Aantal huizen groeit in Duitsland en toch is er een woningtekort

Het aantal woningen in Duitsland is sinds 2010 met 3,7% toegenomen, maar het is nog bij lange na niet genoeg om het woningtekort in de grote steden op te lossen.

Het aantal woningen in Duitsland is sinds 2010 met 3,7% gestegen; van bijna 40,5 miljoen naar 42 miljoen stuks. Dat meldt het Statistische Bundesamt. Waren er in 2010 voor 1.000 inwoners nog 495 woningen beschikbaar, eind vorig jaar waren dat er 507. Een groei van 12.

Ook hadden mensen meer ruimte, het gemiddelde aantal vierkante meters per inwoner groeide voorzichtig van 45 naar 46,5 vierkante meter. Het gemiddelde huis in Duitsland werd ook een beetje groter, van 90,9 naar 91,8 vierkante meter.

Meer woningen in Duitsland

Bron: Statista

Duitsland heeft juist een enorm woningtekort

Toch is dat lang niet voldoende om het woningtekort weg te werken in Duitsland. Dit jaar werd bekend dat op de lange termijn minder huizen worden gebouwd, gezien de nieuwbouwplannen van projectontwikkelaars. Volgens het Bundesverband Freier Immobilien- und Wohnungsunternehmen (BFW) worden binnenkort minder dan 250.000 woningen per jaar gebouwd.

Dat zou een terugval naar het niveau in 2015 betekenen. En omdat het steeds duurder wordt om een huis te bouwen, gaat dit vooral ten koste van huizen in het betaalbare segment.

Om te kunnen voldoen aan de vraag zijn er echter minimaal 375.000 nieuwe woningen per jaar nodig, dat is tenminste het doel dat de Duitse regering zichzelf gesteld heeft. Het ziet er voorlopig niet naar uit dat die aantallen zullen worden gehaald.

Lees meer

Huurprijzen in Duitsland zijn het laagst in de Nederlands-Duitse grensregio. Dat blijkt uit onderzoek van het Institut der deutschen Wirtschaft (IW) in Keulen. Van de 10 gemeenten met best betaalbare huurprijzen in Duitsland, liggen er vijf relatief niet ver van de Nederlandse grens. Ideaal voor wie goedkoop wil huren, maar niet per se zijn leven in Nederland wil opgeven.

Top 5: best betaalbare huurhuizen in gemeenten vlakbij Nederlandse grens

Om de Duitse markt op te willen moet je je goed voorbereiden, zo klinkt vaak het advies. Tijdens de ondernemersbijeenkomst Road2Germany in oktober vertelt architect Theo Verheijen wat dat voor hem betekent. “Het is erg belangrijk om je eigen zwaktes te kennen.”

Voor succes in Duitsland moet je heel goed je eigen zwaktes kennen

Voor Nederlandse bedrijven uit de infrastructuursector liggen juist nu veel kansen in Duitsland. In Essen begint vandaag de beurs InfraTech, organisator Johan Teunisse vertelt waarom Nederlandse inbreng gewild is.

Waarom Duitsland zit te springen om Nederlandse bedrijven uit de infrastructuur

Nederlandse bouwbedrijven zijn gewild in Duitsland, maar hebben lang niet altijd hun papieren op orde. Extra oppassen nu de controles op de bouwplaats worden opgevoerd, waarschuwt Ruud Doek van Nedax.

Nederlandse bouwbedrijven oppassen: Duitsland verdubbelt controle op zwartwerkers

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.