Waarom je binnenkort kennismigranten van buiten de EU in Duitsland makkelijker kunt aannemen

Zowel in Duitsland als in Nederland nemen de problemen door het tekort aan vakmensen toe. Duitsland werkt aan een wet om kennismigranten van buiten de EU makkelijker een verblijfsvergunning te geven. Dit moet je als werkgever in de gaten houden.

Het tekort aan vakmensen drijft veel ondernemers tot wanhoop. Het is een van de redenen dat de Duitse regering het makkelijker wil maken om kennismigranten van buiten de EU te laten komen. Het aantal vacatures in Duitsland is opgelopen naar 1,2 miljoen. Er is vooral behoefte aan werknemers in de gezondheidszorg en verpleging. Maar ook in technische beroepen voor werknemers met een studie in wiskunde, informatietechnologie, natuurwetenschappen en andere technologie is de nood hoog. De vergrijzing zal deze trend de komende jaren alleen nog maar versterken.

In het wetsontwerp van dit voorjaar staat dat alle geschoolde arbeidskrachten met een contract en een erkende kwalificatie mogen werken in de relevante beroepen in Duitsland. Voorheen waren er enkel uitzonderingen voor zogenaamde ‘knelpuntberoepen’, waar het tekort extra groot was. Nu zou deze versoepeling kunnen worden uitgebreid voor een breder spectrum. Dit betekent dat werkgevers niet meer hoeven te bewijzen dat ze voor deze baan geen werknemer uit Duitsland of de EU konden vinden.

Politieke discussie over kennismigranten

Hoewel de problemen dus groot zijn, hebben de coalitiepartijen nog geen overeenstemming bereikt over het wetsontwerp. De Tagesspiegel schrijft:”Eigenlijk zou de wet in maart in de Bondsdag worden besproken. Maar onder druk van CDU/CSU-politici is het plan echter uitgesteld. De reden: de christendemocraten willen de wet niet ter stemming brengen, totdat de SPD zijn verzet opgeeft tegen de door de CDU/CSU gewenste aanscherpingen van het asielbeleid.”

Hierdoor ligt het wetsontwerp even in de ijskast, vertelt advocaat Gisela Surmann van STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater in Kleef. “De politieke discussie is in volle gang en er kan nog van alles veranderen. Toch is het voor ondernemers interessant om in de gaten te houden hoe dit zich ontwikkelt.”

Het wetsontwerp voorziet geen wijzigingen in de Duitse Vreemdelingenwet, toch kan er voor werkgevers het een en ander veranderen. “Om een verblijfsvergunning te krijgen, moet er een specifieke vacature beschikbaar zijn. Ook is er een goedkeuring nodig van het Bundesagentur für Arbeit in het kader van § 39 AufenthG-E. Dit betekent dat de arbeidsvoorwaarden gelijk moeten zijn als voor Duitse werknemers met een vergelijkbare baan.”

Bovendien kan onder bepaalde omstandigheden een werkvergunning vereist zijn, zegt Surmann. “Verder moet worden vastgesteld of de beoogde werknemer voldoende gekwalificeerd is voor het beroep. Hiervoor moet een Duits of vergelijkbaar buitenlands diploma worden erkend.”

Versnelde procedure

Dit soort procedures maken het nu nog vaak lastig om buitenlandse werknemers aan te nemen in Duitsland, vertelt de advocaat. “Het wetsontwerp is erop gericht om deze procedures te versnellen.” Bij de immigratiedienst wordt een ‘versnelde procedure voor geschoolde arbeidskrachten’ ingevoerd. “Hierdoor kan de werkgever namens de kennismigrant de procedure beginnen voor een verblijfsvergunning, waarmee hij of zij mag werken en de Europese Blauwe Kaart kan ontvangen.”

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:

STRICK biedt Nederlandse ondernemers die in Duitsland zaken (willen) doen of een dochteronderneming willen opstarten, alomvattend juridisch en fiscaal advies.
Aanmelden voor de nieuwsbrief: `Tax & Law Ticker´