Top 5: best betaalbare huurhuizen in gemeenten vlakbij Nederlandse grens

Huurprijzen in Duitsland zijn het laagst in de Nederlands-Duitse grensregio. Dat blijkt uit onderzoek van het Institut der deutschen Wirtschaft (IW) in Keulen. Van de 10 gemeenten met best betaalbare huurprijzen in Duitsland, liggen er vijf relatief niet ver van de Nederlandse grens. Ideaal voor wie goedkoop wil huren, maar niet per se zijn leven in Nederland wil opgeven.

Uit het onderzoek van IW blijkt dat vooral de huren in Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen laag liggen. Salzgitter in Nedersaksen komt het goedkoopst uit de bus. Daar betaalt men 5,31 euro per vierkante meter. Duitse gezinnen kunnen daar voor hooguit 10,5 procent van het inkomen hun woonkosten kunnen voorzien. In 2012 was dit nog 10,8 procent. Het landelijk huurgemiddelde ligt op 6,90 euro per vierkante meter.

Huurgemiddelde Nederland

Ter vergelijking: In februari van dit jaar lag volgens Pararius.nl de gemiddelde huurprijs in Nederland op 13,14 euro per vierkante meter. De hoogte van het gemiddelde wordt voornamelijk bepaald door Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Zonder deze 3 provincies komt het landelijke huurgemiddelde op 9,58 euro per maand, wat nog steeds ruimschoots boven het gemiddelde van de huurprijzen in Duitsland ligt.

Net over de grens

Wie overweegt om naar Duitsland te verhuizen, hoeft niet helemaal afscheid te nemen van het vertrouwde Nederland. In de top-10 van goedkoopste huurprijzen in Duitsland staan namelijk vijf plaatsen aan de Nederlandse grens. 

(Tekst gaat verder onder de kaart. Klik op de pijltjes voor meer informatie.)

Meer loon, minder huurstijging

Volgens de onderzoekers is huren in Duitsland ook over het algemeen beter betaalbaar dan 6 jaar geleden. Steeds meer Duitse gezinnen kunnen zich een huurwoning veroorloven voor hooguit 25% van het inkomen. De voornaamste reden hiervan, is het inkomen dat de afgelopen jaren sterker is gestegen dan de huurprijzen.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Huizenprijzen omhoog in Duitsland

In tegenstelling tot de huursector, wordt een huis kopen steeds minder aantrekkelijk. De koophuizen worden steeds duurder. Toch stijgt volgens Lambert Schipper van Verhuis.de, langzaam het aantal Nederlanders dat besluit een huis bij de oosterburen te kopen.

De crisis rond 2007 en 2008 zorgde ervoor dat koopwoningen in Nederland goedkoper werden, terwijl in Duitsland de koopprijzen stabiel bleven. Schipper merkte daardoor een aanzienlijke afname in verhuisaanvragen.

Schipper: “Nu de prijzen in Nederland stijgen en de koopmarkt weer aantrekt, willen weer steeds meer mensen naar Duitsland. Mensen die in Nederland blijven werken en contact willen houden met de familie, zijn aangewezen op het grensgebied. Gepensioneerden zoeken juist een huis verderop in de Duitse Eifel, het Zwarte Woud of in Sauerland bijvoorbeeld.”

Nederlanders in Duitsland

In 2014 telde Duitsland nog bijna 145.000 Nederlanders en het aantal groeit gestaag. Volgens Jamie Thompson van Justlanded.com, een website die mensen internationaal helpt verhuizen, overwegen naar schatting 50 duizend Nederlanders per jaar om naar Duitsland te vertrekken.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Avatar foto