Audio – Hoe de lockdown speelbal wordt van de Duitse politiek

CDU-voorzitter en minister-president van Noordrijn-Westfalen Armin Laschet pleitte deze week voor een overbruggingslockdown, maar bondskanselier Merkel wil met een strengere wet alle deelstaten dezelfde regels opleggen. Hoe in Duitsland de lockdownregels een speelbal zijn geworden van een politiek spel.

CDU-voorzitter en minister-president van Noordrijn-Westfalen Armin Laschet pleitte op Tweede Paasdag dat hij eerder met de deelstaatleiders en Merkel om de tafel wilde om een een overbruggingslockdown in te stellen tot dat het Duitse vaccinatieprogramma op stoom is. Maar de vergadering werd niet naar voren gehaald, en valt mogelijk zelfs helemaal uit.

Hoe opvallend is het nou dat Laschet met deze oproep komt?

Heel opvallend, omdat hij de afgelopen weken juist gold als een van de dwarsliggers toen Merkel voor een strengere lockdown pleitte. Nu wil Laschet ineens wel een strengere lockdown, die hij een ‘overbruggingslockdown’ noemt. Daarmee komt hij ineens weer op een lijn met Merkel en zijn uitdager Söder.

Wat zit er achter deze politieke draai?

Laschet wil de Kanzlerkandidat worden en wil de komende weken hierover een akkoord bereiken met Söder. In de peilingen doet Laschet het heel slecht, net als de hele CDU. In diezelfde peilingen klinkt onvrede over de huidige coronapolitiek. Niet omdat men versoepelingen wil, de meerderheid van de Duitse kiezers is juist voor strengere maatregelen. Laschet lijkt zich daar nu bij te scharen. Al eerder liet hij zien niet meer tegen te stribbelen, door als eerste deelstaat een testplicht voor schoolkinderen in te voeren en te beloven de noodrem in te zetten wanneer de besmettingen stijgen.

Dan nog even naar een ingrijpende maatregel voor veel Nederlanders in het grensgebied. Vanaf vandaag moet je een negatieve coronatest bij je hebben als je Duitsland in wil. Hoe vervelend is die maatregel?

Duitsland heeft Nederland dus ingeschaald als hoogrisicogebied. De grens blijft open, maar er kunnen steekproefsgewijs controles zijn op mensen die Duitsland inrijden. Je moet dus een negatieve test bij je hebben. Voor grenspendelaars geldt de uitzondering dat je maximaal 2 tests per week moet halen. Een test van de drogist is niet voldoende. Dit is natuurlijk wel een extra hindernis voor mensen in de grensstreek die voor een bepaalde boodschap of om te tanken even de grens over willen steken.

Archief audiofragmenten

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Derk Marseille

Derk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.