Bezoek de FMB en Miele in het hart van de Duitse machinebouw

Met een bezoek aan de FMB en Miele doen ondernemers waardevolle contacten op in Ostwestfalen-Lippe (OWL): het hart van de Duitse machinebouw.
FMB en Miele

Ostwestfalen-Lippe (OWL) is de thuishaven van de Duitse machinebouw. De toonaangevende machinebouwbeurs FMB 2023 (8-10 november 2023) in Bad Salzuflen biedt voor Oost-Nederlandse ondernemers een unieke kans om hier waardevolle contacten op te doen. Naast een beursbezoek, gaan deelnemers langs bij industriële wereldspelers als Miele en Weidmüller.

Steeds meer Nederlandse toeleveranciers en machinebouwers ontdekken Ostwestfalen-Lippe (OWL) als interessante regio om mee zaken te doen. Op twee uur rijden vanuit Oost-Nederland wemelt het daar van de interessante hightechbedrijven zoals zeker 800 machinebouwers. Machinebouwbeurs FMB 2023 (810 november 2023) in Bad Salzuflen, biedt daarom een waardevolle kans voor bedrijven uit Nederland om hun netwerken uit te breiden, nieuwe partnerschappen te smeden en de nieuwste ontwikkelingen in de sector te ontdekken.

Bezoek aan beurs FMB en industriële wereldspelers Miele en Weidmüller

De band tussen Oost-Nederland en Ostwestfalen-Lippe is de afgelopen jaren alleen maar intensiever geworden mede dankzij inspanningen van ontwikkelingsmaatschappij Oost NL en haar GO4EXPORT-partners, waaronder de Verenigde Maakindustrie Oost Nederland (VMO), RCT Gelderland, MKB Trade Office Deventer en Kennispoort Regio Zwolle. Deze alliantie, versterkt door lokale Duitse partners NRW.Bank en Kreis Lippe, heeft opnieuw de krachten gebundeld om Oost-Nederlandse ondernemers de kans te bieden om waardevolle contacten op te doen tijdens een tweedaagse reis naar deze zeer nabijgelegen topregio.

Net als in voorgaande jaren organiseren de GO4EXPORT-partners een busreis waarbij naast een bezoek aan de beurs deelnemers ook de kans krijgen om enkele toonaangevende bedrijven in Ostwestfalen-Lippe te bezoeken. Deze bezoeken bieden een unieke kans om de nieuwste technologische ontwikkelingen en innovaties in de sector van dichtbij te ervaren.

De eerste dag staat helemaal in het teken van het beursbezoek. De deelnemers worden ontvangen door vertegenwoordigers van it’s OWL, de regionale netwerkorganisatie van bedrijven. Ook wordt er een bezoek gebracht aan het paviljoen van de Koninklijke Metaalunie en de Duits-Nederlandse stands van de Verenigde Maakindustrie Oost en het MEMA-Netzwerk en de Handwerkskammer Münster. 

Voor en na de lunch kunnen deelnemers op eigen gelegenheid de beurs bezoeken. ‘s Avonds staat er een groepsactiviteit op het programma. 

De tweede dag staat in het teken van bedrijfsbezoeken. Dit begint bij SmartFactoryOWL in Lemgo, een broedplaats voor innovatie waar wetenschap en bedrijven uit de regio nauw samenwerken. Dan volgen bezoeken bij bekende namen uit de regio, zoals communicatietechniekgigant Weidmüller in Detmold en het experiencecenter bij de wereldberoemde fabrikant Miele in Gütersloh. 

Bouwen op gemeenschappelijke waarden

Hans Brouwers, Duitsland-ambassadeur voor Hightech & Industrie Oost NL, benadrukt de overeenkomsten tussen de mentaliteit en bedrijfspraktijken in Ostwestfalen-Lippe en Oost-Nederland. “We kennen veel stabiele familiebedrijven met een goede hightech, en we hebben gemerkt dat bedrijven elkaar goed aanvullen,” aldus Brouwers. “We houden niet van gewichtigdoenerij, we zijn nuchter en praktisch.” Deze gedeelde waarden en aanpak vormen de basis voor vruchtbare zakelijke relaties tussen Nederlandse en Duitse bedrijven.

FMB-directeur Alexander Petrusch is blij met de komst van Nederlandse ondernemers naar de beurs. “De regio Oost-Westfalen/Lippe is het hart van de machinebouw in Duitsland en Europa. Meer dan 800 bedrijven realiseren hier een omzet van ongeveer 23 miljard euro.” Hij is enthousiast over de beurs. “Je vindt hier een absolute dwarsdoorsnede van de industrie. Een compacte en daardoor persoonlijke beurs waar constructieve contact mogelijk is.”

De FMB 2023 belooft opnieuw een uitgebreid scala aan key-players in de maak- en hightech industrie te verwelkomen, waaronder bekende namen als Miele, Claas, Phoenix, en tal van andere wereldspelers en ‘hidden champions’. 

De ervaring van een eerdere Zakenmissie naar Ostwestfalen-Lippe (OWL) was positief:

Op alle relevante gebieden tonen marktleiders, specialisten en innovatieve start-ups hun programma’s en innovaties – bijvoorbeeld op het gebied van machineonderdelen en halffabricaten (Ganter, Kinkele, Kipp, Lasco, Poggengerd, Sonepar), automatisering en besturingstechniek (Bihl, Biotech, Biotech), automatisering en besturingstechniek (Ganter, Kinkele, Kipp, Lasco, Poggengerd, Sonepar), in automatiserings- en besturingstechniek (Bihl + Wiedemann, Eaton, Harting, Püschel, Rhein Nadel, Turck, Weidmüller) en in aandrijftechniek (Euronorm, Forbo Siegling, Getriebebau Nord, Harmonic Drive, Hiwin, igus, Indunorm, KTR, Nidec, Mayr, SEW, SMC, Wittenstein). 

De beurs biedt deelnemers aan de zakenmissie een unieke kans om de nieuwste technologieën en producten te ontdekken, potentiële partners te ontmoeten en hun marktpositie te versterken.

Andere Nederlandse hightechbedrijven

Naast de inspanningen van Oost NL en de GO4EXPORT VMO kunnen bezoekers ook andere Nederlandse initiatieven verwachten op de FMB 2023. 

De Koninklijke Metaalunie zal wederom een Holland-Paviljoen organiseren met deelname van verschillende Nederlandse bedrijven. De Verenigde Maakindustrie Oost (VMO) is al jarenlang aanwezig op de beurs met haar leden en in samenwerking met Duitse organisaties als Handwerkskammer Münster en het MeMa Netzwerk,

Op deze manier vormen de Nederlandse initiatieven al jaren de grootste buitenlandse delegatie op de FMB.

FMB en Miele: Ga mee op zakenmissie naar Ostwestfalen-Lippe

Met de FMB 2023 voor de deur nodigen we Nederlandse toeleveranciers uit om deel te nemen aan deze inspirerende zakenmissie. Voor meer informatie en registratie kun je contact opnemen met Hans Brouwers (hans.brouwers@oostnl.nl) en/of Tim IJzerman (tim.ijzerman@oostnl.nl) Petra Deterink (petra@vmo.nl) of je eigen contactpersoon. 

Bezoekers kunnen het programma bekijken en zich aanmelden via de website van Oost NL/GO4EXPORT.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Avatar foto

Internationaal denken en doen onder één naam #GO4EXPORT Mogelijk gemaakt door samenwerkende partijen in de provincies Overijssel en Gelderland.