Jens Spahn: de jonge rebel die de CDU van binnenuit opschudden wil

De CDU wordt te veel bevolkt door oude grijze mannetjes, vindt Bondsdaglid Jens Spahn (34). Hij wil daar zelf iets aan veranderen door zich te kandideren voor het landelijke bestuur. Zijn speerpunt is de digitalisering, waar Duitsland volgens hem nog vele stappen te zetten heeft. Uitgerekend partijnestor Schäuble heeft sympathie voor de 'jonge rebel'.

In Keulen zijn dinsdag duizenden CDU‘ers samengekomen voor het driedaagse partijcongres. Naar de smaak van Jens Spahn zitten te veel grijze koppen op de eerste rij. Bovendien is het tergend saai volgens hem. “Eerst zit iedereen urenlang te luisteren naar ellenlange inleidingen van allerlei politici. Aan het einde van de dag mag er nog een halfuurtje gediscussieerd worden. Dat wil ik omdraaien”, zei hij vorige week in gesprek met Duitslandnieuws.

Open discussie

Wat dat betreft kijkt Spahn wel eens met enige jaloezie naar partijen als de SPD en Die Grünen. “Leg die controverse maar bloot, laat iedereen maar openlijk discussiëren. Een paar weken geleden keken 100.000 mensen naar de livestream van het Grünen-congres. Waarom kan dat bij de CDU niet?”

Jens Spahn – hier zelf aan het woord – vindt de debatten in de Bondsdag ronduit saai.

Spahn wil de ‘U’ van de CDU weer voorop stellen. “We zijn een Unie van protestanten, katholieken. Maar we zijn te weinig een afspiegeling van het huidige Duitsland. We moeten veelzijdiger worden: vrouwelijker, kleurrijker en jonger.” Daarom kandideert hij zich voor het partijbestuur. “Zo schadelijk is het niet als er iemand van onder de 40 inzit.”

Gebrek aan lef in Duitsland

De ‘jonge rebel’ ergert zich aan de Duitse houding ten opzichte van de digitale wereld. “Daar is dus helemaal geen debat over. Vreselijk. Als we in Europa de Duitsers laten bepalen hoe de internetregeltjes en de privacywetgeving er uit komen te zien, dan kunnen we inpakken! Duitsland leunt veel te veel op oud succes. Moet het soms eerst weer slecht gaan voordat we weer lef gaan tonen?”

Het gebrek aan lef mist hij ook binnen zijn eigen partij. “We moeten niet wachten tot wat er allemaal gebeurt. Dan ben je te laat. Ik wil zélf dingen op de agenda zetten We moeten zélf het klimaat voor durfkapitalisten verbeteren waarmee startups gefinancierd kunnen worden. Waar blijft het Europese antwoord op Silicon Valley?”

De jonge politicus die in de Bondsdag naam maakt als de gezondheidswoordvoerder ergert zich onder meer ook aan het gebrek aan wifi in Duitsland. “Ik was laatst in Lissabon en kon overal online. Waarom is dat in Berlijn niet mogelijk? Mijn ouders in het Münsterland hebben glasvezel. Ondernemers hier in Brandenburg moeten zich behelpen met een krakkemikkig modempje. Dat kán niet!”

Mittelstand en startups verbinden

Dan komt Spahn even tot bedaren. “Ik ben geen pessimist hoor”, zegt hij lachend. “Er zijn zoveel kansen! Maar we doen er nog te weinig mee.” De politicus wil hippe startups koppelen aan de ruggengraat van de Duitse economie – de Mittelstand. “Die laatste groep heeft steeds meer moeite om opvolgers te vinden en om te investeren in innovatie en digitalisering. Zij moeten gaan samenwerken met de jonge generatie ondernemers.”

Met zijn tirade op afwachtende Duitse houding en zijn strijd voor het homohuwelijk – Spahn is zelf homoseksueel – lijkt hij eerder te passen bij een progressieve partij dan de CDU. “Helemaal niet!”, zegt hij bijna verontwaardigd. “De SPD en die Grünen willen nóg strengere privacyregels. Niet erg goed voor de vooruitgang. Juist bij de CDU moeten we de economische agenda bepalen. Maar dat mag wel iets luider en daadkrachtiger.”

Spahn neemt het op tegen de ‘grijze oude mannen’. Hier overlegt hij met fractievoorzitter Volker Kauder.

Spahn kijkt reikhalzend uit naar de periode na Merkel. “Begrijp me goed, ze doet het fantastisch. Maar nu we er in de peilingen zo goed voor staan, dreigen we door eigen succes in slaap te sukkelen.” De debatten in de Bondsdag zijn doodsaai geworden, zegt hij. “Dat heb je met deze grote coalitie. Je hoort alleen maar parlementariërs hun eigen partij schouderklopjes geven. Daar schieten we als democratie weinig mee op.”

‘Jonge wilde’

De CDU’er is één van de aanvoerders van de groep ‘jonge wilden’ binnen de partij die een omvangrijk hervormingspakket eisen onder de naam Agenda 2020. Ook Nederland is hij geen onbekende. Hij trekt graag samen op met CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wanneer er folders moeten worden uitgedeeld in Enschede.

Of hij in Keulen in het parijbestuur gekozen wordt of niet, Spahn heeft als voornaamste doel de discussie aan te zwengelen. Uitgerekend partijnestor Wolfgang Schäuble liet weten gescharmeerd te zijn van de dadendrang van zijn jonge partijgenoot.

Spahn spreekt zelfs een paar woorden over de grens, zo laat hij blijken bij het afscheid. ‘Tot ziens’.

Duitslandnieuws over politiek

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Avatar foto