Waarom je nu al hopeloos te laat bent met je plannen voor de herfstvakantie in 2019

Eerst het slechte nieuws: als u nu uw perfecte herfstvakantie voor 2019 wilt plannen, dan bent u al hopeloos te laat. Pünktliche Duitsers hebben reeds de beste plekjes gereserveerd. Het goede nieuws, de trouwe lezers van Duitslandnieuws zijn dankzij deze informatie er wel als eerste bij om de tweederangs plaatsjes in te pikken.

Je hebt tijdsmanagement en je hebt Duitsland. Heb je om 10.00 uur afgesproken? Dan ben je om 09.56 uur al ruimschoots te laat. Lees de Facebook-fora voor expats in Duitsland er maar op na; frustraties, onbegrip, komische situaties en diep verdriet. De immense druk om niet te laat te komen merk je elke dag op straat, waar mensen elkaar voortdurend ophitsen om op tijd te komen.

Tot ver buiten de Duitse taalgrenzen heerst grote eerbied voor het woord Pünktlichkeit. Voor veel niet-Duitsers geldt dit als absolute graadmeter of men voldoende geïntegreerd is of niet. Zo komt een vriend uit India altijd 10 minuten te vroeg, om vervolgens zijn Duitse vrienden te kunnen aanspreken op hun slordige omgang met de tijd. Uiteraard allemaal onverwerkte emoties na alle tirades die hijzelf over zich heen kreeg wanneer hij zich een minuutje te laat meldde.

In Nederland is het respect voor de tijd ietsje minder groot. Zeker omdat we net als de Duitsers er ook van houden om op tijd te komen, dus die cultuurshock is niet zo groot. Het verschil zit ‘m in de stress rondom een minuutje te laat of te vroeg zijn. Daar zijn de Nederlanders een stukje relaxter, net als de meeste Duitsers onder de veertig, overigens.

Kom niet te laat voor 2019

Van Zuid-Europeanen en Zuid-Amerikanen weet ik dat ze het lastig vinden om een inschatting te maken of ze je over een uurtje op een bepaalde plek kunnen treffen. Niet dat ze dat niet zouden kunnen, maar hoe weet je zo zeker dat er niet iets tussen komt? De brug kan open zijn, de spoorbomen dicht, of iemand kan koffie over je hebben heen gegooid. Allemaal zaken waar Noord-Europeanen geen rekening mee houden. We leven in de arrogantie om te denken dat al het onheil aan ons voorbij trekt.

Waar Nederlanders en Duitsers wel van elkaar verschillen, is het verder vooruit denken. Veel Nederlanders beginnen pas rond kerst met het plannen van hun zomervakantie, dan hebben de meeste Duitsers de beste plekjes al lang ingepikt. Zo viel mijn oog deze week op een artikel over de Brückentage in 2019. Zo kan je nu al de handige brugdagen vrij vragen om een zo lang mogelijke vakantie te kunnen boeken. Met een beetje geluk kunt u dankzij deze informatie wedijveren met de Duitsers om de beste plekken voor volgend jaar.

Epische handdoekoorlog

Dat Duitsers zo obsessief zo ver vooruit plannen is de Britten ook opgevallen. Google maar eens op ’towel wars’ en je krijgt een schitterend overzicht uit Engelstalige media die over het fenomeen uitweiden hoe Duitsers op vakantie vroeg de wekker zetten om met een handdoek een ligstoel aan het zwembad te claimen, bekijk de filmpjes maar:

 

En de Duitsers reageren met zelfspot, getuige dit reclamefilmpje. U weet nu wat u te doen staat. Pak de bruggendagen van 2019 erbij en bepaal zo snel mogelijk uw vakantiestrategie voor volgend jaar. En als u dan toch bezig bent, met hetzelfde gemak stelt u een vijfjarenplan op. Dan kunt u ook eens de eerste zijn

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:

Bertus Bouwman (1986) laat het liefst het Duitsland zien dat je nog niet kent. Hij schrijft voor Duitslandnieuws over ondernemen, politiek en cultuur.