Corona updates voor Duitsland en Nederland #16

++ Laatste update Vrijdag 23 april 08.45 uur ++ Duitsland en Nederland zijn in een lockdown. Bekijk het overzicht van de maatregelen en de nieuwste updates.

De laatste ontwikkelingen rondom corona in Duitsland en Nederland en een overzicht van de maatregelen. Deel ook uw eigen nieuws en input. Mail de redactie: redactie@duitslandnieuws.nl

Corona updates Week 16

Vrijdag 23 april 08.45 uur

Donderdag 22 april 13.44 uur

 • De Bondsdag heeft voor de ‘noodrem’ gestemd. Dat betekent dat alle deelstaten bepaalde landelijke coronamaatregelen moeten invoeren bij meer dan 100 besmettingen per 100.000 inwoners binnen een week.
 • Dit geldt voor zo’n 85% van alle gemeenten in Duitsland
 • Concreet betekent dit een avondklok vanaf 21.00 uur, winkelen op afspraak (vanaf 150 besmettingen), en scholen sluiten weer vanaf 165 besmettingen.
 • Vandaag stemt de Bondsraad nog over de noodrem. Update: Bondsraad geeft groen licht. Na ondertekening bondspresident Steinmeier en controle kan de wet per direct ingaan. Mogelijk vandaag of morgen. De regels staan onderaan dit blog vermeld
 • Kritiek is er ook al: de landelijke noodrem komt laat, en is ondanks de landelijke gelijkschakeling nog behoorlijk ingewikkeld
 • Beieren, Saksen en Mecklenburg-Voor-Pommeren geven AstraZeneca vrij voor alle leeftijden
 • Het 7-dagen-gemiddelde stijgt iets naar 161 besmettingen per 100.000 inwoners in Duitsland

 • Minister Spahn: vanaf juni laten we prikvolgorde los

Woensdag 21 april 08.40 uur

Dinsdag 20 april 08.16 uur

 • Grenswerkers komen moeilijk de grens over tussen Duitsland en Nederland nu je een test nodig hebt. Burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede heeft een brandbrief gestuurd om iets aan de situatie te doen. Op BNR Nieuwsradio vertelt hij hoe lastig de situatie is, en over de gratis sneltest die nu is geregeld
 • Intussen is het Duitse kabinet in conclaaf over hoe de landelijke maatregelen eruit moeten komen te zien. Zo gaat de eventuele avondklok pas om 22.00 uur in, in plaats van 21.00 uur. En komen er bijzondere uitzonderingen. Wie wil individueel wil hardlopen, wandelen of de hond uit laten, mag tot middernacht de straat op
 • De coronanoodrem waaronder deze maatregelen vallen, moeten minimaal tot 30 juni gelden
 • Nieuw is ook dat alle coronamaatregelen voortaan via de Bondsdag moeten
 • Het 7-dagen-gemiddelde daalt iets naar 162 besmettingen per 100.000 inwoners in Duitsland

Maandag 19 april 08.37 uur

 • Veel Duitse media blikken terug op de Duitse herdenkingsdienst van de coronadoden afgelopen zondag

Duitsland in lockdown

Duitsland is sinds november in een ‘lockdown light‘. Enkele regels zijn tussentijds aangescherpt. De Duitse regering heeft in april besloten om via een ‘noodrem’ landelijk regels om te zetten, zodat er geen verschillen meer zijn per deelstaat

Regels van de ‘noodrem’

 • Harde regionale lockdown, bij meer dan gemiddeld 100 infecties per 100.000 inwoners over 7 dagen
 • Privébijeenkomsten zijn beperkt tot leden van een huishouden en één andere persoon. Kinderen tot 14 jaar tellen niet mee
 • Bij uitvaartdiensten na een overlijden mogen maximaal 30 personen aanwezig zijn.
 • Avondklok van 22.00 uur tot 05.00 uur ’s morgens, met uitzonderingen voor noodgevallen of mensen die moeten werken. Joggen en wandelen blijft toegestaan tot middernacht, wanneer je het in je eentje doet.
 • Zo’n beetje alle winkels moeten sluiten – met uitzondering van supermarkten, drankwinkels, reformwinkels, babywinkels, apotheken, winkels voor medische benodigdheden, drogisterijen, opticiens, audiciens, benzinestations, kiosken, boekhandels, bloemisten, dierenbenodigdheden- en diervoederwinkels en tuincentra.
 • Winkelen kan alleen op afspraak en met een negatieve test. Vanaf de waarde 150 besmettingen, is enkel click&collect nog mogelijk
 • Scholen en kinderdagverblijven mogen alleen open blijven bij gemiddeld minder dan 165 infecties per 100.000 inwoners over 7 dagen. Leerlingen moeten zich minimaal tweemaal per week laten testen
 • Werkgevers: bedrijven moeten twee corona-tests per week afnemen. Bovendien is de verplichting om werk in een thuiskantoor aan te bieden – indien mogelijk – in de wet verankerd.
 • Recreatie: zwembaden, sauna’s, discotheken, bordelen, wellnesscentra, rondvaartboten of binnenspeeltuinen moeten sluiten.
 • Diensten: Diensten in de fysieke nabijheid van klanten zijn verboden. Medische, therapeutische, verpleegkundige of pastorale diensten en kappers zijn vrijgesteld. Wie naar de kapper wil, moet een negatieve testuitslag van niet meer dan 24 uur oud kunnen tonen.
 • Cultuur: theaters, opera’s, concertzalen, podia, muziekclubs, bioscopen (met uitzondering van drive-in bioscopen), musea, tentoonstellingen en monumenten moeten sluiten.
 • Sport: Individuele contactloze sport blijft toegestaan, alleen wanneer je dit met z’n tweeën of met leden van het eigen gezin kan doen. Uitzonderingen worden gemaakt voor profsporters. Kinderen tot 14 jaar mogen in groepsverband blijven sporten
 • Horeca: De exploitatie van restaurants en kantines is verboden. Het afhalen van eten en drinken blijft toegestaan, evenals het bezorgen ervan.
 • Toerisme: De verhuur van toeristische accommodatie is verboden.

Overige regels

 • In winkels en het ov is het dragen van medische mondkapjes verplicht
 • Wanneer het 7-dagen-gemiddelde na de opening van de winkels twee weken onder de 100 blijft, kunnen de buitenterrassen onder voorwaarden weer open
 • Wanneer meerdere huishoudens aan een tafel zitten, moet je een negatieve sneltest kunnen laten zien. Als het gemiddelde onder de 50 duikt, zijn hier ook meer versoepelingen mogelijk.
 • Ook kunnen vanaf 22 maart theaters, concert- en operazalen, bioscopen en sportscholen weer openen, onder dezelfde voorwaarde als de buitenterrassen. Een stabiel 7-dagen-gemiddelde onder de 100 en je moet een negatieve sneltest kunnen tonen, die niet ouder dan een dag is.
 • Religieuze bijeenkomsten zijn onder de voorwaarde van 1,5 meter afstand toegestaan. Ook geldt de mondkapjesplicht en is samenzang verboden. Bijeenkomsten waar veel mensen worden verwacht, moeten dit de autoriteiten melden.
 • Voor de ouderenzorg gelden bijzondere beschermingsmaatregelen. Verplegend personeel moet een medisch FFP2-mondkapje dragen. Personeel moet zich ook meerdere malen per week laten testen.
 • Duitsers krijgen minimaal 1 gratis sneltest per week

Inreisregels in Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen

Duitsland heeft Nederland tot hoogrisicogebied verklaard. Vanuit Duitsland geldt er dus voor heel Nederland een negatief reisadvies vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen. Ook in Duitsland zijn regels aangescherpt voor regio’s waar het aantal besmettingen oploopt. Niet-essentiële reizen worden dringend afgeraden.

De inreisregels zijn aangepast: 

Belangrijke update voor grenspendelaars: aanpassing van de quarantaineregels: Grenswerkers en grensstudenten hoeven niet meer in thuisquarantaine. Ze moeten wel kunnen aantonen waar ze geregistreerd zijn als werknemer of student in combinatie met de vaste woonplaats.

Disclaimer: hoewel we ons best doen om de website up to date te houden, kan deze informatie verouderd zijn, omdat de regels regelmatig worden aangepast. Uiteindelijk kunt u het beste ter plekke navragen of de informatie nog klopt. 

Duitsland risicogebied

Websites om in de gaten te houden

Updates corona in Duitsland

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.