Op zoek naar de pareltjes in de startup scene van Keulen

Welke mogelijkheden liggen er voor Nederlanders in de startup scene in Keulen? Begin september deelt investmentmanager Koen Lenssen van Tengelmann Ventures met landgenoten zijn ervaringen.

Een selecte groep vooraanstaande vertegenwoordigers uit het Nederlandse bedrijfsleven bezoekt de Startup Safari in Keulen begin september.

Dat is een beproefd concept in Duitsland waarbij binnen een stad startups, bedrijven, investeerders en incubators in hun kantoren events organiseren waar veel bezoekers op af komen.

Op zoek naar startup pareltjes

De Nederlandse bezoekers van de Startup Safari treffen onder meer Koen Lenssen. Hij is investmentmanager bij Tengelmann en speurt met een klein team voor het bijna 150 jaar oude retailconcern naar pareltjes in de Duitse startupscene waar hij in wil investeren. Het bedrijf begon ooit met de import van koffie.

Inmiddels is het eigenaar van grote bouwmarkten en andere winkelketens die als investeerder frisse ideeën van jonge bedrijven wil binnenhalen.

Positieve ontwikkelingen in Noordrijn-Westfalen

Lenssen woont en werkt vooral vanuit Berlijn waar de meest volwassen startup scene van Duitsland is. Maar doordat het hoofdkantoor van moederbedrijf Tengelmann in Mülheim bij Duisburg gevestigd is, houdt hij ook de ontwikkelingen in Noordrijn-Westfalen in de gaten.

Sinds ruim een jaar gebeurt er wat in de grootste deelstaat van Duitsland, zegt Lenssen. “Als meest positieve ontwikkeling zie ik overal innovationhubs ontstaan, waardoor netwerken groeien en kennis wordt uitgewisseld. Dat is veelbelovend.”

Sterk in opkomst

Voorbeelden die Lenssen noemt zijn hubs in steden als Keulen, Dortmund, Essen en Duisburg en de Ruhr Hub. Een miljoeneninvestering van megaconcern Haniel Gruppe in Duisburg en de start van een startupvilla in de Duisburgse haven.

Volgens de investmentmanager is het ook een goed teken dat de regionale ontwikkelingsbank NRW Bank steeds meer fondsen begint voor startups. “Je had al de regionale seedfondsen gericht op de steden in Noordrijn-Westfalen, daar komt nu het Ruhr fonds bij. Dit krijgt ook steun van de deelstaat en grote bedrijven uit de regio.”

De ontwikkeling van de startup scene in Noordrijn-Westfalen is nog niet te vergelijken met Berlijn, maar de digitale economie is volgens hem wel sterk in opkomst. “Keulen is het zwaartepunt met een handvol goede startups, maar ik heb ook veel vertrouwen in de spinnoffs rond de universiteit van Bochum waar veel rond cyber security gebeurt. Bij de universiteit van Duisburg ligt de focus op logistiek, het is tenslotte de grootste binnenhaven van Europa.”

Kansen voor Oost-Nederland

Lenssen begrijpt wel waarom er nu veel reuring is in Noordrijn-Westfalen. “Het is een reactie van de politiek en het bedrijfsleven om werkgelegenheid te creëren, de regio is natuurlijk al jaren bezig met het zoeken naar antwoorden op het verdwijnen van de grote industrie en de mijnbouw.”

Zelfs discounter Aldi kan niet meer stilzitten, merkt hij. “Zij zitten net als Tengelmann in Mülheim. En ze zijn hard bezig om digitale knowhow binnen te halen. Ze waren er laat bij, maar trekken nu hard door.”

De laatste ontwikkelingen wekken ook nieuwsgierigheid bij Nederlandse investeerders, merkt Lenssen. “Ik kom ze steeds vaker tegen. Door de digitalisering worden steeds meer grensoverschrijdende initiatieven makkelijker te realiseren. En voor digitale hubs rond Eindhoven en Enschede, is het Ruhrgebied natuurlijk dichterbij dan Amsterdam.”

Met Tengelmann zelf is Lenssen ook nadrukkelijker actief in Noordrijn-Westfalen. “Wij zoeken steeds meer de samenwerking met technische universiteiten in de regio. Met al die betastudenten is hier enorm veel potentie aanwezig.”

Friday at Six

Koen Lenssen was eind 2012 al te gast bij de startup talkshow Friday at Six

Meer informatie

Duitslandnieuws organiseert een handelsreis naar Keulen. Meer informatie?

  • Mail: info@duitslandnieuws.nl

Leer de startupwereld in Keulen van binnenuit kennen

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.