Deutsche Telekom verklapt hoe vaak de politie tapt: vorig jaar 50.000 keer

Deutsche Telekom heeft voor het eerst cijfers vrijgegeven hoe vaak in Duitsland telefoontjes worden afgetapt. Volgens het bedrijf ging het in 2013 om bijna 50.000 aansluitingen. Ook werd een miljoen IP-adressen opgevraagd en eisten de Duitse opsporingsdiensten bijna een half miljoen keer telefoongegevens op. Als het gaat om afluisteren is Nederland berucht.

Voor het eerst maakte Deutsche Telekom cijfers bekend over het afluisteren van telefoons. In 2013 tapten de Duitse politie en justitie 50.000 aansluitingen van Telekom-klanten af. Ook eisten ze meer dan 28.000 klantgegevens op. Telekom heeft in Duitsland in totaal 60 miljoen klanten met een mobiele of vaste telefoon. Hoeveel aanvragen van de politie het bedrijf afwees, werd niet meegedeeld.

Telefoongegevens

De Duitse justitie eiste bovendien meer dan 400.000 telefoongegevens op. Daarmee kan worden nagegaan bij welke zendmast een Telekom-klant is gebeld. Daarbij kregen de rechercheurs ook inzicht in gegevens van mensen die daar toevallig ook vandaan belden. “Dat bekent alleen niet dat dit om verdachten gaat”, zegt een Telekom-woordvoerder tegen WirtschaftsWoche. Ook vroegen de opsporingsdiensten zo’n miljoen IP-adressen op.

Telefoontaps per miljoen inwoners in 2010. Bron: Privacy Barometer
Telefoontaps per miljoen inwoners in 2010. Bron: Privacy Barometer

Nederland wereldkampioen afluisteren

Als het om afluisteren is Nederland berucht. In 2012 werden ruim 25.000 telefoons afgeluisterd door de Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie. Deze cijfers zijn alleen niet direct naast die van Telekom te leggen omdat deze door de Nederlandse overheid zelf zijn vrijgegeven en het bij Telekom om cijfers van een bedrijf gaat. Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken publiceerde de afgelopen jaren geen officiële cijfers.

Wel bleek uit vragen van Bondsdag-lid Andrej Hunko (Die Linke) afgelopen september dat Duitse opsporingsdiensten in 2012 199.023 ‘stille sms’jes’ stuurden om de locatie van een mobiele telefoonbezitter te localiseren. In de eerste helft van 2013 waren dat er al 138.779. “Alle vormen van afluisteren nemen toe”, concludeerde Hunko destijds.

Opvragingen telefoongegevens per miljeon inwoners in 2010. Bron: Privacy Barometer
Opvragingen telefoongegevens per miljeon inwoners in 2010. Bron: Privacy Barometer

Omstreden transparantie

De ’transparantie’ van Deutsche Telekom is omstreden. Zo werd provider Vodafone onlangs al op de vingers getikt door de Duitse overheid omdat het in strijd zou zijn met de wet. Het bedrijf zoekt nu naar mogelijkheden om hun cijfers alsnog bekend te maken. Het ministerie van Justitie keurde de publicatie van Telekom wel goed omdat ze ‘geanonimiseerd’ waren. Inmiddels willen ook andere internet- en e-mailproviders op een dergelijke manier rapporten publiceren.

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.