Podcast – Onvrede over corona-aanpak Duitse regering groeit

Duitsland verlengt de lockdown tot zeker 7 maart. Intussen groeit de onvrede over de corona-aanpak van de regering, vooral binnen het bedrijfsleven.

Uit vrees voor de mutaties wilde bondskanselier Angela Merkel liever een langere en strengere lockdown. Maar deelstaten en brancheverenigingen liggen dwars, er klinkt steeds meer protest voor de corona-aanpak van de federale regering.

Dat protest was goed te zien tijdens het chaotisch verlopen overleg tussen de deelstaten deze week. Diverse deelstaten wilden al eerder de schooldeuren openen. De vergadering werd onderbroken, zodat de deelstaten met CDU-premiers en de SPD-premiers apart nog eens wilden overleggen. Onder druk van de SPD-deelstaten heeft Merkel dus moeten toegeven op haar voorzichtige koers. De deelstaten mogen zelf bepalen wanneer ze de scholen willen openen.

Onvrede over corona-aanpak

Wat is er nog meer afgesproken?

Opvallend is dus dat de kappers per 1 maart onder voorwaarden open mogen. Alleen op afspraak en met een medisch mondkapje. In het besluit wordt genoemd dat dit vooral voor oudere mensen van groot belang is.

Hoe zit het met de andere winkels, en bijvoorbeeld cultuurinstellingen en de horeca?

Voor hen is er nog geen openingsdatum, maar de regering wil hen wel perspectief bieden. Wanneer een regio gemiddeld over 7 dagen slechts 35 besmettingen per 100.000 inwoners telt, dan mogen winkels, theaters, musea en horeca onder voorwaarden weer open. Vergelijkbaar met de situatie van afgelopen zomer. Mocht het aantal besmettingen toenemen, dan gaat de regio weer in een lockdown.

Merkel moet dus soepelere regels toestaan dan ze zelf wil, hoe kan het dat ze deze slag verliest?

Veel van de coronamaatregelen vallen onder de bevoegdheid van de deelstaten, dus daar gaat de federale overheid niet over. Waar Merkel uit vrees voor de mutaties graag erg voorzichtig aan wil doen, zien deelstaten andere belangen. Baden-Württemberg en Rijnland-Palts gaan op 14 maart naar de stembus, en de SPD-deelstaten zoeken sowieso naar een manier waarop ze zich kunnen profileren.

Merkel moest donderdag tekst en uitleg geven in de Bondsdag over het coronabeleid. Kreeg ze veel kritiek?

Absoluut. Veel bedrijven die het nu moeilijk hebben, was al in november financiële steun beloofd. Dit is nog niet binnen. De Mittelstand is hoogst ontevreden. De vaccinatiecampagne komt traag op gang, in Nederland wordt in verhouding inmiddels zelfs harder geprikt. Merkel voelt dat de enorme steun voor haar voorzichtige strategie afkalft. In de peilingen gaat ze voor het eerst ook iets achteruit. Niet voor niets draafde ze vorige week tweemaal op voor een tv-interview. Doet ze bijna nooit. Ze balanceert met deze lockdownverlenging tussen het indammen van het virus en het perspectief bieden voor ouders, kinderen en ondernemers. Het is zoals de Duitsers dat mooi kunnen uitdrukken een ‘rit over de scherpe kant van het scheermes’.

Podcasts

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.