Duitse minister: Europa laat enorme kansen liggen in Afrika

Terwijl Rusland en China bijzonder actief zijn in Afrika, heeft Europa maar weinig aandacht het continent. De Duitse minister van Ontwikkelingssamenwerking Gerd Müller ziet megakansen en vreest die te missen als Europese bedrijven niet oppassen. In Nederland is er een bijeenkomst om die kansen te verkennen.

In Duitsland beheersten de afgelopen weken felle debatten rondom immigratie. Zo dreef de minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) zijn eigen bondskanselier Angela Merkel (CDU) in het nauw door te eisen dat de Duitse grenzen dicht moeten. Vaak werden hierbij allerlei angstbeelden over Afrika opgeroepen.

Een heel ander geluid komt nota bene van Seehofers partijgenoot, de minister van Ontwikkelingssamenwerking Gerd Müller (CSU). Hij vindt de Duitse grensdiscussie ‘overbodig’ en eist dat Europa het huidige Afrikabeleid radicaal verandert, zegt hij tegen de Rheinische Post. “Europa staat op het punt om megakansen te missen in Afrika.” Om dat te voorkomen wil hij dat de EU een eurocommissaris voor Afrika instelt “bij wie alle lijnen voor een eenduidig Afrikabeleid samenkomen.”

Europa loopt kansen mis in Afrika

Doel van dit nieuwe beleid zijn vooral economische belangen; de EU verdoet de mogelijkheid om Afrika als ‘kansencontinent’ te zien, zegt Müller. De conservatieve minister eist dat het continent prioriteit krijgt in de Europese begroting, ‘in plaats van vast te houden aan denkbeelden uit de jaren tachtig’.

Tussen 2021 en 2027 is er in Brussel 39 miljard euro gereserveerd voor Afrika, nog niet eens een tiende van het bedrag dat bestemd is voor de landbouw. Dat laat zien hoe weinig aandacht Europa aan Afrika schenkt, zo klinkt de kritiek van Müller. China en Rusland daarentegen investeren op grote schaal in schaarse grondstoffen zoals coltan en lithium die nodig zijn in de digitale en elektrische industrie.

Road2WestAfrica

Ondernemers die benieuwd zijn naar de zakelijke kansen West-Afrikaanse landen als Nigeria, Ghana, Senegal en Ivoorkust kunnen op 11 oktober terecht op de bijeenkomst Road2WestAfrica van de Kamer van Koophandel in Event Center Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Hier zijn diverse relevante organisaties, landenexperts en ervaren ondernemers aanwezig die vragen kunnen beantwoorden.

Het programma bestaat uit een plenaire sessie waarin aandacht is voor de laatste ontwikkelingen in het westelijk deel van Afrika (Ecowas). Daarnaast komen aan de orde de verschillen in de cultuur van zakendoen en de do’s en don’ts.

Meer informatie en aanmelden

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Avatar foto

Nederlandse bedrijven hebben volop kansen over de grens. Met het netwerk en de dienstverlening van KVK ligt de wereld aan jouw voeten.