Eurocommissaris Kallas: komen Duitsland niet tegemoet bij invoeren tol voor buitenlanders

Europa komt Duitsland helemaal niet tegemoet als het gaat om de invoering van tol voor buitenlanders. Daarmee gaat eurocommissaris van Verkeer Siim Kallas dwars in tegen de beweringen van CSU-leider Horst Seehofer van afgelopen zondag. "Duitsland krijgt het er moeilijk mee. We accepteren geen wet die ten koste gaat van buitenlanders."

In de strijd om de invoering van een tol voor buitenlanders in Duitsland, weigert eurocommissaris Siim Kallas van Verkeer de Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt (CSU) tegemoet te komen. De Europese Commissie zal ‘zeer nauwlettend in de gaten houden of er in het Duitse systeem sprake is van discriminatie’, zegt Kallas in de Deutsche Verkehrszeitung van dinsdag. Een eenzijdige belasting op buitenlandse automobilisten gaat niet, “dat zullen we nooit accepteren”.

In Slovenië ook afgewezen

Kallas wijst in het interview er ook op dat de Commissie al eens in Slovenië een vignettensysteem heeft afgeschoten dat buitenlanders benadeelde. Volgens de eurocommissaris probeert Duitsland op een gewiekste wijze de wet goed te laten keuren door Europa. Maar het is ‘absoluut niet in orde’, wanneer in Berlijn beweerd wordt dat Brussel al groen licht heeft gegeven voor de tolplannen.

Verkeersminister Alexander Dobrindt moet het stokpaardje van de CSU doorvoeren.

De waarschijnlijkheid dat Duitsland een uitweg vindt in het tol-dossier, ziet Kallas als gering. Duitsland wil de eigen bevolking via een lagere wegenbelasting compenseren en tegelijk niemand discrimineren. “Een directe link tussen tol en belastingverlichting is niet mogelijk”, zegt Kallas.

Coalitiepartners niet enthousiast

De tol voor buitenlandse automobilisten is het stokpaardje van de Beierse christendemocratische CSU. Partijleider Horst Seehofer dreigt zelfs met een breuk in de coalitie als de tol er niet komt. Coalitiepartners CDU en SPD twijfelen sterk aan de invoering van de maatregel. Minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU) stelt als voorwaarde dat er een degelijke verhouding is tussen kosten en baten. Vicevoorzitter Laschet van het CDU noemt het plan zelfs ‘uiterst schadelijk’.

Ook de SPD laat tussen neus en lippen door merken wat ze van de CSU-plannen vinden. “Als Dobrindt een oplossing vindt die aan de Europese regels voldoet en de Duitse belastingbetaler niets extra kost, dan komt de tol er”, stelde fractievoorzitter Thomas Opperman. Partijleider Sigmar Gabriel voegde er aan toe dat er wel geld mee in het laatje moet komen.

Duitslandnieuws over PKW-Maut

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.