Wat er gebeurt wanneer Nederland een uur tijdsverschil krijgt met Duitsland

Nu de Europese Commissie overweegt het verzetten van de de klok tussen wintertijd en zomertijd te schrappen, dreigt er een chaos te ontstaan. Wat zijn de gevolgen wanneer Nederland en Duitsland elk voor een andere tijdszone kiezen?

De Europese Commissie wil af van het gedoe met het twee keer per jaar verzetten van de klok. Dat klinkt wellicht logisch, maar in Duitsland maakt men zich zorgen over de eventuele gevolgen van het afschaffen van de wintertijd of de zomertijd. Want commissievoorzitter Juncker wil de individuele lidstaten zelf laten kiezen welke tijd de voorkeur heeft. En dat loopt onherroepelijk uit op chaos, zegt voorzitter Felix Pakleppa, van het Zentralverband Deutsches Baugewerbe tegen ZDH. Het zou zomaar kunnen leiden tot een uur tijdsverschil tussen Nederland en Duitsland.

Het is nu al duidelijk dat verschillende lidstaten totaal iets anders willen. Denemarken en Nederland bijvoorbeeld, flirten met permanente wintertijd, terwijl Polen overweegt de permanente zomertijd in te voeren. Ook in Duitsland is de situatie niet duidelijk. Hoewel er een meerderheid is voor handhaving van de zomertijd, gaan er ook veel stemmen op voor het instellen van de permanente wintertijd. “Wij vragen ons af hoe deze stemming zou zijn verlopen als deze in de winter had plaatsgevonden, met behoud van de zomertijd.”

Feit is dat, afhankelijk van waar je woont, het handhaven van de zomertijd betekent dat het pas kort voor tien uur ’s ochtends licht zal zijn, zegt Pakleppa. “Dit kan betekenen dat je zes weken langer naar je werk of school moet in het donker.” En voor de bouw zorgt dit ook voor problemen, voorspelt hij. “Voor ons betekent dit dat we de bouwplaatsen moeten verlichten of dat de medewerkers ’s avonds langer moeten werken.”

Maar wat nog veel erger is, heel Europa wordt een lappendeken van verschillende tijdszones. Voor een land als Duitsland met 9 buren, kan dat een ramp worden, denkt de bouwbranche. “Wij pleiten voor het behoud van het huidige systeem.”

Een uur tijdsverschil met Duitsland grote impact op bedrijfsleven

Ook de Duitse advocaat Udo Croonenbrock van STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater uit Kleef voorziet problemen. “Permanente wintertijd in Nederland en permanente zomertijd in Duitsland zou betekenen dat het in Duitsland altijd een uur later is.” Het advocatenkantoor bevindt zich vlakbij de Duits-Nederlandse grens en zou zo’n tijdsverschil direct merken. “Je moet rekening houden bij alle afspraken met cliënten, zowel telefonisch, hier op het kantoor als bij de cliënt. Het wordt heel lastig, 9.00 uur in Duitsland is dan 8.00 uur in Nederland. Of 9.00 uur in Nederland is 10.00 uur in Duitsland.”

Wat voor de advocaten in Kleef geldt, wordt in dat geval een probleem voor iedereen die grensoverschrijdend werkt. “Je maakt een telefonische afspraak voor 9.00 uur met een klant. Is dit 9.00 uur in Nederland of 9.00 uur in Duitsland? Dit gaat tot zoveel misverstanden leiden.” Bij STRICK, maar ook bij andere bedrijven die zakendoen in beide landen, ontstaan dan lastige discussies. “We zullen onze werktijden moeten aanpassen, omdat onze klanten ons waarschijnlijk voor 17.00 uur Nederlandse tijd willen bereiken. Dat heeft dus impact op veel organisaties.”

Krijgen de Benelux dezelfde tijd als Duitsland?

Het verzetten van de klok wordt niet eerder dan in 2021 afgeschaft, werd afgelopen najaar afgesproken. Europese lidstaten krijgen zo de tijd om een keuze te maken. Duitsland wil hoe dan ook stoppen met het halfjaarlijkse verzetten van de klok, meldde minister Ollongren van Binnenlandse Zaken destijds. Nederland wil hoe dan ook op één lijn zitten met zowel België als Luxemburg, maar of dit ook met Duitsland het geval zal zijn, is de vraag.

De geschiedenis leert dat Nederland vaker op initiatief van Duitsland de tijd aanpaste. In 1909 werd er voor het eerst een wettelijke eenheidstijd ingevoerd, omdat dat handig was voor de spoorwegen. Daarvoor verschilde de tijd per stad of regio. Duitsland begint tijdens de Eerste Wereldoorlog voor het eerst met het invoeren van de winter- en zomertijd. Als het ‘s avonds langer licht is stoken mensen minder kolen, die zijn nodig voor de oorlog. In 1940 zijn het opnieuw de Duitsers die bepalen dat heel bezet Europa en dus ook Nederland naar midden-Europese tijd gaat, de huidige zomertijd. Dat is GMT, zeg maar Britse tijd plus 1 uur.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:

STRICK biedt Nederlandse ondernemers die in Duitsland zaken (willen) doen of een dochteronderneming willen opstarten, alomvattend juridisch en fiscaal advies.
Aanmelden voor de nieuwsbrief: `Tax & Law Ticker´