Chinese investeerders staan met zakken geld klaar voor Duitse familiebedrijven

Chinese investeerders verklaren Duitse familiebedrijven de liefde. Sinds 2011 is het aantal investeringen van China in Duitsland meer dan verdubbeld. De vrees bestaat dat Duitse tradities en kennis verdwijnen naar het verre oosten, maar op de Asia Pacific Conference in Berlijn zien Duitsers en Chinezen het probleem niet zo.
Asia Pacific Week Berlin

Met zakken vol geld ziet Manhong Mannie Liu, voorzitter van het National Venture Capital Research Comittee, ze de wereld over trekken; “de nieuwe generatie Chinese ondernemers die veel meer globaal gericht zijn”. Aangemoedigd door succesverhalen van anderen ruiken ze onder andere goud in Duitsland waar ze zogenaamde ‘hidden champions’ hopen te vinden.

Chinezen laten Duitse bedrijven in hun waarde

Het blijkt een besmettelijke activiteit te zijn; de afgelopen jaren is het aantal Chinese investeringen in Duitsland explosief toegenomen. Toch is deze nieuwe generatie Chinese goudzoekers volgens Matthias von Bismarck-Osten, topman bij investeringsbank IBB, nog niet helemaal in de ban van de investeringskoorts. “De Chinezen zijn verstandig genoeg om de Duitse bedrijven in hun waarde te laten. Ze pakken het slim aan en komen naar Duitsland met een strategie.”

 

Europa voor Chinezen meer een partner dan VS

Hoewel Duitsland en China beide wereldspelers zijn, ziet Liu de investeringen van haar landgenoten niet als als een slimme poging om Duitse kennis in te kopen voor de Chinese industrie. “Tegenover de Verenigde Staten heeft China een competitieve houding. Maar Europa zien we eerder als een samenwerkingspartner.”

Ontwikkeling deals tussen China en Duitsland:

Vooral interesse in familiebedrijven

Chinese ondernemers investeren hun geld in Duitsland vooral in de technologische sector. Volgens Liu hangt dit samen met het gegeven dat bepaalde technologische kennis over het algemeen makkelijker te verplaatsen is – bijvoorbeeld via satellieten. Een ander opvallend punt is dat Chinezen graag familiebedrijven overnemen. Liu legt in de video uit waar die interesse vandaan komt.

Barrières staan volledige overname in de weg

Hoewel er veel overeenkomsten zijn op te sommen tussen de Duitse en Chinese manier van ondernemen – Liu: “We hebben beiden een vrij introverte instelling” – zijn er ook tegenstellingen die ervoor zorgen dat een volledige verovering van het bedrijfsleven door de Chinezen niet voor de hand ligt. De top 3 grootste verschillen die door Chinese ondernemers in Duitsland als uitdaging worden gezien zijn volgens een rapport van PWC (2015):

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Avatar foto