Podcast – Waarom dit Nederlandse softwarebedrijf 10 jaar wachtte met de Duitse markt

Tien jaar geleden bleek Duitsland nog niet klaar voor de software van Forcare. Ceo Harm-Jan Wessels vertelt waarom de Nederlanders nu wel volop kansen zien in de Duitse zorg.

Patiënten, artsen en zorginstellingen worstelen nu vaak met de enorme onoverzichtelijke berg aan patiëntengegevens die her en der zijn opgeslagen. Het Nederlandse Forcare uit Zeist bouwt software om die datasystemen op een veilige manier aan elkaar te knopen. De vakterm hiervoor is interoperabiliteit, ceo Harm-Jan Wessels vertelt hoe dat er ook voor zorgt dat patiënten steeds meer over hun eigen gegevens kunnen beschikken.

Met de software van Forcare kunnen de diverse zorgpartijen makkelijker samenwerken. En juist daar zat Duitsland lang niet op te wachten, merkte Wessels. “Tien jaar geleden hebben we het ook al eens geprobeerd, maar toen leek de markt er nog niet klaar voor. Anderhalf jaar geleden zijn we opnieuw begonnen, en nu krijgen we wel voet aan de grond in Duitsland.”

Laten zien dat we geen eendagsvlieg zijn

Juist doordat de Nederlanders 10 jaar lang in andere landen waar ook strenge privacywetgeving is ervaring kon opdoen, hebben Duitse partijen nu wel vertrouwen in het bedrijf, merkt Wessels. “We kunnen nu hele sterke voorbeelden uit ons portfolio tonen uit bijvoorbeeld Canada, Finland en Nederland. Dan ben je nog niet klaar, maar het is wel een goede basis om een gesprek te beginnen.”

De Nederlanders die in 2017 werden overgenomen door Philips hebben in relatief korte tijd al enkele grote Duitse klanten te winnen. “Dat zulke partijen in zee gaan met een relatief klein Nederlands bedrijf is ons alleen gelukt door de reputatie die we in 10 jaar hebben opgebouwd. We kunnen aantonen dat we geen eendagsvlieg zijn.”

Wessels heeft nog genoeg ambities. “We leveren zowel in Zuid-Limburg als in Noordrijn-Westfalen. Het zou prachtig zijn als we in de toekomst grensoverschrijdende zorg zouden kunnen mogelijk maken. Dat zou een unicum zijn.”

https://soundcloud.com/duitslandnieuws/podcast-forecare

Podcast

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Derk Marseille

Derk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.