Corona updates #22: Deze regels gelden in Duitsland en Nederland

++ Laatste update: Vrijdag 20 november 08.42 uur ++ Nu het aantal coronabesmettingen snel toeneemt, hebben Duitsland en Nederland elkaar aangemerkt als risicogebied. Bekijk het overzicht van de maatregelen en de nieuwste updates.

De laatste ontwikkelingen rondom corona in Duitsland en Nederland en een overzicht van de maatregelen. Deel ook uw eigen nieuws en input. Mail de redactie: redactie@duitslandnieuws.nl

Corona updates Week 47

Vrijdag 20 november 08.42 uur

 • De waarschuwende woorden van het Robert Koch Institut van donderdagmiddag dreunen na vandaag. “De situatie is heel ernstig, we kunnen nog niet zeggen of de piek bereikt is. De infectiecijfers zijn veel te hoog.”
 • De nieuwe cijfers onderstrepen de alarmerende woorden: Duitsland telde met 23.648 gisteren een recordaantal besmettingen
 • Het geeft direct bondskanselier Angela Merkel komende woensdag extra argumenten in handen tegenover dwarsliggende deelstaten om coronamaatregelen te verlengen en zelfs te verzwaren
 • Een blik op de infectiecijfers:

Donderdag 19 november 09.18 uur

 • De infectiepreventiewet ging gisteren razendsnel door zowel de Bondsdag en de Bondsraad. Daarmee kan de Duitse regering in het kader van een pandemie makkelijker maatregelen afdwingen.
 • Buiten de Bondsdag werd door vele duizenden mensen geprotesteerd. Dat liep deels uit de hand, waarbij 360 mensen werden opgepakt, 9 agenten raakten gewond waarvan 3 zeer ernstig. Update: Politie meldt nu 77 gewonde agenten, en begint een juridisch onderzoek tegen 257 demonstranten. De korpschef spreekt van een ‘immens geweld, wat in Berlijn sinds decennia niet meer is voorgekomen.”
 • Ook binnen het parlementsgebouw was tumult. AfD-Bondsdagleden hadden enkele demonstranten en een radicale vlogger via hun gastenlijst naar binnen gehaald. Zij vielen verbaal parlementariërs van andere partijen en onder meer minister Altmaier aan

 

Woensdag 18 november 09.52 uur

 • De afgelopen maanden werden veel coronamaatregelen door rechters van tafel geveegd, omdat de juiste juridische basis ontbrak. De Bondsdag stemt daarom vandaag over een aanpassing van de infectiepreventiewet.
 • Tegenstanders demonstreren vandaag in Berlijn. De politie heeft het gebied rondom de Bondsdag afgezet, en verwacht zo’n 14.000 demonstranten vooral rondom de Brandenburger Tor
 • De cijfers in Duitsland:

Dinsdag 17 november 10.03 uur

 • Strengere coronamaatregelen blijven nog even uit. Bondskanselier Merkel kon haar maatregelen niet doorzetten tegenover de deelstaten en roept mensen vooral op om hun contacten te beperken. “Elk contact dat niet plaatsvindt, is goed.”
 • Bekijk hier de besproken regels. Volgende week – 25 november – wordt besproken of er strengere maatregelen nodig zijn
 • De Duitse regering wil FFP2-mondkapjes beschikbaar stellen voor mensen in een risicogroep, en dus met name voor oudere mensen. Tegen een geringe eigen bijdrage kunnen zij 15 medische mondkapjes aanschaffen, de staat betaalt de overige kosten.
 • Is de piek bereikt? Het aantal actieve coronagevallen in Duitsland

 

Maandag 16 november 08.54 uur

 • De tussentijdse evaluatie van de ‘lockdown light’ vandaag met bondskanselier Merkel en de deelstaten gaat waarschijnlijk nog niet gepaard met een besluit over nieuwe maatregelen voor december. Effecten van coronamaatregelen zijn op z’n vroegst pas na twee weken zichtbaar Vanuit regeringskringen vingen media op dat die besluiten volgende week maandag 23 november vallen
 • Wel is het mogelijk dat de huidige maatregelen nu al worden aangescherpt. Merkel stelt voor om nieuwe contactbeperkingen in te stellen. Bijvoorbeeld het inperken van het aantal mensen dat je mag ontmoeten, strenger handhaven mondkapjesplicht op scholen en een quarantaineplicht voor iedereen met verschijnselen van verkoudheid. En er is sprake van een ‘Winter-Knigge’, een soort etiquetteboek met omgangsregels tijdens deze coronawinter
 • Bij de afgelopen bijeenkomsten blokkeerden diverse deelstaten (deels) de voorstellen van Merkel. Vanmiddag zal blijken welk compromis de deelstaten en de federale overheid bereiken
 • De DNHK ziet een oerwoud aan regels ontstaan, en pleit voor het eenvoudiger maken van maatregelen
 • De vooruitzichten zijn somber. Minister van Economische Zaken Peter Altmaier vreest dat veel maatregelen de komende vier tot vijf maanden nodig blijven om het virus in te dammen. “Een jojo-shutdown maakt het extra moeilijk voor ondernemers.”
 • Biontech-founder Ugur Sahin verwacht terugkeer naar normaliteit pas eind 2021
 • Duitse veiligheidsdiensten waarschuwen voor radicalisering van tegenstanders coronamaatregelen Querdenken
 • Duitse treinen voor 20-25% gevuld tijdens tweede golf
 • De trend van het aantal besmettingen lijkt zich naar een plateau te begeven

 • Tot slot: internationale aandacht voor de campagnefilmpjes van de Duitse regering om vooral thuis te blijven. Niet iedereen kon er om lachen, in Duitsland klink ook kritiek op de gebruikte oorlogstaal ‘Fronteinsatz am Sofa’, of dat het de moeilijke situatie van veel mensen bagatelliseert.

 

Duitsland in lockdown light

Duitsland is sinds maandag 2 november een maand lang in een ‘lockdown light‘ (tot zeker 30 november). Let op: per deelstaat kunnen er kleine verschillen zijn. Zo zijn enkele restricties in Beieren strenger.

 • Cultuur, sport, toerisme en vrije tijd. Zo’n beetje alles rond dit thema moet een maand lang dicht. Dit geldt dus voor:
 • Horeca. Alleen eten afhalen of laten bezorgen is nog mogelijk.
 • Hotels sluiten voor toeristen, dus geen binnenlandse reisjes of uitjes meer
 • Amateursport en sportscholen zijn gesloten. Geen publiek meer bij de voetbalwedstrijden in de Bundesliga
 • Theaters, musea en bioscopen en andere culturele instellingen zijn dicht
 • Geen feestjes en events meer: maximaal 10 mensen uit 2 huishoudens mogen elkaar ontmoeten. Controles hierop worden verscherpt
 • Verschil met dit voorjaar: scholen, kinderopvang en kappers blijven open
 • Ook de detailhandel blijft open, er wordt op gelet dat klanten niet te dicht bij elkaar staan
 • Sneltests voor ziekenhuizen. verpleeghuizen en andere instellingen om te voorkomen dat hier mensen geïsoleerd worden, zoals dit voorjaar
 • Informeer bij lokale Gesundheitsamt waar getest kan worden.

Inreisregels in Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen

Duitsland heeft Nederland tot risicogebied verklaard. Vanuit Duitsland geldt er dus voor heel Nederland een negatief reisadvies vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen. Ook in Duitsland zijn regels aangescherpt voor regio’s waar het aantal besmettingen oploopt. Niet-essentiële reizen worden dringend afgeraden. Hieronder vallen toeristische reizen en bezoekjes aan winkels en horecagelegenheden.

De inreisregels zijn inmiddels aangepast: 

De algemene regels:

 • Wie van Nederland naar Duitsland gaat, moet zich vooraf aanmelden bij het Gesundheitsamt (GGD) via Einreiseanmeldung.de
 • Quarantaineplicht va 10 dagen. Op z’n vroegst kan op de 5e dag na aankomst een coronatest worden gedaan, waarmee de quarantaine eerder kan worden afgebroken

Uitzonderingen gelden voor: 

 • Mensen op doorreis die niet overnachten
 • Grensverkeer tussen Duitsland en Nederland, België en Luxemburg (met verblijf korter dan 24 uur)
 • Verblijf korter dan 72 uur voor dringende familiaire aangelegenheden
 • Grenspendelaars die kunnen bewijzen dat zij voor hun beroep of studie de grens over moeten steken
 • Transport van goederen, waren en personen

Belangrijke update voor grenspendelaars: aanpassing van de quarantaineregels: Grenswerkers en grensstudenten hoeven niet meer in thuisquarantaine. Ze moeten wel kunnen aantonen waar ze geregistreerd zijn als werknemer of student in combinatie met de vaste woonplaats.

Disclaimer: hoewel we ons best doen om de website up to date te houden, kan deze informatie verouderd zijn, omdat de regels regelmatig worden aangepast. Uiteindelijk kunt u het beste ter plekke navragen of de informatie nog klopt. 

Duitsland risicogebied

Websites om in de gaten te houden

Updates corona in Duitsland

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.