Nederlands-Duitse grensregio protesteert met stickers tegen tol

Het protest tegen de Duitse tolplannen in de Nederlandse grensregio houdt aan. Burgemeester Michael Sijbom van het Overijsselse Losser deelt 'anti-tolstickers' uit die tegenstanders van de Duitse maatregel op hun auto kunnen plakken. Via sociale media krijgt de burgemeester bijval uit andere grensgemeenten. Ook in Groningen plakken ze graag mee.

Ze gaan als warme broodjes over de toonbank, tweette burgemeester Michael Sijbom (CDA) van de Overijsselse grensgemeente Losser maandag. Hij voegde een foto toe van ‘anti-tolstickers’ die hij had opgehaald in het Duitse Nordhorn.

De sticker is een idee van de VVV in Nordhorn. Nederland en andere buurlanden als Oostenrijk protesteren al wekenlang heftig tegen de plannen van verkeersminister Alexander Dobrindt. Duitse automobilisten krijgen het tolvignet vergoed door een verlaging van de wegenbelasting. In de grensregio denken vele automobilisten en bedrijven dat ze last krijgen van de maatregel.

Stickers naar Groningen

Na zijn tweet kreeg Sijbom alleen maar meer vraag naar de stickers. Vanuit Groningen kwam er belangstelling van Karel Groen, directeur van de Eems Dollard Regio, een organisatie dat het grensverkeer in de regio wil stimuleren. Volgens hem staan ook de Duitse partijen in de Eems Dollard Regio erg kritisch tegenover de tolheffing.

Breder protest

Al eerder kwam er protest van Duitse en Nederlandse politici. Zo kwamen vorige maand een aantal Overijsselse burgemeesters met hun Duitse collega’s bijeen om hun ongenoegen te uiten over de Duitse kabinetsplannen.

Kritiek klinkt van Groningen tot aan Limburg. De partijen vinden dat de maatregel belastend zou werken voor handelsverkeer en toerisme. Het is nog maar zeer de vraag of de tol in 2016 daadwerkelijk ingevoerd kan worden. Brussel gaat niet akkoord met het huidige wetsvoorstel. En ook in hoge politieke kringen in Berlijn wordt tegengesputterd.

Duitslandnieuws over PKW-Maut

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.