Vraag naar Nederlandse ict-kennis groeit in Duitsland

De Duitse industrie moet als het gaat om digitalisering in veel gevallen nog een flinke inhaalslag maken. En dat biedt veel kansen voor Nederlandse ondernemers.

Voor Nederlandse ict-bedrijven liggen er volop mogelijkheden voor groei en investering in Duitsland, stelt de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO). Er is volgens de dienst een toenemende vraag naar kennis en kunde rond thema’s als, Internet of Things (Industrie 4.0), Cyber Security, Big Data, Software Robotics, Cloud en Blockchain.

Daarom is er donderdag 30 november een seminar over de kansen in Duitsland op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Tijdens deze middag kunnen ondernemers hun zakelijke netwerk vergroten en kennismaken met enkele Duitse partijen. Ook wordt er vooruitgeblikt op de activiteiten die het ministerie in 2018 gaat organiseren.

Het seminar geldt als een mooie aanloop naar de Hannover Messe, die van 23 tot en met 27 april 2018 plaatsvindt. De Messe is een van de grootste industriële beurzen ter wereld. Digitalisering en ict-toepassingen zijn onlosmakelijk verbonden met een moderne (industriële) economie, dus in 2017 was er voor de eerste keer ook een Holland IT & Smart Industry House op de Hannover Messe.

Het programma informeert Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en regio’s verder over de ontwikkelingen in verschillende Duitse sectoren en brengt de aanwezige Duitse cluster- en netwerkorganisaties en kennisinstellingen in kaart.

Nederlandse ict-kennis is gewild

Door de innovatieve en concurrerende ict-sector hebben Nederlandse bedrijven vaak al oplossingen op de plank liggen op technologische gebieden en domeinen. Daarom kunnen zij inspelen op de ontwikkelingen in Duitsland, blijkt uit onderzoek van het ministerie van EZK.

Het onderzoek Export opportunities of the Dutch ICT sector to Germany heeft een aantal Duitse sectoren in kaart gebracht: land- en tuinbouw, automotive, de maakindustrie, gezondheidszorg en infrastructuur.

Bekijk hier het programma

Zorgen voor de machtige Mittelstand

Duitslandnieuws volgt de laatste ontwikkelingen rond de digitalisering in Duitsland op de voet. Zo leunt de Duitse economie op de Mittelstand. Dit zijn vaak gewaardeerde en nu zeer sterke familiebedrijven, maar kunnen aanhaken bij de digitalisering? Monica Zaldivar werkt voor een instituut die de brug wil slaan tussen innovatieve startups en het mkb.

Podcast – Digitalisering in het Duitse mkb wordt groot

In Nederland staat deze zorg hoog op de agenda, bleek ook tijdens de afgelopen Hannover Messe. Het is voor kleinere metaalbedrijven lastig om mee te gaan in het digitaliseren van productieprocessen. Vaak is het te duur, of zijn ze speelbal van de systemen die grotere partijen opleggen. Het op de Hannover Messe door premier Mark Rutte geopende ‘fieldlab’ moet daar verandering in brengen. Softwarespecialist Oscar Postma van MKG vindt dat de sector zelf onvoldoende beseft hoe groot het probleem is.

‘Digitalisering metaalsector staat niet hoog genoeg op de agenda’

Veel Duitse mkb’ers vrezen ten onder te gaan in de digitalisering van fabrieksprocessen. Noord-Nederlandse hightech-bedrijven ontdekten op de Hannover Messe hoe ze Duitse klanten kunnen binnenslepen.

Hoe Noord-Nederland de problemen van digibete Mittelständler in Duitsland wil oplossen

Mobility en health

Belangrijke sectoren waar de Nederlandse invloed nu al te merken is, zijn mobility en health.

Niet de autofabrikanten, maar stadsbesturen spelen een beslissende rol in de toekomst van mobiliteit, zegt Dirk Evenson. Met het b2b-event New Mobility World wil hij tijdens de autoshow IAA in Frankfurt de nieuwe spelers samenbrengen die de toekomst van mobiliteit bepalen.

Autoshow IAA Frankfurt: Steden spelen beslissende rol voor de toekomst van mobiliteit

Voor Duitse bestuurders van ziekenhuizen blijkt Nederland een goede inspiratie. Bekijk de video’s.

‘Nederland kan de zorgsector sneller innoveren’

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.