René Cuperus: Duitsland durft niet toe te geven dat het de vluchtelingencrisis niet aankan

Duitsland schroeft de prognose voor het aantal verwachte vluchtelingen nog eens drastisch omhoog. Geen 800.000, maar 1,5 miljoen mensen komen op het hartelijke welkom van Merkel af. Dat dit leidt tot een enorme chaos, durft Duitsland niet toe te geven, zegt politiek ideoloog René Cuperus. Tegen Duitslandnieuws noemt hij de situatie 'onmenselijk'. Eenzelfde noodkreet komt er van de Berlijnse dominee Gottfried Martens. "We zijn aandoenlijk naïef."

De nieuwsberichten over de vluchtelingencrisis volgen elkaar snel op. Een overzicht:

Geen 800.000 maar 1,5 miljoen vluchtelingen

Duitsland verhoogt prognose vluchtelingen van 800.000 naar 1,5 miljoen, zegt Bild op basis van een geheim rapport waar de krant de hand op wist te leggen.

Derk Marseille maandagmorgen op BNR Nieuwsradio:

René Cuperus: Berlijn is het Lesbos van Duitsland

Bertus Bouwman sprak in Berlijn met René Cuperus, columnist voor de Volkskrant en verbonden aan PvdA-denktank Wiardi Beckman Stichting en het Duitslandinstituut in Amsterdam. Hij sprak in de Duitse hoofdstad op het vluchtelingencongres van de Friedrich-Ebert-Stiftung, de denktank van de Duitse sociaaldemocraten, de SPD. Ook bezocht hij een opvangcentrum in Berlijn.

“Ik ben geschrokken van de achterkant van de Duitse Willkommenskultur. Mensen worden jubelend binnengehaald, maar als je vervolgens ziet hoe men hier omgaat met de vluchtelingen. Dan is dat bijna onmenselijk zoals mensen behandeld worden. In de praktijk blijkt het ‘Wir schaffen das‘ van Angela Merkel ‘Wir schaffen es nicht‘. Duitsland durft niet toe te geven dat het de vluchtelingencrisis niet aankan.”

Beluister het hele gesprek van Bertus Bouwman met René Cuperus:

https://soundcloud.com/duitslandnieuws/rene-couperus

René Cuperus: Er is een humanitair realisme nodig.

In de Volkskrant schreef Cuperus samen met Duitsland-correspondent Wierd Duk over zijn bezoek aan het opvangcentrum in Berlijn.

Duitse dominee over vluchtelingencrisis: we zijn aandoenlijk naïef

Het Reformatorisch Dagblad publiceerde zaterdag 3 oktober een interview van Bertus Bouwman met de Berlijnse predikant Gottfried Martens.

Een aantal citaten uit het interview:

De Berlijnse dominee Gottfried Martens staat met zijn intensieve hulp voor vluchtelingen symbool voor de Duitse Willkommenskultur. De wijdopen armen van Angela Merkel steunt Martens van harte. Maar hij luidde deze week de noodklok over christelijke vluchtelingen die in in asielzoekerscentra onderdrukt worden door moslims.

Gottfried Martens: "Duitsland ziet niet in hoe erg de situatie is." Foto: Pieter Heijboer
Gottfried Martens: “Duitsland ziet niet in hoe erg de situatie is.” Foto: Pieter Heijboer

 

Saïd en dominee Martens in Welt am Sonntag: ‘Moslims spugen naar me, bedreigen me met de dood, behandelen me als een dier’.

In veel Duitse opvangcentra geldt inmiddels de sharia, vertelt de predikant. “Fundamentalistische moslims dwingen christenen, jezidi’s en gematigde moslims vaak op gewelddadige wijze om mee te doen met hun religie.”

Het zijn geen incidenten meer, waarschuwt Martens.

“Christenen zijn geschokt. Ze dachten dat hier godsdienstvrijheid was, maar voelen zich alsof ze zijn teruggestuurd naar het land waar ze vervolgd werden.”

De welkomstcultuur aan de ene kant, de fundamentalistische islam aan de andere kant. Het verscheurt de predikant.

“Ja, Merkel heeft gelijk als ze zegt dat aan asiel geen grens mag zitten. Maar de problemen zijn veel groter dan ik zelf wilde zien. Groter dan Duitsland wil zien.”

Martens in de kelder van zijn kerk die wordt verbouwd voor de opvang van vluchtelingen. "Typisch Duits om te denken dat je dit kunt oplossen met pen en papier." Foto: Pieter Heijboer
Martens in de kelder van zijn kerk die wordt verbouwd voor de opvang van vluchtelingen. “Typisch Duits om te denken dat je dit kunt oplossen met pen en papier.” Foto: Pieter Heijboer

 

De predikant werd donderdag geïnterviewd door de Duitse televisiezender ZDF. Direct na hem in de uitzending bagatelliseerde de staatssecretaris voor Integratie zijn noodkreet.

“Ik ben radeloos! Hoe kun je als politica zo je ogen sluiten voor alle problemen? Als je alles maar onder het vloerkleed veegt, is er straks niks meer over van de Duitse gastvrijheid. Dan loopt iedereen mee met extreem rechts.”

Hoe de problemen moeten worden aangepakt, weet Martens zelf ook niet goed. Een politicus kwam met het idee dat asielzoekers bij binnenkomst een zogenoemd integratiepapier moeten ondertekenen.

“Dat is naïef gedacht, we zijn hier aandoenlijk naïef”, zegt de de predikant vol ongeloof. “Typisch Duits om te denken dat je dit met papier en pen kunt oplossen. Zo’n handtekening betekent niets voor fundamentalistische moslims.”

De beste oplossing is volgens de voorganger dat imams de azc’s bezoeken en de moslims uitleggen hoe ze zich dienen te gedragen in Duitsland.

“Het probleem is dat de meesten precies het tegenovergestelde vertellen van wat nodig is voor een goede integratie.” Toch is dit de enige manier, zegt hij. “Ze hebben voor niemand anders respect.”

Migratie-experts opperen om christenen in opvangcentra dan maar te scheiden van moslims.

„Daar heb ik me lang tegen verzet, want moslims hebben te accepteren dat ze in een andere cultuur leven waar hun geloof niet overheersend is.” Hij laat even een stilte vallen. “Maar het gaat niet anders. Je kunt mensen niet opofferen voor politiek gezwets dat de beide religies het vast wel kunnen uitpraten.”

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
In samenwerking met het Duitsland Instituut bij de Universiteit van Amsterdam (DIA). Het kennisinstituut in Nederland over het moderne Duitsland.

Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.