Na flitsende start begint woonruimtehuursite Nestpick weer van voren af aan

Klagende klanten, weglopende medewerkers en een piepjonge CEO: de 'Airbnb voor kamerhuur' Nestpick gaat door zware tijden. Vorig jaar werd Fabian Dudek in Den Haag nog uitgeroepen tot 'Studentondernemer van 2014'. Intussen werd de Rotterdamse startup overgenomen door de beursgenoteerde startupfabriek Rocket Internet in Berlijn. De inmiddels 23-jarige Duitser moest zijn ego opzij schuiven en ambities naar beneden schroeven.

De Duitse Fabian Dudek begon in het voorjaar van 2014 met zijn startup Nestpick tijdens zijn studie Strategisch Management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn idee ontstond uit de frustratie van het lastig vinden van een kamer. Met de bemiddelingssite tussen verhuurders en huurders wil hij een compleet nieuwe markt aanboren door het huren van woonruimte voor de middellange termijn eenvoudiger te maken.

Eind vorig jaar lijfde de Berlijnse startupfabriek Rocket Internet Nestpick in, waarna de startup verhuisde naar de Duitse hoofdstad. In gesprek met Derk Marseille vertelt hij over de laatste cijfers. Hoeveel transacties er dit jaar al plaatsvonden wil hij niet kwijt, wel dat het er ‘veel meer dan duizend zijn’. “De gemiddelde huurprijs ligt rond 600 euro per maand, maar dat kan erg verschillen per stad. Per maand maken alle huurders samen 2 miljoen euro over aan de verhuurders.” Nestpick is inmiddels actief in 40 steden in 8 landen.

Nestpick maakt pas op de plaats

Eerder dit jaar had Nestpick 150 medewerkers, nu zijn het er nog maar 70, plus 200 freelance fotografen, vertelt Dudek aan Duitslandnieuws. “We zijn ingekrompen om ons meer te concentreren op de kwaliteit.” De processen zijn anders ingericht, bevestigt hij. “Ik was een makelaar, dat was wat ik in het begin heb gebouwd. Daar waren ik en mijn team niet trots op. Want we realiseerden dat we niet de best mogelijke oplossing boden.”

Deel 1 interview met Nestpick-founder Fabian Dudek:

Beluister het tweede deel van het gesprek in audio. Scroll daarvoor naar beneden.

Eigen ego aan de kant schuiven

In het begin was het team blij met de snelle groei naar nieuwe steden, maar dat was niet de juiste weg, ontdekte Dudek. “Je kunt pas de juiste gebruikerservaring bieden als je een aanbod van duizenden woonruimtes per stad hebt. Daarom focussen we ons nu op een aantal steden die we groter willen maken, om daar het product en de gebruikerservaring te verbeteren.”

Als dat lukt is er weer ruimte voor groei, vertelt de founder. “Maar dan een beetje langzamer en met meer focus. Al groeien we nog altijd met ongeveer 100% per maand.”

Nestpick gaat zich focussen op een aantal kernsteden, en zal langzamer groeien. Foto: Pieter Heijboer
Het kantoor van Nestpick aan Unter den Linden in Berlijn. De site gaat zich focussen op een aantal kernsteden, en zal langzamer groeien. Foto: Pieter Heijboer

 

Na een aanvankelijk flitsende groei is het nu tijd om pas op te plaats te maken en de ambities voor snelle expansie terug te schroeven. “We hebben onze ego’s een beetje aan de kant moeten schuiven. Maar dit is niet erg. Zelfs met een paar steden als Amsterdam of Berlijn kan je nog altijd een prachtig platform bouwen. Daarna kunnen we wel uitbreiden naar andere werelddelen.”

Want het huren van woonruimtes loopt nergens ter wereld lekker, vertelt hij. “Dus overal waar we komen, kunnen we meteen van waarde zijn.”

Deel 2 interview met Nestpick-founder Fabian Dudek:

https://soundcloud.com/duitslandnieuws/nestpick-audio-kort

Nestpick kreeg te maken met een aantal schandaaltjes, zoals dat een notoire huisjesmelkster uit Utrecht via de site haar gang kon gaan. Iets waar Dudek veel van heeft geleerd, vertelt hij. “Daarover heb ik een nieuwtje. We gaan zeer binnenkort reviews toelaten op de site.”

Rocket Internet blijft belangrijk

Nestpick heeft binnenkort een nieuwe financieringsronde nodig voor groei. Daar gaat grootaandeelhouder Rocket Internet zeker een rol in spelen, vertelt Dudek. “Ze zijn fan van wat we doen en ze doen alles om ons te helpen.” Ondanks de koerswijziging kan hij het niet laten om even te dagdromen. “We hopen dat wij een voorbeeld worden van een Europese startup die de Verenigde Staten gaat veroveren.”

Beluister de audio van het complete gesprek:

https://soundcloud.com/duitslandnieuws/nestpick-interview-met-fabian-dudek

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Derk Marseille

Derk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.