Waarom Frauke Petry Geert Wilders hard nodig heeft

Geert Wilders voerde afgelopen weekend campagne voor de AfD en stelde dat met Frauke Petry de toekomst van Duitsland verzekerd is. Tijdens de bijeenkomst van de Europese rechts-populisten in Koblenz bleek waarom Petry de Nederlandse PVV-leider goed kan gebruiken.

In Koblenz troffen zaterdag vier rechtse partijen elkaar uit de rechts-populistische fractie ENV uit het Europees Parlement: De Duitse AfD, de PVV van Geert Wilders, de Oostenrijkse FPÖ het het Franse Front National. Het is weliswaar met 40 leden de kleinste fractie in Brussel, maar wel een groep die op dit moment ruim in de belangstelling staat.

Petry heeft top met Wilders en Le Pen nodig

De Süddeutsche Zeitung beschrijft waarom Frauke Petry het congres goed kan gebruiken. Petry valt op met haar lichtblauwe mantelpak, waar de anderen voor een donkere kleur kozen. Het is nog altijd niet zeker of zij de lijsttrekker is voor de AfD bij de Bondsdag-verkiezingen.

Bij het grote AfD-partijcongres in april wil zij tot enige partijleider gekozen worden. De bijeenkomst is georganiseerd door haar echtgenoot Marcus Pretzell waarmee ze sinds afgelopen december is getrouwd. Hij zit voor de AfD in het Europese Parlement en hoort bij de ENV-fractie, net als Marine Le Pen. Namens de ENV organiseert hij de top in Koblenz. Hij zorgde voor opschudding door de grote Duitse zenders ARD en ZDF de toegang te weigeren.

Petry omstreden in eigen partij

Binnen de AfD zelf is Petry omstreden, ook haar flirt met Front National en Geert Wilders, schrijft de Süddeutsche Zeitung. Vice-voorzitter Beatrix von Storch zit in een andere Europese fractie, zij vindt Le Pen op maatschappelijke en economische thema’s te links. In 2015 stelde Petry nog dat de AfD niets met Le Pen gemeen had. Tegenover Duitslandnieuws zei ze afgelopen zomer daarover het volgende:

„Ik heb niet precies in mijn hoofd wat ik toen exact heb gezegd. Maar een jaar geleden hadden wij nog nauwelijks buitenlandse contacten. Rond nationaal beleid kunnen we flink van andere rechtse partijen verschillen. Maar dat weerhoudt ons niet van samenwerking als we samen de Europese Unie kunnen veranderen.”

Lees het hele artikel:

http://duitslandnieuws.nl/blog/nieuwsfeed/exclusief-interview-afd-leider-petry-vluchtelingencrisis-komt-tactisch-goed/

Afgelopen herfst zocht ze zelfs Marine Le Pen op in Parijs.

Wilders prijst Petry

Dat Petry ook mocht spreken in Koblenz, zou ze niet hebben afgestemd met andere top-AfD’ers. Vice-voorzitter Alexander Gauland liet zich negatief uit over haar optreden, mede-partijleider Jörg Meuthen stelde zelfs dat de bijeenkomst niets met de AfD te maken had.

Maar in Koblenz zag dat er anders uit. Le Pen prees de moed van de AfD, en volgens Geert Wilders is ‘met Frauke Petry de toekomst van Duitsland veiliggesteld’. Hij voerde regelrecht campagne voor de AfD en pleitte voor ‘Frauke in plaats van Angela’. “Samen kunnen we winnen” stelde hij. “Lang leve de Duitse lente.”

Bekijk de toespraak van Geert Wilders in Koblenz.

Petry staat er al een tijdje alleen voor in de partijtop van de AfD. Wanneer ze komende april tot lijsttrekker wil worden verkozen, dan heeft ze de steun van de grootste afdeling Noordrijn-Westfalen nodig. Daar heeft haar man Pretzell de leiding.

Discussie over omstreden Höcke

De AfD worstelt met de omstreden uitspraken van prominent partijlid Björn Höcke. De fractieleider uit Thüringen bekritiseerde eerder deze maand de manier waarop Duitsland het eigen nazi-verleden herdacht. Zo noemde hij het holocaustmonument in Berlijn een schande, en wil hij de Duitse herinneringscultuur 180 graden draaien.

De AfD-top is volgens de Thühringer Allgemeine onderling verdeeld over de positie van Höcke. Petry zou hem uit de partij willen zetten, andere bestuursleden nemen het voor Höcke op.

  • Update: de AfD-top wil Höcke niet uit de partij zetten, maar neemt wel maatregelen tegen hem, meldt Bild.

AfD vs. PVV

Zoveel PVV zit er in de AfD

Hoe verschillend zijn de AfD en de PVV eigenlijk? We legden beide partijprogramma’s al eens naast elkaar:

Zoveel PVV zit er in het uitgelekte AfD-programma

Partijstructuur is een belangrijk verschil

Toch kan je de AfD en de PVV niet één-op-één vergelijken, legt bijzonder hoogleraar Duits-Nederlandse rechtsbetrekkingen uit.

Axel Hagedorn: Waarom je de AfD niet kunt vergelijken met de PVV van Geert Wilders

Wie is de AfD-kiezer?

Wie zijn nu de mensen die op de AfD stemmen? Lees hier een uitgebreide analyse

Wie is de AfD-kiezer?

Stem op de AfD niet enkel uit angst

En waarom stemmen mensen op de AfD? Job Janssen legt het uit:

‘Stem op AfD is meer dan angst alleen’

Waarom Peter van Dalen van de AfD af wilde

Bijna een jaar geleden zette de Nederlandse Europarlementariër Peter van Dalen de AfD uit de Europese fractie waartoe ook de ChristenUnie/SGP behoort. Hij vertelt aan Duitslandnieuws hoe dat ging.

Nederlandse Europarlementariër: AfD zoekt toenadering tot politieke familie PVV

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.