Clubben in Berlijn: in gesprek met dj VCO/Artik

Clubben in Berlijn met Guillermo Rojas

Urenlang in onzekerheid in de rij staan om te clubben in Berlijn. Kom je binnen of niet? Daarnaast is het aanbod zo groot, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. In een exclusief gesprek met dj-bekendheid Guillermo Rojas, geven we jou insider-tips om je weekend in Berlijn de optimale club-ervaring te laten zijn. 

Guillermo Rojas, ook wel bekend als Artik of VCO in de elektronische muziekwereld, is dj en resident bij een van de bekendste Berlijnse clubs; Tresor. In de tien jaar dat hij in Berlijn woont, heeft hij in een heleboel clubs gedraaid en weet hij jou precies te vertellen waar je nu moet zijn. 

De aanraders

Dat het clubaanbod in Berlijn oneindig lijkt te zijn, bevestigd Guillermo, ook wel Guille, wanneer hij de vraag krijgt welke clubs hij zou aanraden. ”In de afgelopen jaren ben ik steeds kritischer geworden. Of ik een club aanraad, is van veel factoren afhankelijk. De locatie, de lichten, het geluid en het personeel, maar bovenal de energie die het publiek en de locatie uitstralen.”

”Op dit moment zou ik de clubs Tresor, Berghain, OHM, Urban Spree en RSO aanraden. Ze verschillen enorm van elkaar, op gebied van sound, publiek, locatie en type muziek, maar bieden allemaal een clubervaring van zeer hoge kwaliteit. Deze clubs behoren ook tot mijn favorieten omdat de positieve en vrije sfeer en de energie onder het publiek enorm is.” Volgens Guille is het diverse aanbod van deze clubs er eentje die je nergens anders ter wereld zal vinden.

Tips voor de onervaren clubber

”Het is misschien een cliché, maar het is ontzettend belangrijk om met een open blik te Berlijnse club scene te betreden. Het is goed om te weten waar je voorkeur ligt, want er zijn talloze opties. Probeer wel open te blijven staan voor nieuwe muziek, omgevingen en mensen, want dat maakt de clubervaring alleen maar beter.” Volgens Guille biedt de clubcultuur in Berlijn een safe-space voor iedereen, zolang je elkaar maar met respect behandelt. ”Er komen heel veel verschillende soorten mensen samen uit allerlei gemeenschappen. Dat is inspirerend en ik denk dat iedereen daarvoor open moet willen staan.”

Voorbereiding is key als je gaat clubben in Berlijn

Waar je ook voor open moet staan als je gaat clubben in Berlijn, is de mogelijkheid op een dichte deur. Er zijn een aantal tips om je te helpen met de juiste voorbereiding, maar dit is geen garantie dat de bouncer je de toegang zal verlenen.

Betalen

Zorg dat je cash bij je hebt wanneer je gaat clubben, want in Berlijn kun je verrast worden door het feit dat alleen cash betalingen mogelijk zijn. Veel clubs vragen je om de entreekosten contant te betalen. Het gaat meestal om een bedrag tussen de 15 en 25 euro. Bij de meeste clubs kan je tegenwoordig wel met pin betalen aan de bar. 

Verhoudingen

De grootte van je groep is belangrijk, want het heeft veel invloed op of je wordt toegelaten tot de club of niet. Ga in tweetallen in de rij staan en zorg waar mogelijk voor een eerlijke verdeling van de sekse. Bouncers zijn geen fan van grote groepen, met name grote groepen heteromannen, want zij worden gezien als een risicogroep. Dit kun je dus beter voorkomen. 

Dresscode

De dresscode is per club en ook per feest verschillend. Het is handig om van te voren te kijken of de website van de club of Resident Advisor iets zegt over de kledingvoorschriften. Wanneer dit niet het geval is, is het vooral aan te raden om aan te trekken waar jij je comfortabel en zelfverzekerd in voelt. Kleur vooral buiten de lijntjes, want ‘over the top’ bestaat niet in Berlijn. Daarnaast is er altijd de bekende optie om in all-black te gaan, al is dat vandaag de dag misschien wat achterhaald. Veel kleur en extravagante kleding wordt steeds meer omarmd binnen de Berlijnse club scene. 

Drank en drugs

Je alcohol- en drugsgebruik is misschien wel het belangrijkste onderdeel. Zorg dat je niet compleet van de kaart in de rij staat. Natuurlijk staat de Berlijnse club scene bekend om haar tolerantie wat betreft verdovende middelen, maar hou je een beetje in. Beperk je gebruik voor uitgaan tot een minimum en zorg dat je nuchter overkomt. Je zult met zekerheid geweigerd worden als ze het gevoel hebben dat je voor overlast kan zorgen. 

Spreek Duits

De laatste tip gaat over de taal die je spreekt. Het is logisch dat je geen vloeiend Duits spreekt, maar bij grote namen zoals Berghain is het aan te raden van tevoren een beetje te oefenen. Zorg dat je weet welke dj’s er draaien en zorg dat je dit in het Duits kan vertellen. Het gaat tenslotte allemaal om die eerste indruk. 

Top tien clubs in Berlijn

Deze top tien is samengesteld op basis van aanraders van Guille en de ervaringen van onze redactie.

  1. Berghain / Panorama Bar
  2. Tresor / Globus
  3. OHM
  4. RSO
  5. Urban Spree
  6. Heideglühen
  7. Watergate
  8. ÆVE
  9. Renate
  10. About Blank

Tip van de redactie

Guille/VCO is op 29 december te vinden in Globus in Tresor voor liefhebbers die na kerst een avondje zweten en dansen nodig hebben. Hij zal daar back-to-back draaien met een van zijn favoriete artiesten, ZIPPO.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Avatar foto