Kan Nederland met Joost Klein het Eurovisiesongfestival winnen dankzij Duitsland? 

Kan Joost Klein het Eurovisiesongfestival winnen dankzij Duitsland?

Joost Klein vertegenwoordigt dit jaar Nederland op het Eurovisiesongfestival en hij kan alvast rekenen op veel steun uit Duitsland. In 2023 wist hij een nummer 1-hit te bemachtigen in de Offizielle Deutsche Charts met het nummer Friesenjung. Waarom is hij zo populair in Duitsland? 

Friesenjung stond een maand lang bovenaan de Duitse hitlijsten, maar bleef lange tijd onopgemerkt in Nederland. Joost Klein creëerde deze succesvolle track in samenwerking met de Duitse rapper Ski Aggu en de in Duitsland zeer beroemde cabaretier en acteur Otto Waalkes. Samen vormen zij een opmerkelijk maar succesvol trio dat varieert tussen hip, modern en nostalgisch. Hoe komt het dat de Friese Joost bijna populairder is in Duitsland dan in eigen land? 

Friesenjung in een nieuw jasje 

Friesenjung dankt zijn populariteit in Duitsland mede aan Otto Waalkes. In 1993 lanceerde hij namelijk het originele nummer Friesenjung als parodie op Sting’s Englishman in New York. Het nummer omschrijft op een komische manier het Oost-Friese leven in Duitsland, de wieg van Waalkes stond namelijk in Emden. In de nieuwe versie van Joost Klein gaat het over het Nederlandse Friesland. De Nederlander komt uit Britsum. 

In de jaren zeventig en tachtig was Waalkes bekendheid in Duitsland dankzij zijn shows, boeken en films. De cabaretier en acteur maakt nu een comeback door bij te dragen aan Friesenjung als happy hardcore hit. 

De tweede Duitse artiest die meewerkte aan het nummer is August Jean Diederich, oftewel Ski Aggu. Je hoort het al in de naam, maar zijn handelsmerk is het dragen van een skibril. Hij is populair onder Duitse jongeren met nummers als Party Sahne en Super Wavy. Ook dankzij deze Duitse bekendheid werd het nummer Friesenjung enthousiast ontvangen in Duitsland. 

De hit werd daarnaast opgepikt via social media en kreeg steeds meer bekendheid door de massale aandacht van Duitse Instagram- en TikTok-gebruikers. In een interview met de NOS deelde Joost Klein zijn verbazing over zijn doorbraak in Duitsland. “Het is een crazy experience. Ik weet niet wat er aan de hand is. Ik heb nu shows in Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk.” 

Friesenjung Joost Klein naar Eurovisie 

Niet alleen Friesenjung maar ook zijn nummer Droom groot ging als een gek toen deze uitkwam in de zomer van 2023. Nu rest de vraag: met welk nummer gaat Joost Klein ons verrassen op het Eurovisiesongfestival? En zal hij met dat nummer zowel het Nederlandse als het Duitse publiek voor zich weten te winnen? 

Joost Klein is met zijn pakkende teksten via Instagram en TikTok alvast op campagne in Duitsland en het lijkt aan te slaan. De video wordt massaal geliked door het Duitse Instagram- en TikTok publiek. Met zijn eigen originele inbreng weet Joost Klein nostalgie te combineren met moderne muziek. Wie nieuwsgierig is naar zijn Eurovisiesongfestival nummer, moet nog even geduld hebben. In het voorjaar van 2024 wordt het nummer bekendgemaakt. 

Joost Klein zal optreden in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival, waardoor hij in die ronde helaas niet kan rekenen op de Duitse stemmen. Hij kan dus pas profiteren van zijn populariteit in Duitsland als hij de finale haalt.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Avatar foto