Carsten Brzeski: Merkel heeft weinig met de drieste Europa-plannen van Macron

"Franse presidenten komen, Franse presidenten gaan, alleen Angie blijft bestaan." ING-DiBa-hoofdeconoom Carsten Brzeski blikt vooruit op hoe de nieuwe Duits-Franse as zich kan ontwikkelen.

Merkel met de boomlange Chirac, met Sarkozy, zelfs in een adem genoemd als ‘Merkozy’, met een door een blikseminslag te laat komende Hollande en tot slot met de jongste van allemaal, Macron. ‘Elle reste.’ Franse presidenten komen, Franse presidenten gaan, alleen Angie blijft bestaan.

Na de deelstaatverkiezingen van afgelopen zondag lijkt Angela Merkel (CDU) steviger dan ooit in de zadel te zitten. Haar SPD-uitdager Martin Schulz, of liever gezegd, zijn regionale collega’s, kijkt terug op drie verloren deelstaatverkiezingen. In de opiniepeilingen is van de hype rond zijn persoon van begin dit jaar nog maar weinig over. Alleen de nieuwe Franse president Emmanuel Macron, door Merkels uitdager Schulz een goede vriend genoemd, kan Schulz laten herrijzen.

Leven zonder Mutti

De nieuwe Franse president kwam met veel nieuwe, verstrekkende voorstellen naar Duitsland, zoals het kwijtschelden van de schulden aan Griekenland en een aanbod aan Duitsland ‘to make the EU great again’. Welwillend hoorde de bondskanselier de plannen aan, zei dat het allemaal heel interessant was en dacht er ongetwijfeld het hare van. Merkel is het Franse oratorische geweld en de wereldveranderende voorstellen de dag na hun ambtsaanvang wel gewend.

Zelf blinkt Merkel uit in het niet hebben van eigen plannen en in het vakkundig overnemen – sommigen zouden een ander woord gebruiken – van passende plannen van anderen. Maar voor de meeste Duitsers lijkt het voldoende dat problemen of thema’s gewoon worden gemanaged op de rustige, een beetje saaie Merkel-wijze. Ook lijken veel Duitsers zich bij het idee dat een leven zonder Mutti mogelijk is, nostalgisch vast te willen klampen aan het bekende.

Europa enige kans voor Schulz

Ondanks de enthousiaste ontvangst van Macron in Duitsland, staat achter het gejuich de mening dat Frankrijk eerst zijn eigen economische hervormingen op orde moet hebben eer Duitsland bereid is toezeggingen te doen op Europees niveau. Duitsland ziet Frankrijk en zijn president nog niet als partners op ooghoogte.

Ook al moet Macron eerst nog nationaal presteren voordat hij zijn Europese plannen kan doordrukken, zijn overwinning is een duidelijke boodschap voor de grote politieke verliezer van de afgelopen weken in Duitsland. Voor Martin Schulz is Europa de enige mogelijkheid om weer op te veren van kansloos naar kansrijk. Sinds hij officiële Merkel-uitdager is, blijft de voormalige kampioen Europakenner van Duitsland over het thema Europa opvallend stil.

Interessant is dat de grote ideeën van Macron over de toekomst van de eurozone, die bij de CDU van Merkel traditioneel niet op warm applaus worden onthaald – zoals een eigen minister van Financiën, een eigen budget en een soort eigen eurozoneparlement – al twee jaar geleden te lezen waren in het rapport van de ‘vijf presidenten van Europa’. En het rapport was mede getekend: Martin Schulz.

Carsten Brzeski, hoofdeconoom ING-DiBa Frankfurt

Deze column verscheen in de Vlaamse krant De Tijd.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.