Podcast – Hoe het Holland-paviljoen in Hal 8 terugkijkt op de Hannover Messe

De Hannover Messe zit erop! We hebben intens genoten van alle ondernemers die met blije gezichten vertellen over mooie ontmoetingen met potentiële klanten. Genoten van de spirit van internationale samenwerking. Luister naar de podcast met deelnemers van het Holland Paviljoen.

Soms lijkt het in de euforie na een beurs net alsof Nederland als klein land wel eventjes samen met de Duitsers de wereld kan veroveren. Maar de realiteit is dat we helemaal niet zo ver zijn als we denken.

Zeker, we hebben prachtige producten, en doen in de voorhoede mee bij het ontwikkelen van nieuwe oplossingen. Maar we zijn nog veel te onregelmatig aanwezig op plekken in Duitsland waar beslissingen worden genomen. En dan heb je als klein buurland toch het nakijken.

Hoe komen we in beeld bij de Duitse beslissers? Natuurlijk moeten we daarvoor de taal goed spreken, moeten onze producten meer dan 110% in orde zijn, en is het noodzakelijk dat we in Nederland beter samenwerken in de handelsbevordering.

Op de beurs merk je pas echt hoe waardevol persoonlijk contact is. Zo ontstaan ideeën, innovatie en constructieve samenwerking. Ook de Deutsche Messe wil meegaan met de tijd en de opzet van de beurs zo veranderen dat het van een puur netwerkevent weer meer een zakenbeurs wordt.

 

Podcast

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Derk Marseille

Derk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.