Podcast – Maximumstraf voor moordenaar van CDU-politicus Walter Lübcke

De moordenaar van de voormalige districtsvoorzitter van Kassel, Walter Lübcke, moet levenslang uitzitten. Bovendien heeft de rechtbank een bijzondere ernst van schuld vastgesteld, zodat Stephan E. na 15 jaar niet vervroegd kan worden vrijgelaten.

Hoewel de extreemrechtse Stephan Ernst voor zijn moord op Walter Lübcke de maximumstraf heeft gekregen, zijn de nabestaanden teleurgesteld. Volgens hen zijn diverse vragen tijdens het proces niet opgehelderd.

Waar wordt de verdachte van verdacht?

De moord op CDU-politicus Walter Lübcke. In de nacht van 2 juni 2019 wordt Lübcke (65) dood aangetroffen op het terras van zijn woning in Wolfhagen-Istha (Kassel). Hij blijkt te zijn doodgeschoten met een pistool.

Wie is hij?

De hoofdverdachte is de 47-jarige Duitser Stephan Ernst uit Kassel. Op het eerste gezicht leeft de familieman een burgerlijk leven. Maar hij kwam al in aanraking met justitie, herhaaldelijk wegens xenofobe misdrijven: in 1989 stak hij de kelder in brand van een flatgebouw met Turkse bewoners. Later stak hij een allochtoon neer, pleegde een aanslag met een pijpbom op een AZC, en sloeg een buitenlandse medegevangene met een stoelpoot terwijl hij in hechtenis zat. In 2009 was hij betrokken bij een aanslag door rechts-extremisten op een bijeenkomst in Dortmund. Daarna zou hij zich van het toneel hebben teruggetrokken, zelfs de autoriteiten hadden hem niet meer in het vizier. Het contact met oude kameraden, zoals ook uit het proces bleek, bleef niettemin bestaan.

Waarom koos hij Lübcke uit?

Er was een burgerbijeenkomst in Lohfelden in Noord-Hessen in 2015, waar Lübcke het opnemen van vluchtelingen verdedigde. Dus midden tijdens het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis. Lübcke reageerde toen op boze reacties uit het publiek: “Je moet opkomen voor waarden, en wie deze waarden niet vertegenwoordigt, kan dit land beter verlaten als hij het er niet mee eens is, dat is de vrijheid van elke Duitser”. Ernst en medeverdachte H. waren ook op die bijeenkomst, waar Ernst voor het eerst kennismaakte met de CDU-politicus. Op een video die H. op internet had gezet, was volgens Ernst, naast het citaat van Lübcke, een boze reactie van Ernst te horen. Lübcke ontving talrijke haatmails. Met de moord, zei zijn weduwe in de rechtbank, waren woorden daden geworden.

Wat heeft de moord losgemaakt in Duitsland?

Politieke moord, dat heeft een shock veroorzaakt. Het heeft veel politici definitief laten doordringen dat iedereen doelwit kan zijn van extreemrechts. Sindsdien is CDU ook veel duidelijker geworden in het benoemen van het gevaar van extreemrechts. De houding van de hele partij is zichtbaar veranderd.

Walter Lübcke was een geliefd Regierungspräsident voor Noord-Hessen.

Verwachte straf?

De verwachting is een levenslange gevangenisstraf voor moord met vaststelling van bijzondere ernst van de schuld en daaropvolgende preventieve hechtenis – het federale openbaar ministerie heeft de maximumstraf voor Ernst geëist. Die verwachting is dus uitgekomen.

Podcasts

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Derk Marseille

Derk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.