App op recept – Hoe de coronacrisis de digitalisering van de Duitse zorg versnelt

De coronacrisis maakt in Duitsland pijnlijk duidelijk hoe slecht het is gesteld met de digitalisering in de zorg. Juist daardoor gaat het roer nu extra hard om. Nu artsen een ‘app op recept’ mogen voorschrijven kan de digitalisering in een stroomversnelling komen.

App op recept: Luister naar de bijdrage van Derk Marseille op BNR Nieuwsradio

Hoe lastig is het om een app te introduceren in Duitsland?

Experts noemen vaak het getal van 10 tot 15 jaar achterstand op de digitalisering in Nederland. Veel gaat nog via de papieren weg. Dat werkt ook, dus waarom zou je het veranderen? Het introduceren van een gezondheidsapp kon ook makkelijk twee tot drie jaar duren, om in het centrale vergoedingssysteem van de zorgverzekeraars terecht te komen. Een andere optie was het apart afspraken gaan maken per verzekeraar, maar dat is minstens zo’n lang proces. Dit soort obstakels waren voor veel Nederlandse aanbieders te groot.

Nut van app op recept extra duidelijk door coronacrisis

En nu schopt de coronacrisis de boel in de war?

Duitsland had al met Jens Spahn een hele ambitieuze minister van Volksgezondheid gekregen die zich graag wilde profileren op het gebied van digitalisering. Dus hij heeft al veel veranderingen in gang gezet, maar door corona komt dit nu allemaal in een stroomversnelling. Neem het online spreekuur. Daar deden aan het begin van de coronacrisis een paar honderd artsen aan mee, maar binnen de eerste zes weken na de uitbraak van het coronavirus in Duitsland, waren het er meer dan 100.000. De noodzaak voor digitalisering is nu veel scherper zichtbaar. Wat nu verandert, wordt ook niet meer teruggedraaid

Een dokter kan nu een ‘app op recept’ voorschrijven, wat betekent dat?

De wet die dit mogelijk maakte is eind 2019 aangenomen. Artsen mogen dus nu een app voorschrijven die aantoonbaar de gezondheid van een patiënt verbetert. En deze app wordt via de wettelijke zorgverzekering vergoed.

Kunnen Nederlandse aanbieders ook meedoen?

Ja, dit is een hele concrete kans op de Duitse gezondheidsmarkt. Er is nu een Fast Track waarmee je app binnen 3 maanden na het indienen van de aanvraag al opgenomen kan worden in het vergoedingsregister van de wettelijke zorgverzekeraars. Dat is een enorme verbetering ten opzichte van het traject hiervoor. Wanneer je overtuigt op de algemene vereisten, maar je nog geen aantoonbare onderzoeksresultaten kunt laten zien, wordt je app toch al voor maximaal een jaar opgenomen in het vergoedingsregister. Je hebt dan een jaar om aan te tonen dat jouw app een positief effect heeft.

Online seminar met Nederlandse experts

Hoe kom je ertussen in Duitsland? Nederlandse kenners van de de Duitse zorg houden daarom op 25 juni van 11.00 – 12.00 uur het online seminar ‘Commerciële kansen e-health markt in Duitsland, App op recept‘. Hier aanmelden.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Derk Marseille

Derk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.