Corona updates voor Duitsland en Nederland #07

++ Laatste update: Vrijdag 19 februari 08.34 uur ++ Duitsland en Nederland zijn in een lockdown. Bekijk het overzicht van de maatregelen en de nieuwste updates.

De laatste ontwikkelingen rondom corona in Duitsland en Nederland en een overzicht van de maatregelen. Deel ook uw eigen nieuws en input. Mail de redactie: redactie@duitslandnieuws.nl

Corona updates Week 07

Vrijdag 19 februari 08.34 uur

 • Deze week heeft Duitsland aan de grens met Tsjechië en Oostenrijk (Tirol) in totaal 10.000 mensen teruggestuurd. Hoe lang de verscherpte grenscontroles duren, is onzeker. De vrees dat autofabrikanten hun productie moesten stilleggen vanwege een tekort aan onderdelen, is nog niet uitgekomen
 • Biontech vroeg afgelopen zomer meer dan 50 euro per vaccin, blijkt uit onderzoek van Duitse media. Dat is 20 maal zoveel als bijvoorbeeld AstraZeneca
 • Grote meerderheid van de Duitsers steunt strenge coronamaatregelen, ook al groeit de kritiek
 • Dankzij videovergaderingen stoot Duitsland miljoenen tonnen minder CO2 uit: videobellen maakt 700.000 auto’s overbodig
 • De daling van het aantal besmettingen mindert vaart:

 • Daardoor duurt het langer voordat de 50 en de 35 in zicht komen:

 • De langzamere daling hier ook goed te zien:

Donderdag 18 februari 08.17 uur

Woensdag 17 februari 08.03 uur

 • Onrust in Duitsland over het vaccin van AstraZeneca dat een lagere werkzaamheid zou hebben dan de andere vaccins. Steeds meer mensen slaan hun vaccinatie over in de hoop een ander vaccin te krijgen. Toch is het geenszins een tweederangs vaccin, aldus de bekende viroloog Christian Drosten
 • Minister Spahn wil de strenge controles aan de grens met Tsjechië en Oostenrijk verlengen vanwege de mutaties
 • Spahn wil per 1 maart gratis sneltests inzetten. Vooralsnog alleen de variant waar getraind zorgpersoneel voor nodig is. Sneltests die je zelf kunt inzetten, moeten nog worden toegelaten. Vooral het inzetten van de tweede variant biedt mogelijkheden voor het versoepelen van de maatregelen
 • Minister Altmaier belooft samen met 40 brancheorganisaties aan versoepelingsplannen te werken, zodat met name winkels en horeca binnenkort veilig kunnen openen
 • Een aantal interessante cijfers via economiechef van Die Welt, Olaf Gersemann. Allereerst daalt het 7-dagen-gemiddelde van het aantal besmettingen per 100.000 inwoners weer een beetje. Na 50 kan de lokale GGD de infectieketens controleren, vanaf 35 mogen kunnen winkels weer open. Op diverse plekken wordt al onder de 50 gedoken:

 • Het koude weer hield mensen beter binnen dan de lockdown:

 • Waar staat Duitsland in de vaccinatiecampagne? Nog niet eens halverwege bij de eerste groep van de 80-plussers:

Dinsdag 16 februari 08.37 uur

Maandag 15 februari 08.47 uur

 • Nu de lockdown andermaal is verlengd, gaat het debat in Duitsland over versoepelingsplannen. Bij de volgende evaluatie op 3 maart moet er een duidelijker stappenplan liggen hoe de samenleving weer kan worden opgestart.
 • In hoeverre kan Duitsland normaal de Paasvakantie vieren? Diverse politici vrezen dat het nog te vroeg is voor verregaande versoepelingen, anderen zien wel kansen 
 • Duitsland heeft dit weekend de grenscontroles met Oostenrijk en Tsjechië aangescherpt. Alleen Duitse staatsburgers worden nog doorgelaten. Dat levert kritiek op uit Oostenrijk
 • Het zorgt er ook voor dat auto-onderdelen uit Oost-Europa, nu de grens niet over kunnen. De auto-industrie vreest dat fabrieken in Ingolstadt, Regensburg, Dingolfing, Zwickau en Leipzig hun productie moeten terugdraaien als er een tekort aan onderdelen ontstaat
 • Duitsland stuurt op het gemiddelde van 50 besmettingen per 100.000 inwoners over 7 dagen. Vanaf dat moment zouden lokale GGD’s de infectieketens weer in kaart kunnen brengen. Dit getal schommelt nu rond de 57, daarmee is de 50 dus binnen handbereik. Wanneer de 35 wordt bereikt, kunnen onder meer winkels weer openen. Dat zou begin maart kunnen:

 • Het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen blijft ook dalen:

Duitsland in lockdown

Duitsland is sinds november in een ‘lockdown light‘. Omdat deze regels onvoldoende effect hebben gehad, zijn enkele regels tussentijds aangescherpt. De huidige lockdown geldt zeker tot en met 7 maart. Op 3 maart is de volgende evaluatie van de lockdown door de deelstaten en de federale overheid. Let op: per deelstaat kunnen de maatregelen verschillen.

De regels van de zwaardere lockdown

 • Huishoudens mogen maximaal één bezoeker ontvangen
 • In winkels en het ov is het dragen van medische mondkapjes verplicht
 • Met uitzondering van oa. supermarkten, apotheken, drogisterijen, garages, fietsenmakers, tankstations, banken en postkantoren, zijn alle winkels gesloten. 
 • Kappers en andere dienstverleners rond persoonlijke verzorging mogen open per 1 maart
 • Deelstaten mogen zelf beslissen wanneer scholen openen, Berlijn en Noordrijn-Westfalen kiezen bijvoorbeeld al voor stapsgewijs openen vanaf 22 februari. 
 • Winkels, culturele instellingen, groepssport kunnen weer open vanaf vanaf gemiddeld 35 infecties per 100.000 inwoners per week
 • Werkgevers wordt gevraagd kantoren, werkplaatsen en andere werkomgevingen zo veel mogelijk te sluiten. Wanneer home office niet mogelijk is, een bedrijfsverlof in te stellen
 • Eten bestellen of afhalen blijft wel mogelijk bij restaurants die verder gesloten zijn
 • Religieuze bijeenkomsten zijn onder de voorwaarde van 1,5 meter afstand toegestaan. Ook geldt de mondkapjesplicht en is samenzang verboden. Bijeenkomsten waar veel mensen worden verwacht, moeten dit de autoriteiten melden.
 • Voor de ouderenzorg gelden bijzondere beschermingsmaatregelen. Verplegend personeel moet een medisch FFP2-mondkapje dragen. Personeel moet zich ook meerdere malen per week laten testen.
 • Gemeenten met meer dan 200 besmettingen per 100.000 inwoners moeten strengere maatregelen nemen. Zoals een bewegingsradius van 15 kilometer rondom de eigen woonplaats
 • De Duitse overheid vraagt burgers om af te zien van niet-noodzakelijke reizen in binnen- en buitenland. Wie terugkeert uit een risicogebied moet zich digitaal aanmelden (Einreiseanmeldung.de) en in 10 dagen quarantaine. De quarantaine kan alleen eerder worden afgebroken met een negatieve test op z’n vroegst na 5 dagen. Let op: mogelijk wordt vooraf al een negatieve test verlangd.
 • De Duitse overheid steunt bedrijven die moeten sluiten financieel met een overbruggingshulp vooral gericht om banen te behouden.

Inreisregels in Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen

Duitsland heeft Nederland tot risicogebied verklaard. Vanuit Duitsland geldt er dus voor heel Nederland een negatief reisadvies vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen. Ook in Duitsland zijn regels aangescherpt voor regio’s waar het aantal besmettingen oploopt. Niet-essentiële reizen worden dringend afgeraden.

De inreisregels zijn aangepast: 

De algemene regels:

Uitzonderingen gelden voor: 

Belangrijke update voor grenspendelaars: aanpassing van de quarantaineregels: Grenswerkers en grensstudenten hoeven niet meer in thuisquarantaine. Ze moeten wel kunnen aantonen waar ze geregistreerd zijn als werknemer of student in combinatie met de vaste woonplaats.

Disclaimer: hoewel we ons best doen om de website up to date te houden, kan deze informatie verouderd zijn, omdat de regels regelmatig worden aangepast. Uiteindelijk kunt u het beste ter plekke navragen of de informatie nog klopt. 

Duitsland risicogebied

Websites om in de gaten te houden

Updates corona in Duitsland

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.