Zo duur worden de Duitse tolvignetten

Na een maandenlang conflict tussen Duitsland en de Europese Commissie zijn beide partijen het eens over een aangepast model voor de Duitse autotol. Verkeersminister Alexander Dobrindt (CSU) sloot vandaag een compromis met eurocommissaris Violeta Bulc van verkeer. De persconferentie is afgelopen.

Donderdagavond (18.30 uur) stellen Dobrindt en Bulc de concrete plannen voor. Duitslandnieuws houdt je op de hoogte.

Live

Lees de belangrijkste uitspraken tijdens de persconferentie terug via ons twitteraccount

Tijdelijke vignetten goedkoper

Wat is al uitgelekt over het compromis tussen Duitsland en de EU?

Prijzen volgens Bild:

Buitenlandse automobilisten kunnen vignetten kopen voor de duur van 10 dagen, 2 maanden of een jaar. De 10-dagentol wordt opgedeeld in 5 categorieën. Schone auto’s betalen het minste (2,50 euro), vervuilendere auto’s betalen tot 20 euro.

De tol voor 2 maanden kost 7, 11, 18, 30 of 40 euro.

Bron: Bild
Bron: Bild

 

Niet meer discriminerend

Brussel gaat donderdag alsnog akkoord met de Duitse tolplannen. Daarmee komt een einde aan de voortslepende discussie. De EU vond de tolheffing tot nog toe discriminerend omdat alleen Duitse automobilisten het bedrag konden terugkrijgen via de motorrijtuigenbelasting. Eurocommissaris Violeta Bulc van Verkeer is nu tevreden met de aanpassingen.

Brussel is tevreden over de aanpassingen en vindt de plannen niet meer discriminerend. Duitse automobilisten kunnen in het nieuwe plan niet meer een-op-een de tol verrekenen met de motorrijtuigenbelasting.

Auto’s worden ingedeeld in vijf categorieën zodat schonere auto’s goedkoper uit zijn, vervuilende auto’s moeten wel extra betalen. Voor buitenlandse automobilisten zijn straks tijdelijke tolvignetten te koop. De maatregel wordt pas op zijn vroegst na de Bondsdagverkiezingen in september 2017 ingevoerd.

Merkel was tegen tol

Angela Merkel beloofde voor verkiezingen 2013 nog dat er geen autotol zou komen:

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.