Hoe je ervoor zorgt dat Nederlanders betaalbaar kunnen pinnen in je Duitse pension

Contant betalen? Nederlanders pinnen liever, ook als ze overnachten in Pension Hunaustuben in Sauerland. Maar een PIN-terminal aanleggen kost eigenaar Steven de Rudder erg veel geld. Hij vraagt zich af; is er een goedkope oplossing voor zijn probleem?

Steven de Rudder verhuisde begin 2009 samen met zijn vrouw Willemein naar Bödefeld, een dorpje in Sauerland met ongeveer 1.100 inwoners, onderdeel van de gemeente Schmallenberg. Daar runnen zij sindsdien pension Hunaustuben. De Rudder werkte daarvoor als onderofficier bij de landmacht en zijn vrouw was psycholoog. “We hadden een goede baan, maar omdat ik meer tijd voor mijn gezin wilde hebben, besloot ik weg te gaan bij defensie. Toen kwam het idee dat we iets voor onszelf wilden opstarten.”

Het gezin koos voor Duitsland, omdat ze daar relatief goedkoop een pand konden kopen. “Nu bijna 9 jaar later, kunnen we best trots op onszelf zijn. Het pension draait goed, we hebben tevreden gasten en we wonen hier met plezier samen met onze 3 kinderen. We hebben ons echt gesetteld in het verenigingsleven en we hebben mooie vriendschappen opgebouwd.”

Toch zit De Rudder met een probleem: zijn overwegend Nederlandse gasten vinden het maar raar en lastig dat ze bij hem niet kunnen pinnen.

Dat wil hij graag oplossen, hij mailde daarop de redactie van Duitslandnieuws. “Ik wil hier graag met andere ondernemers over praten. Weten jullie een oplossing?”

Dilemma: cash of pinnen?

Waar komt je dilemma vandaan?

Gasten kunnen bij ons niet ‘pinnen’, want dat is voor kleine ondernemers zoals wij ontzettend duur.

Wat kost het?

Voor een Duitse gast betaal ik tot 1% van de transactiekosten, afhankelijk van welke bank. Een Nederlandse gast heeft geen EC-kaart, die werken over het algemeen met Maestro. Voor een betaalpas van een Nederlandse bank betaal ik wel 1,5% tot 3% van het transactiebedrag. Dat kan bij een rekening van 500 euro oplopen van 7,50 tot 15 euro per transactie. De de huur van het apparaat en servicekosten komen daar bovenop. En dan heb ik het nog niet gehad over het betalen met creditcard, waar de procentuele transactiekosten tot wel 4,5% kunnen oplopen. Zeker doordat 95% van onze gasten uit Nederland komen, zouden mijn jaarlijkse kosten voor het neerzetten van een EC-Cash automaat naar minstens 3.000 euro per jaar oplopen!

Je gasten vinden het vervelend dat ze niet kunnen pinnen?

Inderdaad, ze verbazen zich erover dat het nu niet kan. Gelukkig zijn er bij ons in het dorp Bödefeld twee banken (Volksbank en Sparkasse) waar Nederlanders vaak zonder extra kosten geld kunnen pinnen. Duitse banken zijn vrij ouderwets en berekenen onderling veel kosten. Stel dat ik met mijn Volksbank-pas bij de Sparkasse geld ga halen, kost me dat al 6 euro aan transactiekosten. Als ik aan mijn gasten uitleg dat het hier in Duitsland niet gestimuleerd wordt een pinautomaat aan te schaffen, is er bij hen wel begrip. Toch zou ik graag willen dat ze elektronisch bij ons kunnen betalen.

Je vraagt je af waarom Duitsers zo negatief zijn over contant betalen?

Inderdaad. Laatst zag ik in een documentaire dat meer dan de helft van alle betalingen in Duitsland contant gaat. Een enorm contrast met Nederland! Waarom is het verschil zo groot tussen twee buurlanden? Waarom kost het een ondernemer zoveel geld? Ik zoek naar een goede oplossing zodat mijn gasten wel elektronisch kunnen betalen, maar dat dit me niet te veel kost.

Hoe doen andere pensions dat?

Dat is mijn vraag, kan je daar ook alleen maar contant betalen? Of moet ik deze kosten doorrekenen aan mijn gasten? Wat je tegenwoordig ook wel ziet, is dat mensen betalen met hun mobiele telefoon (ter plekke overschrijven), het nadeel hiervan is natuurlijk dat dit bedrag weer teruggeboekt kan worden. Of zijn er nog andere constructies mogelijk?

Pension Hunaustuben. Eigen foto

 

Betalen per app of mobiele telefoon

Duitslandnieuws belde daarop rond met verschillende ondernemers.

Een oplossing die werd aangedragen vanuit Duitsland is Zettle by PayPal, een Zweedse app speciaal voor kleine ondernemers. Het van oorsprong Duitse Sumup biedt een vergelijkbare service aan. Ook het Zwitserse Muume valt op, zeker nu het afgelopen week een investering kreeg van 5,3 miljoen euro. Al zijn zij eerder gericht op kleine winkels en organisatoren van events. Ook PayPal en Apple Pay bieden mogelijkheden.

https://twitter.com/Royalty/status/901030443427999744

Martijn Terbruggen van Wissel.nl heeft beroepsmatig decennialang ervaring opgedaan in de wereld van pinnen en weet waarom Nederlanders daar zo gewend aan zijn. “Ik werkte begin jaren ’90 voor Getronics, wij waren een grote leverancier van PIN-terminals. Eigenlijk is het pinnen ons in Nederland door de banken opgedrongen, ze gaven enorme subsidies aan ondernemers om betaalterminals neer te zetten en bestelden ze gewoon bij ons.”

Sindsdien zijn er veel campagnes geweest om pinnen te stimuleren, vertelt Terbruggen. “Dat is goed gelukt, want Nederland is een enorm volwassen markt. Je kunt overal pinnen.” Daarmee zijn de kosten voor Nederlandse ondernemers omlaag gegaan. “Vroeger betaalde je nog voor de telefoonverbinding en 6 of 7 cent per transactie, dat is steeds goedkoper geworden. Pinbetalingen in het buitenland worden anders berekend, en dan kost het in veel gevallen wel iets meer.”

Voor kleine ondernemers als Pension Hunaustuben ziet Terbruggen het meeste in mobiele oplossingen. “Ze kunnen bijvoorbeeld Nederlandse gasten iDeal-linkjes mailen, waarna men dan mobiel het bedrag kan overboeken.”

Andere oplossing?

Weet je nog een andere oplossing? Deel het met ons!

  • Mail: redactie@duitslandnieuws.nl

Lees ook:

Anouk van Kampen: Begrijp steeds beter waarom Duitsers van contant geld houden

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.