Dag van de Duitse taal 2022: Duits geeft leerlingen zelfvertrouwen voor internationale carrière 

Wat heb je er aan om nog Duits te leren? Het geeft zelfvertrouwen en geeft je extra carrièrekansen, zegt docente Duits Helmi Deelen.
Dag van de Duitse taal 2022

Wat heb je er aan om nog Duits te leren? Het geeft zelfvertrouwen en geeft je extra carrièrekansen, zegt docente Duits Helmi Deelen. Het verbreedt je horizon, stelt Derk Marseille van Duitslandnieuws. 

Zo rond de Dag van de Duitse taal 2022 (dit jaar op dinsdag 11 oktober) borrelt het debat weer omhoog hoe zinvol het voor leerlingen is om Duits te leren. Zo ontstond een paar weken geleden ophef over de ingezonden brief van een 14-jarige scholier die liever de programmeertaal Java leerde dan Duits.

Toch blijft Duits relevant, bleek eerder dit jaar tijdens een gesprek tussen Derk Marseille van Duitslandnieuws en docenten Duits op een bijeenkomst georganiseerd door het Nuffic dat internationalisering in het onderwijs stimuleert.

Duits leren is hard werken, maar biedt zelfvertrouwen

Helmi Deelen, docent Duits van het jaar 2021, onderwijst met veel enthousiasme en plezier Duits in het beroepsonderwijs en ziet welke vruchten dat afwerpt. “Een taal leren is hard werken en dat wil ik van mijn leerlingen zien. Als docent moet je de leerlingen in actie krijgen, zodat ze zich later zelf kunnen redden”.

Wie bij mevrouw Deelen in de klas zit, ontkomt niet aan haar ‘winkeltje’. Ze koopt een aantal Duitse producten en daagt haar klas uit om ze in een gesprek te verwerken. Wat zeg je als je binnenkomt? Wat vraag je als je het product niet kunt vinden? Ze laat haar leerlingen graag even zweten.  

Het draait bij Deelen vooral om het plezier hebben in de taal: “ Doe het maar, spreek de taal ook al rammelt het van de fouten”. Het gaat er in eerste instantie om dat je de ander kunt begrijpen. Zo’n moment is bijvoorbeeld de Duitslandexcursie waar ook andere vakdocenten bij zijn betrokken. “We gaan dan met mavo 2 naar de kerstmarkt in Aken. De Bratwurst moeten ze zelf bestellen. Je probeert het en daar krijg je respect voor. Dat geeft zelfvertrouwen.”

Een extra taal beheersen vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

“Wanneer de vraag over het nut van Duits weer eens in het klaslokaal voorbij komt, open ik altijd een banensite”, zegt Helmi Deelen. “Ik bekijk dan samen met de leerlingen vacatures waar je Duits voor nodig hebt of waar het een pre is. Dan valt vaak wel het kwartje, dat een extra taal je op de arbeidsmarkt meer kansen kan bieden.” 

Steeds vaker klinkt bij de jongere generatie het argument: maar iedereen spreekt tegenwoordig toch ook wel een beetje Engels? Zelfs in de hippe startupwereld, blijft Duits essentieel, merkt Derk Marseille, journalist en mede-oprichter van duitslandnieuws.nl.

De startup Seepje is een schoolvoorbeeld waaruit blijkt dat kennis van de Duitse taal en cultuur loont. Zij bereikten in Duitsland snel groot succes, nadat er iemand van Duitse komaf in dienst werd genomen. Een gesprek in je moedertaal zorgt voor een zekere diepgang, wat je met een gesprek in een vreemde taal niet bereikt. Seepje verdiepte zich in de cultuurverschillen, vergaarde nieuwe inzichten waarmee ze haar product kon aanpassen op de denkwijze en de wensen van de Duitse klant. 

“Kennis van de Duitse taal en het volgen van de actualiteiten geeft Duitsland kleur. Je weet wat er bij de buren gebeurt, welke ontwikkelingen er in Duitsland zijn of wat er in opkomst is”, zegt Marseille. Dit geldt natuurlijk ook omgekeerd. “Keer op keer, blijkt weer, dat Duitsers niet realiseren wat de Nederlanders in huis hebben: Jullie zijn toch van de goedkope kaas, tulpen en waterige tomaten?”

Dat Nederland inmiddels als innovatiepartner met de Duitse industrie samenwerkt aan de hightech van morgen, verdient volgens Marseille meer aandacht: “De Energiewende, maar ook de Mobiliteitswende heeft ook een grote impact op Nederland. Duitsland moet nu zonder Russische energie, maar wil ook zonder uitstoot op hoge snelheid over de Autobahn crossen. Hiervoor zijn er grote technische en innovatieve oplossingen nodig. Deels zullen ze dit in Nederland kunnen bestellen of in samenwerking kunnen ontwikkelen. Als Nederland hier in mee wil, hebben we techneuten, verkopers en andere vakmensen nodig die de Duitse taal beheersen.”

Baan bij ASML dankzij talenkennis

Deelen kent ook een aantal succesverhalen van oud-leerlingen. “Een oud-leerling was dyslectisch en moest hard werken voor Duits, ze heeft daarna de opleiding sport en bewegen afgerond. Ze is ski-docent in Oostenrijk geworden waar ze op de piste instructies geeft in het Duits.” Een andere leerling werkt bij ASML op het secretariaat. “Dan moet je wel met Duitse klanten kunnen schrijven en mailen. Mede doordat ze heeft geïnvesteerd in Duits, heeft ze nu een mooie baan.”  

Het spreken van de buurtaal zorgt niet alleen voor meer kansen op de Nederlandse arbeidsmarkt, het is een gereedschap om een Europees burger te worden. Nederland is een klein land en je bent zo bij de landsgrens, door de taal te spreken en de cultuur te begrijpen zijn landsgrenzen geen beperking meer. Woon je bijvoorbeeld in Nijmegen of Maastricht dan is Düsseldorf als financieel centrum even ver of zelfs dichterbij dan Amsterdam.

Dag van de Duitse taal 2022

Op dinsdag 11 oktober 2022 vieren scholen, organisaties en bedrijven in heel Nederland de Dag van de Duitse taal. Sinds 2012 roept de Actiegroep Duits elk jaar deze dag uit om het belang van de Duitse taal voor Nederland te benadrukken. Het thema van dit jaar is ‘Reisen‘.

Projectmedewerker Marie-Louise Lubbers van het Nuffic deelt enkele tips om meer te investeren in de Duitse taal:

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.