it-sa 2022: Cybersecurity krijgt na Russische invasie meer prioriteit in Duitsland

De Russische inval in Oekraïne schudt Duitse ondernemers wakker over cybersecurity. Nederlanders tonen hun expertise tijdens de it-sa 2022
it-sa 2022

Cybersecurity staat hoog op de agenda bij Duitse bedrijven, zeker sinds de Russische inval in Oekraïne. Ook Nederlandse bedrijven tonen hun expertise tijdens de it-sa Expo&Congress 2022.

Lang was cybersecurity een ondergeschoven kindje in het Duitse bedrijfsleven. De oorlog in Oekraïne, de toenemende invloed van China en andere geopolitieke ontwikkelingen zorgen ervoor dat digitale veiligheid hoger op de agenda komt te staan in Duitse directiekamers. Dat is te zien tijdens de it-sa Expo&Congress 2022 van 25 tot en met 27 oktober in de NürnbergMesse in Neurenberg, een van de belangrijkste vakbeurzen voor internationale ict-beveiligingsspecialisten.

It-sa noemt zichzelf “Home of IT Security” en is al jaren de veilige thuishaven voor it-beveiligingsspecialisten en beslissers uit de hele wereld. Ook Nederlandse cybersecurity-experts weten Neurenberg goed te vinden.

Dat zijn dit jaar Cato Networks (EU) BV, ForeNova Technologies BV, GROUP-IB EUROPE BV, Logsign BV, Lookout International BV, OUTPOST24 BENELUX BV, MAXXeGUARD Data Safety BV, Northwave BV en RACKMOUNT.IT BV.

it-sa Expo&Congress 2022 groter dan ooit

De it-sa ontwikkelde tijdens de coronapandemie met it-sa 365 een nieuw concept waarmee 7.200 leden het hele jaar door kennis uitwisselen en online congressen bijwonen. De it-sa Expo&Congress 2022 vormt als fysieke beurs het hoogtepunt na de vele digitale ontmoetingen. 

Deze editie trekt meer deelnemers dan 2019, het recordjaar voor de pandemie. “De beurs is uitverkocht en daarmee groter dan ooit”, zegt it-sa-directeur Frank Venjakob. “Maar liefst 600 exposanten uit 27 landen doen mee. Zo internationaal waren we nog nooit.”

Dat is een flinke sprong in vergelijking met vorig jaar toen 270 exposanten uit 18 landen naar Neurenberg kwamen. “Door de coronacrisis waren we toen een stuk kleiner”, aldus Venjakob. “Maar omdat de deelnemende bedrijven zo enthousiast waren over de hoge kwaliteit van de ontmoetingen en de intensieve technische discussies over concrete projecten, kunnen we dit jaar zo hard groeien.” 

Cybersecurity wordt Chefsache

Cyberveiligheid is dan ook een zeer actueel thema dat veel Duitse ondernemers bezighoudt. Dit is terug te zien in de marktcijfers van Bitkom. De Duitse branchevereniging voor informatie en telecommunicatie schat investeringen in cybersecurity over 2021 op 6,2 miljard euro. Dat is een groei van bijna 9,7% ten opzichte van het jaar ervoor. De branchevereniging verwacht de komende vijf jaar een groei van gemiddeld 9,5% per jaar.

De Russische aanval op Oekraïne lijkt de noodzaak van cybersecurity bij Duitse bestuurders nog duidelijker te maken. Recente cijfers van Microsoft tonen dat het aantal cyberaanvallen op Europa en de Verenigde Staten sinds de invasie enorm is toegenomen. Dat blijkt ook uit diverse mediaberichten. Eind deze zomer werd bekend dat Russische cyberaanvallers ongeveer 150 Duitse bedrijven, voornamelijk elektriciteits- en waterleveranciers in het vizier hadden.

De vice-president van de Federale Inlichtingendienst (BND), Wolfgang Wien, waarschuwde tijdens de conferentie van Potsdam over nationale cyberveiligheid: “We moeten ons ervan bewust zijn: Rusland zit in onze netwerken, China zit in onze netwerken. We moeten ervanuit gaan dat er nog meer gevaar volgt.”

Cybersecurity moet daarom Chefsache zijn, zegt cybersecurity-expert Simran Mann van Bitkom. “Ondernemers moeten de digitale beschermingsmaatregelen ter harte te nemen en hun eigen strategie kritisch tegen het licht houden. Cyberveiligheid is een zaak van de directeur. Het managementniveau moet de prioriteit aan IT-beveiliging geven.”

Meer informatie over it-sa Expo&Congress 2022

De it-sa Expo&Congress 2022 in de NürnbergMesse is dit jaar van 25 tot en met 27 oktober in Neurenberg. Stuur voor meer informatie over de it-sa of andere beurzen van de NürnbergMesse een mailtje aan info@beechbp.nl. Jacqueline Poppe van Beech Business Promotion BV, de officiële vertegenwoordiging van de NürnbergMesse in Nederland helpt graag verder.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Nürnberg Messe logo

De Nürnberg Messe is één van de 15 grootste beursbedrijven ter wereld. Jacqueline Poppe van Beech Business Promotion BV is de officiële vertegenwoordiging van de NürnbergMesse in Nederland.