Multitalent Martijn Stoffers droomt van Duitse carrière zoals Sylvie Meis

De Nederlandse zanger Martijn Stoffers en zijn drie Duitse vrienden vinden twee jaar geleden dat Duitsland nog een schlagerboyband mist. In dat jaar wordt Feuerherz geboren. Inmiddels verovert de boyband talloze Duitse podia.

Martijn Stoffers is een multitalent. Zingen, dansen, acteren, presenteren én hij is model. Stoffers komt uit het Gelderse Nunspeet. Na zijn vwo probeert hij een aantal studies uit zoals rechten en de hogere hotelschool. Het blijkt beide niet zijn ding en tijdens een bijbaantje in Spanje, ontdekt hij dat de entertainmentindustrie hem goed ligt.

In Nederland presenteert Stoffers daarna nog voor Hitkrant, komt hij met zijn single ‘A.L.I.V.E.’ in de KidsTop20 en hij speelt de hoofdrol in de musical Disney Live: Rock’n road show.

Hij doet een musicalopleiding aan de Frank Sanders Academie als zijn management hem erop wijst dat de Duitse SuperRTL op zoek is naar mannen die kunnen zingen, dansen en acteren. Er wordt een nieuwe band gezocht en de formatie krijgt ook een eigen realitysoap. Stoffers vertrekt naar Keulen en komt met succes door de auditierondes heen. Hij wordt één van de zangers van Jamatami.

Improviseren

Toentertijd sprak Stoffers weinig tot geen Duits. “Vroeger dacht ik altijd dat Duits gewoon Nederlands was met een zwaar accent zoals Vlaams of Brabants”, zegt Stoffers. Ik improviseerde mijn Duits, dat vond de jury sympathiek. Ook viel ik soms terug op Engelse woorden, dan begreep iedereen het wel.”

Inmiddels spreekt hij de taal vloeiend doordat hij tijdens Jamatami, één jaar in Keulen woonde. Daarna ging hij voor een nieuw muziekproject naar Berlijn. Zijn taalkennis is goed van pas gekomen in zijn huidige boyband Feuerherz. Hij kon eindelijk de discussie aangaan en zijn mening geven.

Dat was bij Jamatami lastiger. “Je bent net in een ander land met een andere cultuur”, zegt Stoffers. Ondanks dat Duitsland en Nederland naast elkaar liggen, verschillen ze erg van elkaar, vindt hij.

‘Crazy Holländer’

Vooral in het begin van Feuerherz merkte Stoffers echt de cultuurverschillen op. Hij bracht toen 24 uur per dag door met zijn band en dacht veel wel te kunnen zeggen. “Ik had al ervaring met in een band zitten en optreden, dus ik gaf een keer mijn mening over hoe iemand iets zou kunnen doen. Daar moest diegene niets van hebben.”

De zanger weet dat hij erg aanwezig kan zijn, dus voor de lieve vrede neemt hij in de band wat gas terug. “Ze noemen mij ook wel de ‘crazy Holländer’. Ik ben heel open en altijd in voor een lolletje. Dat komt in Duitsland nog extremer over dan in Nederland. Hun humor is anders, maar dat ligt echt aan de manier waarop je iets brengt.”

Accent

Bij Feuerherz zingt Stoffers ook voor de eerste keer in het Duits. Dat had hij toch een beetje onderschat. “In de de studio moet je je gevoel overbrengen, je tekst weten en de juiste melodie aanhouden. Dan moet bij mij ook nog de uitspraak kloppen.” Zelfs als alles op de uitspraak na goed is, moet het soms opnieuw. “Het is een klein mankementje waar je als Nederlander tegenaan loopt. Ik heb voor de opnames ook wat langer nodig dan de rest.”

Stoffers’ accent werkt soms ook in zijn voordeel. “Het leuke is dat Duitsers een Nederlands accent heel charmant vinden.” Hij wordt omarmd door het publiek. “Ze vinden het leuk dat ik het probeer. Het is ook wel een beetje een nationale trots. Wij zouden het ook leuk vinden als een buitenlander in het Nederlands zou zingen.”

Hij vergelijkt het met een Zweed die Nederlands probeert te spreken. “Het heeft iets komisch, iets schattigs en klinkt niet zo hard.”

Schlagermuziek

Feuerherz is een vierkoppige boyband en maakt schlagermuziek, erg populaire Duitse volksmuziek. De groep is daarin volgens Duitse media uniek en de band is dan ook vol enthousiasme ontvangen. Daar is over nagedacht.

Het begon als een vriendenproject. Alle vier bandleden: Dominique Bircan Baltas, Karsten Walter, Sebastian Wurth en ‘Matt’ Stoffers, hadden affiniteit met schlagermuziek. Ze vroegen zich af wat er nog miste in de Duitse muziekwereld: een Duitse schlagerboyband. Daarnaast kent Duitsland talloze tv-programma’s die graag schlagerzangers uitnodigt, volgens Stoffers.

Daarom stapten ze met hun ideeën naar de Duitse platenmaatschappij Universal Music en Feuerherz bleek een schot in de roos. “In het eerste jaar zijn we bij meer dan 40 tv-shows geweest”, zegt Stoffers. Hun debuutsingle ‘Verdammt guter Tag’ komt binnen op nummer 1 in de conservatieve radio charts en blijft 6 weken op nummer 36 staan in de Musikmarkt top 100, de hitlijst van best verkochte singles in Duitsland.

Traditioneel vs. popschlager

Stoffers kwam al op jonge leeftijd in aanraking met schlagermuziek. Zijn moeder zette in de avonden altijd ‘conservatieve’ Duitse schlager op. “Mijn opa heeft tot zijn zevende in Duitsland gewoond en daarom veel Duitse invloeden meegenomen.”

Toch willen Stoffers en zijn band niet te veel geassocieerd worden met de traditionele Duitse volksmuziek. Dat heeft volgens hen een vreemde nasmaak gekregen in Duitsland. Feuerherz wordt liever geassocieerd met de razend populaire Helene Fischer, die volgens Stoffers de deuren geopend heeft voor schlagerpop.

Het verschil zit hem in de beat en de songtekst van de muziek. “Mensen moeten kunnen meeklappen. De teksten zijn gecompliceerder. Normale schlagerteksten zijn eenvoudiger waardoor men makkelijker kan meezingen.”

Voor jong tot oud

Schlager op zichzelf wordt gebruikt om een zo breed mogelijke doelgroep aan te spreken, volgens Stoffers. Het is een manier om gehoord te worden. “Als je pop gaat zingen, is het lastiger om in tv-shows te komen en te laten zien wie je bent.” De schlagerband wil er voor jong tot oud zijn. “Onze songteksten zijn niet te kinderachtig, maar ook niet te modern.”

Een aantal weken geleden kwam hun tweede album ‘Genau wie du’ op nummer 1 binnen in de Duitse schlagerhitlijst en in officiële albumcharts op nummer 11. Volgens Stoffers is het lastige van een tweede album dat die de eerste moet overtreffen. “Je moet er een schepje bovenop doen om te laten weten dat je er nog bent.” Ook is de muziek nu iets moderner en gaat het richting Duitse pop. “Door het grote aanbod, moet je je toch beter staande zien te houden.”

Thuis in Nederland

Hoewel de 26-jarige Stoffers vijf dagen per week in Duitsland werkt, kocht hij pas geleden een huis in Haarlem. Voor zijn vorige band Jamatami en een ander muziekproject, woonde hij een jaar een Keulen en in Berlijn. Hoewel hem dat goed is bevallen, miste hij zijn familie en hechte vriendengroep heel erg.

“Als ik 2 dagen vrij had, ging ik niet even naar huis”, zegt Stoffers. “Het kost veel tijd en geld om steeds heen en weer te vliegen.” Zijn management zorgt ervoor dat hij al zijn vrije tijd, thuis kan doorbrengen. “Ik hecht veel waarde aan mijn vrienden en familie. Mijn ouders hebben altijd achter mij gestaan. Ik kan hen niet zomaar achterlaten.”

Groot Amsterdam

Zijn heimwee had niet veel met Duitsland te maken. “Ik ben blij met Duitsland, qua werkgelegenheid is het veel beter. De muziekbusiness is volop aan de gang.”

Aan sociale contacten in zijn tijd bij de oosterburen, was geen gebrek. Zijn open persoonlijkheid heeft hem daarbij geholpen. “Na twee maanden in Berlijn heb ik veel mensen leren kennen. Ook ben ik een aantal keer alleen op stap geweest om de boel te verkennen.”

Stoffers noemt de Duitse hoofdstad ‘groot Amsterdam’. “Ik vind Berlijn een eilandje in Duitsland. De mensen zijn daar heel open en creatief.” Maar hij vindt dat het zeker ook afhankelijk is van je eigen persoon of dat je makkelijk nieuwe contacten legt. “Je moet het graag willen”, zegt hij.

Sylvie Meis

Het liefst zou de ambitieuze Nunspeter naast zijn huis in Haarlem, ook een huis in Duitsland willen kopen. “In de meest ideale situatie reis ik heen en weer maak ik carrière in beide landen. Net als Sylvie Meis.”

Op dit moment is Stoffers vooral zanger, maar hij zou nog graag in een serie of film spelen of een programma presenteren. Voorlopig richt hij zich nog op Feuerherz. “Ik wil eruit halen wat erin zit. We weten wat we willen en groeien qua zang en dans maar ook als persoon in dit wereldje.”

Stoffers wil zich niet vastpinnen op plannen voor de toekomst, maar één ding wil hij nog zeker voordat hij en zijn band er ooit mee ophouden. “Een gouden plaat, dat is echt een droom.”

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Avatar foto