Groningse transporteur Koopman versterkt positie met overname Duits familiebedrijf

De Groningse autotransporteur Koopman Logistics Group heeft de Duitse branchegenoot Möhlmann Automobil-Logistik per 1 september overgenomen. Koopman groeit nu naar 490 voertuigen en 900 werknemers. Met de overname versterkt Koopman zijn positie in Duitsland omdat Möhlmann veel diensten verricht voor autofabrikant Volkswagen.

Koopman is een van de grotere transport- en logistieke bedrijven in Nederland en zag dat de Duitse branchegenoot Günter Möhlmann geen directe opvolger had, schrijft Dagblad van het Noorden. De Groningse autotransporteur zag bovendien iets in de goede relatie die Möhlmann heeft met autofabrikant Volkswagen.

Möhlmann zit net over de grens in Neuenberg, niet ver van Oldenburg. Het bedrijf werkt veel in opdracht van VW dat in Emden en Wolfsburg grote productielocaties heeft.

Familiebedrijf

“Möhlmann is net als Koopman een familiebedrijf”, zegt directeur Jon Kuiper in Dagblad van het Noorden. “Sieb Koopman en Günter Möhlmann kennen elkaar goed en dus was het contact snel gelegd.”

Sieb Koopman (links) en Günter Möhlmann kenden elkaar al geruime tijd. Foto: Koopman
Twee familiebedrijven: Sieb Koopman (links) en Günter Möhlmann kenden elkaar al geruime tijd. Foto: Koopman

Alle 100 personeelsleden en het volledige wagenpark van zo’n 90 voertuigen van Möhlmann worden overgenomen. De totale vloot van de transporteur uit het Groningse Noordhorn groeit hierdoor naar 490 voertuigen. In totaal heeft Koopman nu ruim 900 mensen in dienst. De gezamenlijke jaaromzet komt ongeveer op 130 miljoen euro.

Activiteiten verbreden

Koopman is een sterke speler in Noordwest-Europa, maar de crisis van de afgelopen jaren zorgde voor tegenwind. Bovendien loopt de autoverkoop in Nederland terug, waardoor Koopman minder kan vervoeren. Directeur Kuiper zegt dat het daarom van belang is dat zijn bedrijf ook in België en Duitsland actief is. Door de zware concurrentie moet je het volgens hem ‘zoeken in efficiëntie en kostenvoordeel’.

Met de overname neemt Koopman volgens directeur Kuiper een positie in ‘vlak onder de internationale top drie’, en binnen de Benelux is het bedrijf de grootste speler op het gebied van ‘automotive-logistiek’.

De afgelopen jaren heeft de transporteur uit Noordhorn door middel van overnames de bedrijfsactiviteiten verbreed. Zo bezit Koopman een eigen autoterminal in Amsterdam waar het samenwerkt met leasebedrijven door tweedehands auto’s snel klaar te maken voor doorverkoop.

Duitslandnieuws over transport

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.