GaLaBau 2022: Innovaties voor de klimaatvriendelijke stad

De stad moet groener. Innovatieve oplossingen zijn te zien op de GaLaBau 2022 in Neurenberg.
GaLaBau 2022

Maar liefst 52 Nederlandse bedrijven komen naar de GaLaBau 2022.

GaLaBau is in Duitsland de afkorting voor ‘Garten- und Landschaftsbau’, wat zich laat vertalen als tuin- en landschapsaanleg. Maar het is ook de naam van de enige toonaangevende vakbeurs GaLaBau dat het hele spectrum bestrijkt van producten en diensten voor planning, aanleg en onderhoud van stedelijke, groene en openbare ruimten. Dit jaar te bezoeken van 14-17 september in de NürnbergMesse in Neurenberg.

In de Noord-Beierse stad zijn de Nederlandse boomkwekerijen, groenvoorzieners en andere groenprofessionals goed vertegenwoordigd. Met meer dan 50 exposanten vormen de Nederlanders de grootste niet-Duitse inzending.

Galabau 2022: Breed aanbod in groene oplossingen

Het ‘groen’ op de Galabau is heel breed. Van landschapsarchitectuur, onderhoud en aanleg van de stedelijke en groene ruimten, sportterreinen, golfbanen tot aan speeltuinen. Je vindt hier boomkwekerijen, maar ook bouwmaterialen en attributen voor stedelijk ontwerp en legio machines voor groenvoorziening. Op het demonstratieterrein naast hal 12 en bij de Silbersee in het Volkspark Dutzendteich bij het NürnbergMesse-complex worden alle machines in actie getoond. 

De laatste editie trok meer dan 72.000 bezoekers en meer dan 1.250 exposanten verdeeld over 14 hallen. Onder de vakbezoekers tref je veel stedenbouwkundige planners en beleidsmedewerkers die op provinciaal of gemeentelijk niveau werken. Ook de  landschapsarchitecten vormen een belangrijke bezoekersgroep en ook zij zijn aanwezig bij lezingen en presentaties in de hallen.

Stedelijk groen staat in de belangstelling in Duitsland

In Duitsland heeft de GaLaBau-sector de wind mee. De branche groeide in 2021 naar een jaaromzet in 2021 van 9,7 miljard euro. Groen in de stad staat sinds de coronapandemie en de zorgen om de klimaatverandering bovendien hoger op de politieke agenda in Duitsland, zegt Monika Egerer, hoogleraar stedelijke productieve ecosystemen aan de Technische Universiteit van München tegen GaLaBau Blog. “Stedelijk groen brengt een belangrijke bijdrage voor het stadsklimaat, de biodiversiteit en de levenskwaliteit van de mensen. Uit recent onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat stadstuinen de gezondheid van de inwoners bevorderen.” 

Het is de reden dat de Duitse GaLaBau een campagne heeft gelanceerd dat de branche steden ‘fit maakt voor het klimaat’. Stadsgroen moet de hete zomers afkoelen. Alleen al in 2018 stierven in Duitsland 20.000 mensen omdat het te warm was. Ter vergelijking: Duitsland telt 3.000 verkeersdoden per jaar.

Innovatieve oplossingen uit Nederland om de stad te vergroenen, halen regelmatig het Duitse nieuws. Een bekend voorbeeld zijn de groene daken van bushokjes in Utrecht waar bijen op afkomen. De eerste groene bushokjes staan nu ook in Duitsland.

GaLaBau 2022

De GaLaBau 2022 in de NürnbergMesse vindt dit jaar van 14-17 september in Neurenberg plaats.

Neem voor meer informatie over de GaLaBau of andere beurzen van de NürnbergMesse contact op met Jacqueline Poppe van Beech Business Promotion BV, de officiële vertegenwoordiging van de NürnbergMesse in Nederland.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Nürnberg Messe logo

De Nürnberg Messe is één van de 15 grootste beursbedrijven ter wereld. Jacqueline Poppe van Beech Business Promotion BV is de officiële vertegenwoordiging van de NürnbergMesse in Nederland.