Hoe het winnen van een prijs in Duitsland je verder helpt

Voor de tweede keer wint Jacques Stevens met zijn industrieel ontwerpbureau IDpartners de prestigieuze Duitse designprijs de Red Dot Award. Hij vertelt wat deze prijs hem zakelijk oplevert.

Dat Dutch Design in Duitsland wordt gewaardeerd merkte Jacques Stevens van industrieel ontwerpbureau IDpartners uit Enschede al jaren geleden toen hij met een Duitse machinebouwer in zee ging om samen machines te maken.

Nu wint het ontwerpbureau voor de tweede keer de prestigieuze Duitse designprijs de Red Dot Award. Het gaat om de Surface One van Oerlikon, dat is de eerste thermische spray-coatingmachine, ontworpen om de eigenschappen van oppervlakken te verbeteren, bijvoorbeeld om de hitte- en corrosieweerstand te verbeteren. Hij vertelt wat hem dat zakelijk oplevert.

Prijs zorgt voor goede reputatie in Duitsland

Hoe helpt het je business om een prijs te winnen in Duitsland?

In Duitsland is het belangrijk om een reputatie te hebben. Een Red Dot Design Award is en serieuze Duitse erkenning van je werk als ontwerpbureau, waardoor een opdrachtgever een soort bewijs van kwaliteit heeft en daarmee een onderbouwde keuze kan maken voor jou.

Levert het ook concreet orders of aanvragen op?

We hebben inmiddels een aantal aanvragen binnengekregen uit het Duitstalige gebied, maar ook uit Nederland.

Welke reacties krijg je vanuit Duitsland?

Onze ambassadeurs zoals de Handwerkskammers en samenwerkingspartners zijn ook trots op het gezamenlijke resultaat.

Het designteam van Oerlikon en IDpartners (vlnr. Alex Sollberger, Keno Schumacher, Alexander Michla, Andreas Pick en Jacques Stevens.

Hoe zorg je ervoor om in beeld te komen bij een Duitse prijs?

Het is belangrijk om iets innovatiefs te brengen waarbij functionaliteit, design en gebruiksvriendelijkheid goed samenkomen. En vervolgens wordt het product beoordeeld door een internationale jury met bekende ontwerpers, professoren en andere design specialisten. Omdat er tegenwoordig veel Aziatische inzendingen zijn, ben je niet het enige land buiten Duitsland dat inzendingen heeft.

Welke prijs hoop je nog eens te winnen?

We willen graag een award winnen in Amerika, bijvoorbeeld de Idea Award van van de INDUSTRIAL DESIGNERS SOCIETY OF AMERICA (IDSA). Hopelijk winnen we nog een keer een golden award of wordt Nederland wereldkampioen voetbal (mag ook met de dames).

Het ontwerp waarmee Stevens won.

Bekijk ook

Er zijn talloze manieren om met je bedrijf de grenzen te verleggen naar Duitsland. Jacques Stevens van IDKON vertelt wat het beste werkte voor hem.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.