Duitse politievakbond: ‘etnisch profileren’ werkt

De grootste politievakbond van Duitsland is uitermate tevreden met het optreden van de politie tijdens de jaarwisseling in Keulen. Daarbij werden honderden Noord-Afrikanen preventief gecontroleerd. De Groenen zetten grote vraagtekens bij deze aanpak omdat het mogelijk racistisch is. De politievakbond reageert woedend op die kritiek.

De jaarwisseling in Keulen is relatief rustig verlopen, onder meer dankzij de inzet van duizenden extra agenten en beveiligingspersoneel. Agenten controleerden zo’n 1.000 met name Noord-Afrikaanse mannen rondom het centraal station waar het een jaar geleden volkomen uit de hand liep. De mannen kwamen in kleinere en grotere groepen naar de domstad en gedroegen zich agressief, meldt de Rheinische Post.

Volgens de politie zouden zo’n 2.000 van personen die in deze categorie vallen naar Noordrijn-Westfalen zijn gekomen. Ze hadden via sociale media met elkaar afgesproken bij stations. De politie pikte hen eruit, controleerde hen en deelde gebiedsverboden uit. Volgens de Keulse politie is het zo gelukt om massa-aanrandingen en berovingen zoals vorig jaar te voorkomen.

Toch klinkt er zware kritiek op de aanpak van de politie. Groenen-partijleider Simone Peter viel onder meer over Twitter-berichten van de Keulse politie waarin het begrip ‘Nafri’ valt, een afkorting voor Noord-Afrikaanse draaideurcriminelen en illegalen: ‘volkomen onacceptabel’. Ook vraagt ze zich af of het rechtmatig is dat 1.000 personen ‘puur op grond van hun uiterlijk’ werden aangehouden.

‘Noord-Afrikanen oppakken heeft gewerkt’

“Ik kan niets met dergelijke kritiek”, zegt vicevoorzitter Ernst Walter van de Duitse politievakbond DPolG op verontwaardigde toon tegen Duitslandnieuws. “De Groenen willen een schijndebat voeren dat afleidt van het echte probleem: de Noord-Afrikaanse draaideurcriminelen.”

De aanpak van de Keulse politie om speciaal Noord-Afrikanen op te pakken heeft uitstekend gewerkt, zegt hij. “De politie heeft daarmee voorkomen dat de chaos van vorig jaar zich heeft herhaald.” Hij noemt de werkwijze van de politie consequent. “Men heeft goed ingeschat wie er naar Keulen kwamen, hen opgepakt en daarmee erger voorkomen.”

Vakbond eist wetswijziging

Walter vindt dat de Groenen zich beter kunnen bezighouden met het sneller terugsturen van Noord-Afrikaanse illegalen. “Daar hebben we meer aan dan wanneer de politiek ’taalpolitie’ gaat spelen.”

In de Duitse politiek klinkt al langer het geluid dat Noord-Afrikaanse illegalen sneller moeten worden uitgezet, iets wat ook bondskanselier Angela Merkel onderschrijft. “Goed dat men dat zegt, maar het moet ook in daden worden omgezet. De vermoedelijke dader van de aanslag in Berlijn moesten we ook laten lopen omdat de wetten niet kloppen. Wij eisen dat er snel een wetswijziging komt.”

‘Optreden politie passend’

Burgemeester Boris Palmer van Tübingen is partijgenoot van Simone Peter, maar geldt als een belangrijke stem van de conservatieve vleugel binnen de partij. Hij reageert via zijn Facebook-pagina iets genuanceerder dan de politievakbond en noemt het begrip Nafri ‘ongelukkig gekozen’.

Maar de burgemeester vindt het optreden van de politie waarbij speciaal op Noord-Afrikanen wordt gelet in het licht van de gebeurtenissen van vorig jaar ‘passend’.

Hoofdcommissaris Jürgen Mathies van de Keulse politie heeft zich inmiddels verontschuldigd voor het gebruik van het begrip Nafri. “Dat had niet mogen gebeuren.” Maar hij vindt tegelijkertijd dat niet ontkend mag worden dat Noord-Afrikanen oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteitscijfers. “Daarbij moet gezegd worden dat verreweg de meeste Noord-Afrikanen niet crimineel zijn.”

Jens Spahn

Parlementair staatssecretaris van Financiën Jens Spahn (CDU) begrijpt de kritiek van de Groenen ook niet.

 

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:

Bertus Bouwman (1986) laat het liefst het Duitsland zien dat je nog niet kent. Hij schrijft voor Duitslandnieuws over ondernemen, politiek en cultuur.