zodat sinds begin dit jaar de innovatiemiljarden beschikbaar komen. Juist tijdens de coronacrisis hebben ziekenhuizen gemerkt hoe belangrijk het is dat ziekenhuizen goed functioneren, stelt minister van Volksgezondheid Jens Spahn bij de introductie van de wet. “Deze innovatie is bedoeld om ziekenhuizen te versterken.”
Hoge urgentie voor ziekenhuizen om nu te investeren
Het tijdspad is strak. Ziekenhuizen moeten al voor 30 september 2021 een schatting inleveren hoeveel geld er nodig is. “Dat betekent dat ziekenhuizen nu informatie zoeken om die plannen gestalte te geven”, zegt Hulzebos. “Dus dit is hét moment voor bedrijven om te laten zien wat ze in huis hebben.”
Om de behoeften van de Duitse zorg beter te leren kennen, telt het webinar een ict-manager van zowel een groot als een kleiner ziekenhuis. ““Een universitair ziekenhuis heeft andere uitdagingen, dan de kleinere ziekenhuizen”, vertelt Hulzebos. “Dat betekent dus dat er heel verschillende kansen kunnen zijn.”
Uniek: jarenlang hadden Duitse ziekenhuizen nauwelijks budget
Binnen de KHZG is financiering beschikbaar voor investeringen in moderne noodvoorzieningen en een verbeterde digitale infrastructuur, zoals patiëntenportalen, elektronische documentatie van zorg- en behandelingsdiensten, digitaal medicatiebeheer, cyber security en netwerkstructuren voor zorg op afstand dat deelgebieden kan overschrijden.
Ziekenhuizen maken nu hun wensenlijstjes met oplossingen om papierloos te werken. Tegelijk proberen de ict-managers te vermijden dat ze met verschillende systemen opgescheept raken, die niet met elkaar kunnen communiceren. Juist omdat de tijd krap is, zullen ziekenhuizen eerder voor oplossingen kiezen die zich al bewezen hebben. Voor experimenten met startups is minder ruimte. Ook moet de oplossing de zorg voor de patiënt aantoonbaar verbeteren.
NBSO Stuttgart heeft zich als handelspost gespecialiseerd in de Duitse zorg, maar heeft dit ook nog niet eerder meegemaakt. “Dit is uniek. Jarenlang was er nauwelijks budget, nu komt er wél ruimte vrij.”
Webinar ‘Kansen digitalisering Duitse ziekenhuizen’
Op dinsdag 9 februari van 11:00-12:15 uur zullen vier experts, onder leiding van Anouk Ellen Susan, de nieuwe wet Krankenhauszukunftsgesetz für die Digitalisierung von Krankenhäusern (kortweg: KHZG) toelichten en aangeven welke mogelijkheden dit (Nederlandse) ondernemers biedt:
- Dominik Roettger
Referent für Digitalisierung und E-Health, Bayerische Krankenhausgesellschaft e.V. (BKG) - Markus Jones
Direktor Strategic Solution Leader DACH/LSP, Philips GmbH - Michael von Wagner
Ärztlicher Leiter Medizinische Informationssysteme und Digitalisierung (CMIO), Oberarzt, Universitätsklinikum Frankfurt (UKF) - Reimar Engelhardt Leiter IT, Stiftung Hospital zum Heiligen Geist & Vorstand des KH-IT, Bundesverband der Krankenhaus- IT-Leiterinnen/Leiter e.V. (KH-IT)
Het webinar wordt georganiseerd door NBSO Stuttgart, in samenwerking met de regionale ontwikkelingsmaatschappijen BOM, LIOF en Oost NL (Trade & Innovate NL). Aanmelden kan (uitsluitend) via deze link en t/m maandag 8 februari 2021, 17:00 uur. De voertaal is Duits, deelname kosteloos.