Corona updates #21: Deze regels gelden in Duitsland en Nederland

++ Laatste update: Vrijdag 13 november 07.54 uur ++ Nu het aantal coronabesmettingen snel toeneemt, hebben Duitsland en Nederland elkaar aangemerkt als risicogebied. Bekijk het overzicht van de maatregelen en de nieuwste updates.

De laatste ontwikkelingen rondom corona in Duitsland en Nederland en een overzicht van de maatregelen. Deel ook uw eigen nieuws en input. Mail de redactie: redactie@duitslandnieuws.nl

Corona updates Week 46

Vrijdag 13 november 07.54 uur

 • Zorgen om het toenemende aantal besmettingen in Duitsland, ook al is de stijging minder sterk. Het Robert Koch Institut meldt opnieuw een recordaantal van meer dan 23.500 besmettingen.
 • Het RKI ziet dat de Duitse testcapaciteit tegen de eigen grenzen aanloopt, en vreest voor volle IC-afdelingen
 • De lockdown light geldt voor de maand november. Komende maandag overlegt bondskanselier Merkel met de 16 deelstaten over hoe het in december verder moet. Veel wijst erop dat het besluit over een eventuele verlenging van de maatregelen wordt uitgesteld. Het zou nog te vroeg zijn om op basis van de huidige cijfers een besluit te kunnen nemen
 • Merkel wil niet alvast beloven dat de horeca weer open kan, en minister Spahn van Volksgezondheid acht bijeenkomsten met meer dan 15 mensen deze winter onrealistisch
 • Het Robert Koch Institut vatte het in ongewoon duidelijke taal samen: het wordt de komende maanden billen knijpen
 • Duitsland wil een coronavaccin-app ontwikkelen, waarin gevaccineerden eventuele bijwerkingen kunnen registreren

Donderdag 12 november 08.03 uur

 • Of het aantal infecties in Duitsland echt afvlakt, is pas over een paar dagen te zien. Gisteren meldde het Robert Koch Institut een recordaantal van bijna 22.000 besmettingen. Politici blijven daarom waarschuwen dat de situatie ernstig blijft. “Het wordt een zware winter”, aldus bondskanselier Merkel
 • Het aantal coronapatiënten op de intensive care stijgt snel. Duitsland heeft meer dan genoeg bedden, maar een tekort aan vakkundig personeel dreigt
 • In de huidige lockdown moeten de scholen koste wat kost open blijven. Maar intussen zijn 300.000 kinderen en 30.000 leerkrachten in quarantaine. Zo’n 8 miljoen kinderen kunnen wel naar school.
 • Hoe komen Duitse ondernemers door deze winter? Wanneer nodig, kunnen we de financiële steun verlengen, belooft minister van Financiën en SPD-leider Olaf Scholz.
 • Maar hoe eerlijk wordt die steun verdeeld? De miljarden die nu naar McDonalds en Lufthansa gaan, hadden ook kunnen worden gestoken in het restaurantje om de hoek of digitalisering van scholen, schrijft deze columnist die oproept tot het doorbreken van taboes.
 • Duitsland blijft tijdens de tweede golf mobieler dan afgelopen voorjaar. Mensen blijven vooral dichter bij huis

Belangrijke update voor grenspendelaars: aanpassing van de quarantaineregels: Grenswerkers en grensstudenten hoeven niet meer in thuisquarantaine. Ze moeten wel kunnen aantonen waar ze geregistreerd zijn als werknemer of student in combinatie met de vaste woonplaats. 

Woensdag 11 november 08.44 uur

Dinsdag 10 november 08.23 uur

 • Veel aandacht in Duitsland voor de doorbraak van het Duitse Biontech samen met het Amerikaanse Pfizer in de zoektocht naar een coronavaccin
 • Het succesverhaal van Biontech-founders Ugur Sahin en Özlem Türeci staat ook in de spotlights. Als kinderen van Turkse immigranten bouwde het echtpaar in Mainz een van de meest succesvolle medtech-bedrijven van Duitsland op.
 • Het levert direct de vraag op wie het eerst gevaccineerd mogen worden, wanneer het vaccin klaar is. De Duitse strategie geeft voorrang aan ouderen en anderen in de risicogroep, daarna volgen zorgmedewerkers
 • Het coronanoodziekenhuis in de beurshallen van Berlijn, blijft zeker tot dit voorjaar beschikbaar. Het grootste probleem is een tekort aan IC-verplegers
 • Minister van Volksgezondheid Jens Spahn ziet weinig hoop voor de eventbranche: het is verstandig om de komende weken en maanden geen bijeenkomsten te houden met meer dan 10 mensen
 • In Duitsland groeit de angst voor zombie-bedrijven
 • Tijdens corona: Duitse export groeit, maar ondernemers zien de toekomst somber in
 • We sluiten af met een voorzichtig hoopvol bericht. Het lijkt erop dat de trend met coronabesmettingen in Duitsland kan keren:

Maandag 9 november 09.38 uur

Duitsland in lockdown light de hele maand november

Duitsland is sinds maandag 2 november een maand lang in een ‘lockdown light‘ (tot en met 30 november). Let op: per deelstaat kunnen er kleine verschillen zijn. Zo zijn enkele restricties in Beieren strenger.

 • Cultuur, sport, toerisme en vrije tijd. Zo’n beetje alles rond dit thema moet een maand lang dicht. Dit geldt dus voor:
 • Horeca. Alleen eten afhalen of laten bezorgen is nog mogelijk.
 • Hotels sluiten voor toeristen, dus geen binnenlandse reisjes of uitjes meer
 • Amateursport en sportscholen zijn gesloten. Geen publiek meer bij de voetbalwedstrijden in de Bundesliga
 • Theaters, musea en bioscopen en andere culturele instellingen zijn dicht
 • Geen feestjes en events meer: maximaal 10 mensen uit 2 huishoudens mogen elkaar ontmoeten. Controles hierop worden verscherpt
 • Verschil met dit voorjaar: scholen, kinderopvang en kappers blijven open
 • Ook de detailhandel blijft open, er wordt op gelet dat klanten niet te dicht bij elkaar staan
 • Sneltests voor ziekenhuizen. verpleeghuizen en andere instellingen om te voorkomen dat hier mensen geïsoleerd worden, zoals dit voorjaar

Nederland risicogebied, welke regels gelden er?

Duitsland heeft Nederland tot risicogebied verklaard. Vanuit Duitsland geldt er dus voor heel Nederland een negatief reisadvies vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen. Ook in Duitsland zijn regels aangescherpt voor regio’s waar het aantal besmettingen oploopt.

Officieel blijven de grenzen open, dus transport van goederen kan gewoon doorgaan. Maar de autoriteiten waarschuwen mensen om voorzichtig zijn. Niet-essentiële reizen worden dringend afgeraden. Hieronder vallen toeristische reizen en bezoekjes aan winkels en horecagelegenheden.

De algemene regel is: wie vanuit Nederland naar Duitsland wil, moet 14 dagen in zelfquarantaine. Ook moet je je bij aankomst direct melden bij het lokale Gesundheitsamt (vergelijkbaar met de GGD) om te melden dat je uit een risicogebied bent gekomen. Wie de quarantaineregels overtreedt, kan boetes krijgen die oplopen tot en met 25.000 euro.

Zolang Nederland een risicogebied is, en je toch naar Duitsland gaat, moet je je hier digitaal registreren

Let op: de uitvoering en interpretatie van de regels kan per deelstaat verschillen. Zo heeft Noord-Nederland vooral te maken met de coronaregels van Nedersaksen, zuidelijker gelden de coronaregels van Noordrijn-Westfalen. Deze regels kunnen wekelijks worden aangepast, dus houd de Duitse websites goed in de gaten.

Uitzonderingen

Voor wie geen coronasymptomen heeft, en een negatieve coronatest kan laten zien van maximaal 48 uur oud, wordt een uitzondering gemaakt. Een andere optie is het doen van een coronatest in Duitsland, en een huisquarantaine in afwachting van de uitslag.

Er wordt ook een uitzondering gemaakt voor mensen die geen symptomen hebben en minder dan 48 uur in het buitenland zijn geweest of de grens oversteken om een ‘urgente of gezondheids-gerelateerde reden’, of om ‘wettelijk bindende afspraken na te komen’.

Vrachtwagens mogen tijdelijk ook op zondag door Noordrijn-Westfalen rijden

De situatie van grenspendelaars

Ook grenspendelaars die van Duitsland naar Nederland pendelen, vallen meestal niet onder de quarantaineplicht. Zeker wanneer ze minder dan 48 uur in Nederland verblijven. Voor mensen die in Nederland wonen en in Duitsland werken, gelden andere regels. Zij moeten contact opnemen met het Gesundheitsamt in de Landkreis waar zij werken om af te stemmen of zij nog steeds naar hun werk kunnen komen en of zij als grenspendelaar documenten nodig hebben om de grens over te kunnen steken.

Deze informatie is gebaseerd op de coronavoorschriften in Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen en besproken met het regio’s waar het aantal besmettingen oploopt. Doorreizen naar andere deelstaten is toegestaan, maar per deelstaat kunnen de regels verschillen. Over het algemeen zullen ze lijken op de regels die hier boven staan beschreven, maar kunnen ze op details afwijken. Informeer dus altijd goed bij de plek van bestemming welke regels gelden.

Belangrijke update voor grenspendelaars: aanpassing van de quarantaineregels: Grenswerkers en grensstudenten hoeven niet meer in thuisquarantaine. Ze moeten wel kunnen aantonen waar ze geregistreerd zijn als werknemer of student in combinatie met de vaste woonplaats. 

Noordrijn-Westfalen versoepelt meldplichtmeldt de Euregio

Sinds woensdag 7 oktober geldt in Noordrijn-Westfalen een nieuwe ‘Corona-Einreiseverordnung’. Voor iedereen, die vanuit een risicogebied naar Noordrijn-Westfalen reist geldt, dat men 14 dagen in quarantaine moet, tenzij:

 • men een actuele (niet ouder dan 48 uur) negatieve corona-test kan laten zien, of op directe doorreis is zonder overnachting in Noordrijn-Westfalen
 • Op deze quarantaineplicht zijn drie uitzonderingen:
  1. Wanneer noodzakelijk voor je beroep of studie, mag je maximaal 5 dagen naar Noordrijn-Westfalen reizen, als je uit een risicogebied komt. Per 7 oktober geldt dat je dit in één keer kunt melden bij het verantwoordelijke Gesundheitsamt
  2. Voor bijzondere sociale of familiaire redenen (bezoek aan familieleden in de eerste of tweede graad of levenspartner, zorgrecht, begrafenis etc.), mag je maximaal 3 dagen naar Noordrijn-Westfalen reizen, als je uit een risicogebied komt. Per 7 oktober geldt dat je dit in één keer kunt melden bij het verantwoordelijke Gesundheitsamt
  3. Voor zogenaamd ‘klein grensverkeer’ is de meldplicht vervallen, dat zijn bezoeken aan Noordrijn-Westfalen van maximaal 24 uur.
 • Bij symptomen, die op een besmetting met het Corona-virus zouden kunnen duiden, gelden deze uitzonderingen uiteraard niet

Disclaimer: hoewel we ons best doen om de website up to date te houden, kan deze informatie verouderd zijn, omdat de regels regelmatig worden aangepast. Uiteindelijk kunt u het beste ter plekke navragen of de informatie nog klopt. 

Duitsland risicogebied

Websites om in de gaten te houden

Updates corona in Duitsland

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.