Duitse journalisten reageren weinig enthousiast op creatieve ideeën uit Nederland

Duitse vakbroeders bij de NDR in Hamburg reageerden niet heel enthousiast op de ideeën van NOS-journalist Marcel Oosten. Hij vertelt hoe hij tijdens het uitwisselingsproject in de Hanzestad toch uit het strakke keurslijf van de degelijke Duitse radio probeert te komen.

Het Journalistenstipendium Duitsland-Nederland (JDN) wisselt jaarlijks Nederlandse en Duitse journalisten met elkaar uit. De komende weken spreken we met diverse deelnemers.

Deze week Marcel Oosten (NOS -> NDR in Hamburg).

‘Het is hier geen televisie, hoor!’

Marcel Oosten is van de NOS in Hilversum bij de NDR in Hamburg beland.

Waarom

Ik heb heel veel met Duitsland, ik heb vroeger ook vaak grote events in Duitsland verslagen. En verder is mijn vriendin Duits. Zij woont samen met onze kinderen in Hamburg. Ik rij al jaren elk weekend op en neer. Dus meedoen aan het stipendium was naast inhoudelijk interessant, ook een mooie gelegenheid om eens langer in Hamburg te zijn.

Redactie

Het is wel even wennen bij de NDR. Je hebt elk kwartier een nieuwsbulletin, en dat strakke stramien maakt de radio wel een stuk stijver. Zeker ook gedegener. De inhoud is absoluut belangrijker dan de vorm. Bij de NOS willen we natuurlijk ook grondig en volledig zijn, maar het nieuws moet wel met smaak gebracht worden.

Er ontstond wel een mooie discussie toen ik tijdens een redactievergadering mijn mening mocht geven. De vraag was hoe ze meer luisteraars konden trekken. Ik ga echt niet zeggen dat ze het net zo moeten doen als bij de NOS, maar ik heb wel voorzichtig ingebracht dat ze misschien iets meer met live-elementen en gesprekken te kunnen doen. Dan kan je dichter op het nieuws zitten en ben je minder gebonden aan je format.

Werk:

Duitse redacteuren gaan bijvoorbeeld op locatie uitgebreid beschrijven wat ze zien, in plaats van dat ze met de mensen spreken of iets laten horen. Bijna al het geluid wordt weggeknipt, dat kan bij de NOS echt niet op zender. Ik heb toen als experiment een reportage op de Duitse en op de Nederlandse manier gemaakt. De reactie op de Nederlandse variant was minzaam: het bevat wel erg weinig informatie.

Rond de verkiezingen in Nederland mocht ik veel in de studio commentaar geven. Ik had ter illustratie dat enorme stembiljet meegenomen, dat ritselt mooi in de microfoon. De redacteuren reageerden weinig enthousiast op mijn inbreng: het is hier geen televisie, hoor!

Volgende week Lizzy van Winsen van de NTR over haar werk bij Der Tagesspiegel in Berlijn.

Meer cultuurshocks

Sarah Maria Brech: Sinds deze week kent heel Duitsland Mark Rutte

Cultuurshock voor Nederlanders: Waarom Duitsers van contant geld houden

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:

Bertus Bouwman (1986) laat het liefst het Duitsland zien dat je nog niet kent. Hij schrijft voor Duitslandnieuws over ondernemen, politiek en cultuur.