Podcast – Bondsdag wil parlementair onderzoek naar Wirecard-schandaal

Wat en wanneer wist de regering Merkel van het Wirecard-schandaal? De oppositie wil een parlementair onderzoek naar het falend toezicht op het frauderende fintechbedrijf, nadat hoorzittingen weinig informatie opleverden.

Er zijn al meerdere hoorzittingen over het Wirecard-schandaal geweest, welke vragen zijn er toen allemaal gesteld?

Bondsdagleden van de commissie voor financiën hadden een uitgebreiden vragencatalogus opgesteld met zo’n 90 vragen voor politieke kopstukken als de minister van Financiën Olaf Scholz en topambtenaren uit de staf van bondskanselier Merkel. Al sinds 2015 waren er signalen dat er dingen niet klopten, maar er werd niet ingegrepen. Merkel deed zelfs een goed woordje voor Wirecard op handelsmissie in China. De vraag is dus: wanneer was de regering op de hoogte van onregelmatigheden en waarom heeft het financieel toezicht BAFIN met 18.000 medewerkers niet ingegrepen?

Het schandaal speelt al een tijdje, hoe groot is de verrassing dat er nu een parlementair onderzoek komt?

Je voelde het wel aankomen. Tijdens de hoorzittingen werden vragen niet naar tevredenheid van de commissie beantwoord. Commissieleden zeiden zelfs: per gegeven antwoord schoten ons wel 100 nieuwe vragen te binnen. Zo lang alles schimmig blijft, kan deze zaak niet worden afgesloten.Voor een onderzoekscommissie als deze is een kwart van de Bondsdagleden nodig. Dankzij de steun van de Groenen, Die Linke en de FDP is die er ruimschoots. Steun van de AfD kwam er ook, al was deze niet meer nodig

Wie zullen er allemaal gehoord worden?

De lijst zal lang zijn. Maar de politieke kopstukken die al door de commissie werden gehoord, zullen moeten terugkomen. Dus zeker naaste medewerkers van Merkel en minister van Financiën Olaf Scholz

De verkiezingen zijn volgend jaar september, wat voor gevolgen heeft dit voor de coalitiepartijen?

Wirecard en het parlementaire onderzoek hiernaar worden zo een permanente stroom van negatief nieuws voor coalitiepartijen CDU en SPD in de komende verkiezingscampagne. Zeker de kersverse SPD-lijsttrekker en Kanzlerkandidat Olaf Scholz zal hard z’n best moeten doen om ervoor te zorgen dat dit schandaal hem en zijn partij niet te veel stemmen gaat kosten.

Zal het onderzoek nog voor de verkiezingen afgerond worden?

Dat is de vraag, eerst moet het onderzoek nog officieel van start gaan. Wanneer is nog niet bekend. En tegelijk komen er bijna wekelijks nieuwe schandalen naar buiten, waarmee ook het onderzoeksdossier steeds dikker wordt. Pikant schandaal van deze week: BAFIN-medewerkers waren behoorlijk druk met het handelen in Wirecard-aandelen en dan is er nog de voortvluchtige manager die goede banden met diverse geheime diensten had. Een ding is zeker: deze Krimi wordt vervolgd.

Meer over het Wirecard-schandaal

Podcast – Hoe het Wirecard-schandaal nu ook de Duitse politieke elite raakt

Meer podcasts

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.