Top 10 grootste bierbrouwers van Duitsland

Duitsers drinken steeds minder bier. Maar de grootste bierbrouwers van Duitsland produceren nog altijd flinke hoeveelheden. In het kader van de dag van het bier neemt Duitslandnieuws de tien grootste bedrijven onder de loep die de Duitse markt bepalen.

Update 2024: Duitse brouwers hopen op succesvol EK voetbal

De Top 10 van Duitse brouwerijgroepen is nauwelijks veranderd. Ten opzichte van 2014 is de top 5 hetzelfde gebleven, alleen daaronder wisselen brouwerijen van plaats. Opvallend is dat Oettinger de dip uit 2019 weer heeft goed gemaakt, blijkt uit de laatste cijfers van Statista over 2022.

Dit neemt niet weg dat de Duitse brouwers last hebben van de algemene trend dat er minder bier wordt gedronken. In 2023 daalde de bierverkoop van Duitse brouwerijen met 4,5% naar 8,4 miljard liter, een tegenvaller na het lichte herstel in 2022 na de pandemie.

De Deutscher Brauer Bund spreekt van een zwaar jaar, beïnvloed door terughoudendheid van consumenten, onder meer door de inflatie. Vooral de binnenlandse verkoop daalde, terwijl ook de export afnam.

Toch houden de brouwers hoop. Duitsland heeft zich ontpopt tot de grootste brouwer van alcoholvrije bieren en dit segment groeit. Daarnaast hopen de brouwerijen dat ze veel bier zullen verkopen tijdens het Europees Kampioenschap voetbal in eigen land in juni 2024.

Top 10 Duitse brouwerijgroepen met de meeste afzet in 2022

  1. Radeberger Gruppe (oa. Jever, DAB, Berliner Pilsner, Sternburg)
  2. AB Inbev Deutschland (oa. Beck’s, Hasseröder, Löwenbräu)
  3. Oettinger Brauerei
  4. Bitburger Braugruppe (oa. Bitburger, König Pilsener, Köstritzer)
  5. Krombacher Brauerei
  6. Paulaner Brauerei (oa. Paulaner, Kulmbacher, Fürstenberg)
  7. TCB Gruppe (oa. Feldschlößchen, Gilde, Frankfurter Brauhaus)
  8. Warsteiner Gruppe (oa. Warsteiner, Herforder, Paderborner, König Ludwig)
  9. Brauerei C. & A. Veltins
  10. Carlsberg Deutschland (oa. Carlsberg, Holsten, Astra, Duckstein, Lübzer)

Update 2019

De afzet van de bierbrouwers in Duitsland schommelt een beetje. In de Top 5 staan in 2019 nog altijd dezelfde brouwerijen, al is de volgorde een klein beetje veranderd. Bitburger en Krombacher hebben Oettinger ingehaald, die hierdoor de nieuwe nummer 5 is. Bekijk alle cijfers bij Statista.

De grootste bierbrouwers van Duitsland

Originele artikel uit 2014:

Het is al jaren hetzelfde liedje. De gemiddelde Duitser drinkt steeds minder bier. Toch zijn dat nog altijd flinke hoeveelheden. Brancheblad Brauwelt heeft een lijst gemaakt van de 10 brouwerijen met de hoogste afzet. Samen brengen ze meer dan 2,5 miljoen hectoliter bier op de markt. Ter vergelijking: een hectoliter staat gelijk aan 200 halve literflessen.

1. Radeberger

Radeberger heeft naast talloze biermerken ook het populaire frisdrank Bionade onder zijn hoede.

Afzet: 11,8 miljoen hectoliter (2012: 12 miljoen hectoliter)

De aanvoerder van Duitsland komt uit Saksen en heeft een keur aan merken onder zijn hoede, zoals Berliner Kindl en Berliner Pilsener, Guiness, Gilden en Sion Kölsch en Jever. Vooral binnen Duitsland heeft de brouwer een sterke positie, 11,23 miljoen hectoliter was bestemd voor eigen land. De overige halve miljoen ging naar het buitenland. Het bedrijf uit Oost-Duitsland draaide in 2013 een omzet van 1,8 miljard euro.

2. AB Inbev

Afzet: 10,4 miljoen hectoliter (2012: 10,9 miljoen hectoliter)

De mascotte van Löwenbräu is een bekende verschijning op het Oktoberfest.

Naast het in heel Duitsland bekende merk Beck’s is de brouwerijgroep uit België vooral in Noord- en Zuid-Duitsland bekend met merken als Löwenbräu, Franziskaner en Hasseröder. Bij het concern horen onder meer ook internationale namen als Stella Artois, Corona en Budweiser. Internationaal gezien is Anheuser-Busch InBev de grootste speler op de biermarkt. Daar achter volgen het van oorsprong Zuid-Afrikaanse SABMiller en het Nederlandse Heineken. Met een volume van 3 miljoen hectoliter is AB Inbev samen met Oettinger de grootste bierexporteur van Duitsland.

3. Oettinger

Afzet: 9,8 miljoen hectoliter (2012: 10,015 miljoen hectoliter)

De geschiedenis van Oettinger loopt al terug tot in de 14e eeuw. Intussen is de brouwerij uit het Zuid-Duitse Oettingen een familiebedrijf dat vanuit verschillende vestigingen in Duitsland produceert. De afzet daalde afgelopen jaar vooral in het binnenland, de export bleef op niveau.

4. Bitburger

Afzet: 7,47 miljoen hectoliter (2012: 7,49 miljoen hectoliter)

Nog een succesvolle brouwerij die nog in familiehanden is. Intussen staat de 7e generatie aan het roer van het bedrijf uit Bitburg, gelegen in de deelstaat Rijnland-Palts. In vergelijking met andere brouwerijen exporteert het bedrijf relatief weinig. ‘Slechts’ 500.000 hectoliter vindt over de grens zijn weg.

5. Krombacher

Afzet: 5,752 miljoen hectoliter (2012: 5,678 miljoen hectoliter)

In het zuiden van Westfalen wordt sinds 1803 bier gebrouwen onder de naam Crombach. Maar sinds 1890 wordt er onder de nu bekende naam Krombacher Pilsener geproduceerd. Het concern heeft met Schweppes en Orangina ook twee bekende niet-alcoholische dranken onder de paraplu. Afzetmarkt is vooral Duitsland zelf.

6. Brau Holding

Voormalig Bayern München-coach Louis van Gaal werkt mee aan een Paulaner-reclame.

Afzet: 5,5 miljoen hectoliter (2012: 5,4 miljoen hectoliter)

Trekpaard van deze brouwer uit Zuid-Duitsland is Paulaner. De andere merken Eku, Kulmbacher en Fürstenberg zijn vooral regionaal bekend. Het bedrijf had afgelopen jaar een omzet van 588 miljoen euro, dat is 13 miljoen minder dan in het jaar ervoor. Toch steeg de afzet een beetje.

7. Warsteiner

Afzet: 4,56 miljoen hectoliter (2012: 4,56 miljoen hectoliter)

Warsteiner uit Sauerland gaat al 9 generaties mee. De boer Antonius Cramer stond in 1753 aan de wieg van het bedrijf, vandaag zit zijn nakomelinge Catharina Cramer op de directiestoel. Afgelopen jaar verkocht Warsteiner 3,9 miljoen hectoliter in eigen land.

8. TCB-Groep

Afzet: 3,1 miljoen hectoliter (2012: 2,9 miljoen hectoliter)

De onderneming uit Frankfurt bestaat met de brouwerijen Feldschlößchen, Brasserie Champigneulles en het Frankfurter Brauhaus uit zowel Duitse als Frankse bedrijven. De groep ontstond in 2003 met de opkoop van Brau & Brunnen. De huidige samenstelling van het bedrijf is sinds 2011 bij elkaar.

9. Carlsberg

De Denen zijn niet de grootste in Duitsland, maar horen wel bij de biergiganten ter wereld.

Afzet: 3,02 miljoen hectoliter (2012: 2,9 miljoen hectoliter)

Het Deense merk uit Kopenhagen levert intussen aan 140 landen en is internationaal gezien de grootste brouwerij achter AB Inbev, SABMiller en Heineken.

10. Veltins

Manager Rudi Assauer liet het Schalke-stadion omdopen in Veltins-arena als sponsordeal.

Afzet: 2,7 miljoen hectoliter (2012: 2,78 miljoen hectoliter)

Wederom een brouwerij in familiebezit. De oorsprong ligt bij het uit de Sauerland komende C. & A. VELTINS Brauerei. Het bedrijf bestaat sinds 1929 en kampte afgelopen jaar met een licht dalende afzet. De hoofdoorzaak ligt in Duitsland zelf, de export bleef stabiel.

Duitslandnieuws over bier:

 

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.