Waarom Hemelvaartsdag in Duitsland een van de gevaarlijkste dagen van het jaar is

Hemelvaartsdag is in Duitsland ook 'Vatertag' of 'Herrentag'. Dan trekken veel mannen er op uit met de bolderkar vol drank om even 'zonder de vrouwen' met z'n allen te gaan zuipen. Op deze dag gebeuren statistisch gezien steevast de meeste ongelukken in Duitsland.

Het is vandaag Hemelvaartsdag, ook op de Duitse kalender. Maar in Berlijn en op andere plekken in Oost- en Noord-Duitsland is het vandaag vooral ‘Vatertag‘, of ‘Herrentag‘. Mannen trekken er samen op uit. Ze trekken een bolderkar vol drank met zich mee. Daarin zit veel, veel alcohol.

Tegenwoordig voldoet de bierfiets ook, op sommige plekken is het zelfs uitgegroeid tot een optocht met huifkarren en koetsjes. Doel van de tocht is vaak een herberg of een biergarten buiten het dorp of stad te bereiken om even ‘zonder de vrouwen’ te kunnen zijn. Grillen in de tuin of een kroegentocht door de stad zijn ook geaccepteerde alternatieven.

Drinken op Hemelvaartsdag

De traditie wordt vooral rondom Berlijn en andere plekken in Oost-Duitsland in ere gehouden en stamt nog van voor de DDR. Berliner Zeitung citeert Wolfgang Kaschuba, expert in Europese etnologie en verbonden aan de Humboldt-universiteit. “Rondom 1900 had je in Berlijn veel alleenstaande mannen.” Volgens hem gebruikten deze mannen Hemelvaartsdag om als vriendengroep bijeen te komen en daarbij te drinken, in combinatie met een uitstapje in de natuur.

Cijfers uit 2015, bijna net zo veel ongevallen door alcohol op Hemelvaartsdag als met de jaarwisseling. CC

Volgens het Duitse bureau voor statistiek is de Herrentag een van de jaarlijkse ‘hoogtepunten’ qua verkeersongevallen en vechtpartijen. Chef redactie Stephan-Andreas Casdorff van Der Tagesspiegel verzucht in zijn column: “waarom doen wij het niet net als in andere landen waar de kinderen een cadeautje meebrengen voor papa en dan er met de hele familie op uit?”

Je kunt ook met het hele gezin plezier hebben zonder alcohol, zegt hij. Een mooi betoog, maar waarschijnlijk is het juist de alcohol die de traditie in Duitsland stevig in het zadel houdt.

Deel je ervaring met Hemelvaartsdag

Heb je ervaring met Hemelvaartsdag in Duitsland? Laat het weten aan de redactie!

  • redactie@duitslandnieuws.nl
Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.