Formaliteit in Berlijnse parlement ontaardt in heftig debat

Wie moet er rechts zitten van de CDU in het Berlijnse deelstaatparlement? Bij de procedure om de toewijzing van de zitplaatsen is deze ogenschijnlijk futiele formaliteit tot politiek thema verworden. De Berlijnse AfD-lijsttrekker Georg Pazderski zegt dat het juist dit soort spelletjes zijn waardoor mensen het vertrouwen in de politiek verliezen.

De politieke partijen hebben hun zetel nog niet ingenomen of het gaat al los in het Berlijnse parlement. Afgelopen woensdag wilden de zes fracties van CDU, SPD, Linke, Groenen, AfD en FDP afspraken maken over de zitplaatsen in het parlement.

Dat gebeurt op basis van ongeschreven regels die luiden dat politieke kleur beslissend is. Normaal ontstaat hier geen discussie over. Maar in Berlijn is er nu sprake van een ware politieke loopgravenoorlog over wie waar mag zitten. Een voorbode voor de landelijke verkiezingen in september 2017?

‘CDU geen middenpartij meer’

Volgens FDP-fractievoorzitter Sebastian Czaja heeft ‘de CDU in de campagne het politieke midden verlaten en is naar rechts gerukt’. En dus wil de FDP tussen de SPD en CDU zitten.

De CDU is gepikeerd dat de FDP met de indeling in het parlement een politiek statement maakt. Fractievoorzitter Heiko Melzer zegt tegen de Berliner Morgenpost dat hij het liever over de ‘inhoud dan over tafelpoten’ heeft. Maar als de FDP de indeling dan per se politiek wil maken, dan hoort de FDP toch echt rechts van de CDU. Zo vindt Melzer.

Op sociale media wordt gretig de spot gedreven met het schoolse gedrag van de Berlijnse parlementariërs.

Politieke spelletjes

AfD-leider Georg Pazderski vertelt exclusief tegen Duitslandnieuws over de situatie.

Wat is er in vredesnaam aan de hand?

Er worden politieke spelletjes gespeeld door de andere partijen. Precies hierom zijn mensen de politiek zo beu aan het worden. Het is een gebrek aan inhoud. Ze hebben geen thema’s dus gaan ze elkaar het leven zuur maken.

U bent nieuw in de politiek. Had u dit verwacht?

Ik had mij wel ingesteld op politieke spelletjes, maar dit niveau is wel heel erg laag. Ik realiseer mij nu dat het ook te maken heeft met het verlies van macht, geld en posities. Blijkbaar maken deze partijen dan rare sprongen.

Klopt het eigenlijk dat de CDU in de campagne naar rechts is opgeschoven?

Nee volgens mij niet. Met thema’s als het boerkaverbod probeerde de CDU kiezers van ons af te pakken. Maar dat mislukte. Kiezers stemmen liever op het origineel.

Naast wie wilt u niet in het parlement zitten?

Haha, dat maakt mij niet uit hoor. Ik ben al lang blij dat we erin zitten. Nu ik erover nadenk ben ik blij dat we niet naast de (extreem-rechtse) NPD zitten. Het is ons, de democratische partijen, gelukt om hen er buiten te houden. Daar ben ik blij mee. Voor de rest maakt het mij niet uit naast wie we zitten.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Avatar foto