Kotelettenkeizer Tönnies stuurt op compromis aan in familietwist

Vleesfabrikant en Schalke 04-baas Clemens Tönnies heeft twee petten op en daarmee twee problemen. De grootste slachter van Duitsland is voor het eerst bereid wat van zijn macht af te staan, voordat neef Robert hem in mei voor de rechter ontmoet. Dat het Russische staatsbedrijf Gazprom zijn club sponsort vindt hij geen probleem, hij wil juist fors investeren in Rusland.

In Duitsland wordt hij wel ‘Koteletten-Kaiser’ genoemd. Clemens Tönnies regeert zijn familiebedrijf met ijzeren hand en maakte het in een rap tempo tot de grootste slachter van Duitsland. Een geduchte concurrent voor het Nederlandse VION.

Achter de schermen van het ogenschijnlijke ongenaakbare zakelijke succes speelt al jaren een bikkelharde familietwist. Neef Robert eist een deel van de macht. Clemens lijkt in een interview in Handelsblatt van woensdag aan te sturen op een compromis. “Ik ben geen patriarch, maar een teamplayer.”

Tönnies op de tribune bij Schalke 04.

Clemens hielp in de schaduw van zijn dominante broer Bernd het concern Tönnies Fleisch opbouwen. Hij kwam aan het roer te staan na de plotselinge dood van broer Bernd in 1994. Aan zijn sterfbed beloofde hij zijn posities in te nemen. Sindsdien geeft Clemens leiding aan de slachterij en is hij voorzitter van de raad van toezicht van voetbalclub Schalke 04, net als zijn broer.

De aandelen van de slachterij zijn voor de helft in handen van Clemens, de rest is in bezit van neef Robert, de zoon van Bernd. Toch bepaalt Clemens de koers, omdat hij bij beslissingen een dubbel stemrecht heeft. Sinds 2011 zaagt Robert aan de stoelpoten van oom Clemens tot in de rechtbank. In mei moet er een oordeel komen.

Compromis in familieruzie

Maar nu lijkt Clemens al voortijdig de middenweg te zoeken. Hij zou op termijn willen afzien van zijn dubbele stemrecht dat hij nu voor het leven bezit, ‘als hij maar een belangrijke functie kan behouden’. Tönnies wil het familiebedrijf uit Rheda-Wiedenbrück ombouwen en het management institutionaliseren. “Een bedrijf van ons formaat moet geleid worden door de beste. Degene die de baas is moet dat kunnen, en niet toevallig op die stoel zitten omdat hij dezelfde naam heeft als ik.”

Staatsbedrijf Gazprom geen probleem

Het is niet het enige hoofdpijndossier voor Clemens. Hij is ook voorzitter van de raad van toezicht van Bundesliga-voetbalclub Schalke 04 uit Gelsenkirchen. Op het blauwe shirt prijkt de naam van hoofdsponsor Gazprom, het Russische staatsbedrijf dat verantwoordelijk is voor de levering van gas in grote delen van Europa. Daarmee speelt het een belangrijke rol in de Oekraïne-crisis.

Schalke-speler Klaas-Jan Huntelaar speelt met Gazprom op de borst.

Toch wil Tönnies geen gehoor geven aan de druk die op hem is ontstaan om met de sponsor te breken. “Contracten zijn er om je er aan te houden. Dat verbreek je niet zomaar.” Volgens hem is de verhouding met het Russische staatsbedrijf uitstekend en staat de samenwerking daarom niet ter discussie.

Toch kan Rusland niet zomaar doen wat het wil, vindt Tönnies. “Moeten we soms een nieuwe wereldoorlog willen? We zijn niet onverschillig voor de daden van Rusland, we hebben daar in hoge mate een verantwoordelijkheid. Maar er komt een tijd dat de crisis over is. Daarom mogen we nu niet alle banden verbreken.”

Clemens Tönnies wil nog altijd ingaan op de uitnodiging van Vladimir Poetin om met Schalke het Kremlin te bezoeken.

De Russische president Vladimir Poetin heeft Tönnies al eens uitgenodigd voor een bezoek aan Moskou. Daar ziet hij niet van af, al zal het niet van komen voor het WK-voetbal in Brazilië wordt gespeeld. De Russische president heeft wel belangrijkere dingen op zijn agenda staan, denkt Tönnies. “Maar het team zal graag eens het Kremlin bezoeken en interesseert zich zeker voor Moskou.”

Vleesexport naar Rusland

Tönnies bestrijdt dat er een direct verband ligt tussen de sponsoring door Gazprom van Schalke 04 en de plannen van Tönnies om met zijn bedrijf voor 600 miljoen euro in Rusland te investeren. “Dat klopt niet.”

Volgens de ‘Koteletten-Kaiser’ stamt de verbintenis met Gazprom al van ver voor de plannen om in Rusland te investeren. “Ik ga daar toch niet bouwen omdat Gazprom Schalke sponsort? Dat heeft niets met elkaar te maken. We zijn gevraagd om mee te helpen met het ontwikkelen van de Russische varkenshouderij. Natuurlijk doen we dat.” Rusland is voor Tönnies een aantrekkelijke markt. De Europese export van varkensvlees naar Rusland is de laatste maanden bijna tot stilstand gekomen.

Meer van Duitslandnieuws:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.