Vicekanselier Sigmar Gabriel: ‘Uiteenvallen EU niet meer onvoorstelbaar’

Het is niet meer ondenkbaar dat de EU uit elkaar valt. Dat zegt SPD-leider Sigmar Gabriel en legt daarvoor de schuld bij de strenge begrotingspolitiek van coalitiepartner CDU/CSU. Duidelijk is dat de campagne voor de Bondsdagverkiezingen in september nu al losbarst.

Hij moet nog officieel benoemd worden, maar de huidige SPD-leider Sigmar Gabriel gaat er al vanuit dat hij het bij de komende Bondsdagverkiezingen in september de man is die het moet gaan opnemen tegen Angela Merkel.

Dat wordt duidelijk in het interview van afgelopen weekend in Der Spiegel.

‘EU valt uit elkaar’

Opvallend is dat hij daarin nadrukkelijk waarschuwt voor het uiteenvallen van de EU, wanneer CDU en CSU blijven hameren op de begrotingsdiscipline. “Het is verkeerd wanneer landen als Frankrijk en Italië hervormingen doorvoeren, een gigantische inspanning moeten doen om een halve procentpunt meer op de begroting te mogen doen.” Volgens de sociaaldemocraat zou Helmut Kohl nooit zo met Europese landen zijn omgegaan.

Verkiezingscampagne barst los

Met het beginnen van 2017 barst ook de verkiezingscampagne los voor de Bondsdagverkiezingen in september. Zoveel is duidelijk na de interviews met toppolitici in de Duitse media van de laatste dagen. Waar de SPD hamert op het bijeenhouden van de EU, wil de unie van CDU/CSU het vooral hebben over binnenlandse veiligheid.

Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) verwijt de SPD dat de partij steeds weer op de rem staat wanneer hij maatregelen wil nemen om de binnenlandse veiligheid te verbeteren. Gabriel sneert terug dat De Maizière op zijn beurt verzuimd heeft de immigratiedienst goed op te tuigen.

‘Veiligheid sociaal mensenrecht’

Onder de titel ‘veiligheid als sociaal mensenrecht’ publiceert SPD-leider Gabriel in de FAZ van maandag een essay over binnenlandse veiligheid. Hij schrijft daarin onder meer dat de politie te veel wordt gehinderd door stroperige wetgeving, en tegelijk te mager is uitgerust.

Over cameratoezicht: “Het is niet te begrijpen dat je camera’s hebt in elk warenhuis en bij elk tankstation, maar dat de politie er moeite mee heeft dit in te vieren.

Gabriel bekijkt het veiligheidsthema ook vanuit een economisch perspectief. “Wanneer de ‘Heimat’ afzakt tot een ‘sociaal brandpunt’, dan dreigt daar gevaar, ook voor de democratie.”

Een overzicht van de strijdende partijen rond het thema binnenlandse veiligheid bij de taz.

Peiling

In de meest recente peiling komen de CDU en CSU samen op 38%, dat is een groei van 2% ten opzichte van de vorige peiling van 25 december, het hoogste niveau sinds een jaar. De SPD halen 22%, een procent meer dan de meest recente peiling. De AfD is in de enquête de derde grootste partij met 12%, een verlies van 1%. Ook Die Linke (9%) en de FDP (5%) raken een procent kwijt.

Dossier Sigmar Gabriel

Duitslandnieuws schrijft regelmatig over de SPD en partijleider Sigmar Gabriel:

SPD: de partij die niemand wil leiden

‘Poetsvrouw’ helpt SPD zichzelf opnieuw uit te vinden

Vice-kanselier Gabriel (SPD): eindelijk investeren in zwak Ruhrgebied

http://duitslandnieuws.nl/blog/nieuwsfeed/jaar-bondsdagverkiezingen-neemt-spd-leider-gabriel-afstand-merkel/

http://duitslandnieuws.nl/blog/nieuwsfeed/weg-vrij-sigmar-gabriel-martin-schulz-meer-race-partijleiderschap-spd/

 

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.