Staatssecretaris Schütz van Baden-Württemberg onder de indruk van Brabant

De handelsdelegatie uit Baden-Württemberg ziet tijdens de handelsreis naar Noord-Brabant veel overeenkomsten. Staatssecretaris van Economische Zaken Katrin Schütz (CDU) vindt Noord-Brabant een mooi voorbeeld van hoe een regio zich aanpast aan de moderne tijd.

De staatssecretaris van Economische Zaken, werkgelegenheid en woonbeleid van de Zuid-Duitse deelstaat bezocht op 9 en 10 november Noord-Brabant met in haar kielzog een delegatie van wetenschappers en ondernemers uit de mobiliteitssector uit Baden-Württemberg. Duitslandnieuws vroeg haar hoe ze de samenwerking met de Brabanders voor zich ziet.

Europese oplossingen

Wat was uw indruk van vandaag?

Ik heb indrukwekkende bedrijven gezien. Je merkt de creativiteit en de energie. Je merkt ook dat we veel dezelfde ideeën hebben over hoe we de toekomstige uitdagingen willen aangaan.

Heeft u een voorbeeld?

Het vraagstuk mobiliteit begint niet in Duitsland en houdt in Nederland ineens op. Daar moet Europees over nagedacht worden omdat het anders niet werkt. Daarom zie ik het als een gemeenschappelijke uitdaging. Het is mooi om te zien dat we met Noord-Brabant een sterke partner hebben die voor dezelfde problemen oplossingen probeert te vinden.

Baden-Württemberg zoekt sinds enkele jaren nadrukkelijk de samenwerking met andere Europese regio’s. Waren jullie er wel op tijd bij?

Baden-Württemberg is een zeer innovatieve deelstaat die heel vroeg de uitdagingen in de mobiliteit opgepakt heeft. Onze onderzoeksinstellingen hebben op dit gebied een toppositie. De veranderingen gaan nu zo snel dat wij als deelstaatregering alle zeilen bijzetten om die positie te behouden.

De delegatie uit Baden-Württemberg. Foto: Job Janssen
De delegatie uit Baden-Württemberg. Foto: Job Janssen

Privacy

De Duitse delegatie stelde enkele vragen over het gemak waarmee we hier in Nederland met het delen van data omgaan. Gaan Nederlanders te makkelijk met privacygevoelige informatie om?

Het is een vraag die ons allemaal bezighoudt, daarom doen we dat ook in Europees verband. Ja, je moet voorzichtig met privégegevens omgaan. De belangrijkste vraag voor de toekomst zal ook zijn, van wie zijn de data eigenlijk? Van mijzelf of van het bedrijf dat ze registreert? Daar moeten we goed over nadenken.

U hoorde vandaag niet iets wat u te ver vindt gaan?

Zoals ik al zei zijn dit thema’s waar we ons mee bezig moeten houden. We mogen niet naïef zijn. Aan de andere kant willen we ook niet de innovatie tegenhouden. Het delen van data biedt ons ook kansen, om de doorstroming in het verkeer te verbeteren of de carsharing verder te ontwikkelen.

Elkaar versterken

Wat heeft u vandaag hier in Noord-Brabant gezien dat Baden-Württemberg mist?

Baden-Württemberg staat als deelstaat vooraan bij de ontwikkelingen in de mobiliteit. Wij zijn extreem sterk in de machinebouw en de autoindustrie. Met de snelle digitalisering staan we voor flinke uitdagingen. In de jaren negentig is het de regio Eindhoven goed gelukt om zich aan de snel veranderende tijd aan te passen. Zo zullen onze autofabrikanten zich ook aan de nieuwe ontwikkelingen moeten aanpassen en zijn op de juiste weg. Wanneer we de goede ideeën uit Baden-Württemberg en Noord-Brabant combineren, kunnen we van elkaar profiteren.

Er gebeurt in Noord-Brabant veel op het gebied van elektrisch rijden. Vindt u het niet jammer dat Daimler een tijdje geleden de samenwerking met Tesla heeft stopgezet?

Ach, weet u. Dat zijn beslissingen van bedrijven. Het is niet aan de politiek om beslissingen van bedrijven te veroordelen. Als deelstaat van autobouwers doen we er alles aan om aan de top te blijven. Er ontstaan misschien weer andere vormen van samenwerking.

Handelsdelegatie Baden-Württemberg bezoekt Rijkswaterstaat. Foto: Job Janssen
Handelsdelegatie Baden-Württemberg bezoekt Rijkswaterstaat. Foto: Job Janssen

Overeenkomsten

Wat zag u in Noord-Brabant waarvan u dacht: dat doen wij in Baden-Württemberg echt beter.

Ik heb vooral veel overeenkomsten gezien, de thema’s digitalisering, innovatie, technologie en duurzaamheid verbinden ons met elkaar. Kleine- en middelgrote ondernemingen hebben met hun innovatie ertoe bijgedragen dat Baden-Württemberg economische zo sterk is. Vandaag was ik daarom ook zo onder de indruk van die kleine bedrijven hier in Brabant.

Eigenlijk zijn Baden-Württemberg en Noord-Brabant eigenlijk geen concurrenten van elkaar?

Ik zie ons niet als concurrenten. We werken samen op basis van goede ideeën. Goedkoop zullen Noord-Brabant en Baden-Württemberg namelijk nooit worden. Daarom moeten wij op basis van kwaliteit overtuigen. Baden-Württemberg heeft veel goede partners in Nederland. Tijdens onze bezoeken hier hebben we ons netwerk met wetenschappers en ondernemers weer een stuk op weg geholpen.

Nieuwe coalitie

U bent sinds sinds mei pas staatssecretaris in een bijzondere coalitie van de CDU en de Groenen als grootste partij. Is dat het nieuwe Duitsland?

We werken goed samen op basis van inhoud. We hebben als CDU natuurlijk wel de ambitie om de volgende keer weer de minister-president te leveren.

Het succes van de Groenen is voor een groot deel te danken aan hun premier Wilfried Kretschmann. Van hem wordt gezegd dat hij veel standpunten van de CDU vertegenwoordigt. Is hij niet stiekem een christendemocraat?

Elke partij wil zijn eigen punten in een coalitieakkoord terugzien. We zijn het op veel punten met elkaar eens. Maar zoals in elke coalitie zijn er ook verschillende inzichten en belangen. Voor ons als CDU is het van belang dat we samen met ondernemers en werknemers de toekomst van Baden-Württemberg vormgeven.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Baden-wuerttemberg BOMBrabant
E-mobil_rz_mindest_oz_cmykWURTTEMBERG Elektromobilitat
Brabant en Baden-Württemberg behoren tot de meest innovatie regio’s van Europa, onder meer op het gebied van smart en green mobility. Provincie Brabant en deelstaat Baden-Württemberg werken reeds jaren samen aan de ontwikkeling van smart en green mobility door kennisuitwisseling en het verbinden van bedrijven en kennisinstellingen uit beide regio’s. Het inkomende bezoek van bestuurders en ondernemers uit Baden-Württemberg aan Brabant in november is een goed voorbeeld hiervan.

Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.