Waarom China nu interessant is voor Nederlandse ondernemers

De provincies Overijssel en Gelderland organiseren handelsmissies naar China. Judith van de Bovenkamp van GO4EXPORT vertelt waarom dit een cruciaal moment is om mee te gaan.

De provincie Gelderland is niet alleen bezig met het aanhalen van de banden met Duitsland, een tweede land waar de focus op ligt is China. Onder leiding van de gedeputeerde Michiel Scheffer gaat er van 3 tot 5 december een handelsmissie naar de provincie Hubei in China.

Judith van de Bovenkamp is namens GO4EXPORT betrokken bij de organisatie. Ze woonde jarenlang in Wuhan waar ze werkte voor het Netherlands Business Support Office (NBSO).

Warme binnenkomst in China

Waarom mag je als ondernemer uit Oost-Nederland deze missie niet missen?

Judith van de Bovenkamp

Dit is als ondernemer een hele mooie kans om China binnen te komen. Zeker omdat nu de Gelderse gedeputeerde Michiel Scheffer meegaat. In China wordt veel waarde gehecht aan hiërarchie, en op deze manier gaan er veel meer deuren voor je open dan wanneer je het in je eentje probeert. Bovendien heeft Gelderland al ruim 10 jaar warme banden met de provincie Hubei en kan het postennetwerk van het NBSO je verder introduceren. Het is zo echt een warme binnenkomst.

Wat speelt er nu in Hubei?

Hubei is echt een provincie in ontwikkeling, maar die ontwikkelingen gaan razendsnel. Om een voorbeeld te noemen, in een paar jaar tijd zijn er 14 metrolijnen geopend. Hoe lang hebben wij over de Noord-Zuidlijn gedaan? De provincie ligt centraal in China; als je een cirkel om de stad trekt ben je binnen 2 uur reizen in alle grote steden van China. Hier wordt ook de Nieuwe Zijderoute uitgewerkt, waardoor er een directe spoorverbinding ligt van Duisburg naar Wuhan. Verder liggen er steeds meer hogesnelheidslijnen en ook het nieuwe vliegveld maakt de stad goed bereikbaar.

Wat is de toegevoegde waarde van Nederlandse ondernemers in deze regio?

Doordat de economische ontwikkelingen zo hard gaan, zie je een aantal behoeftes ontstaan. Het welvaartsniveau stijgt, de consumenten hebben meer te besteden. Dus is er vraag naar westerse agrifood-producten. Zo ontstaat er nu een echte koffiecultuur, worden er westerse restaurants geopend en is er een toenemende interesse in producten zoals Nederlandse kaas.

Hoe zit het met andere sectoren?

Hubei is ook erg op zoek naar oplossingen voor water- en milieuproblematiek, de stad ligt in moerassig gebied en de rivier Yangtze overstroomt regelmatig. Verder is men bezig met duurzame stedelijke ontwikkeling. Hiervoor is veel kennis en kunde nodig, en dat heeft Nederland in huis.

Informatie en aanmelden

Lees ook

Nederlandse ondernemers zijn kansrijk in China, maar moeten wel rekening houden met de enorme omvang van het land. Martin Leushuis van GO4EXPORT bereidt bedrijven voor op die grote dimensies. Daarvoor was hij onder meer in Duitsland.

Hoe Nederlandse ondernemers zich in Duitsland voorbereiden op China

De grootste milieutechbeurs ter wereld, de IFAT in München van 14 tot en met 18 mei, is een handige manier om contacten op te doen voor business in China.

Via infrabeurs IFAT München naar China

Je voorbereiden op het zakendoen in China en Duitsland verschilt nauwelijks. Deze tips van China-experts in Duitsland helpen je eerste stappen te zetten op weg naar het Verre Oosten.

Met OostNL naar China

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Avatar foto

Internationaal denken en doen onder één naam #GO4EXPORT Mogelijk gemaakt door samenwerkende partijen in de provincies Overijssel en Gelderland.