Medica 2023: zorgsector Noord-Brabant doet inspiratie op voor noodzakelijke innovatie

Innovatie in de zorg kan je niet alleen. Daarom brengt provincie Noord-Brabant Nederlandse en Duitse partijen samen tijdens de Medica 2023.
Medica 2023

Met een groeiend tekort aan vakmensen en een toenemende vergrijzing staat de zorgsector voor een serieuze uitdaging. Daarom gaat de provincie Noord-Brabant met ondernemers, wetenschappers en regionale ontwikkelingsmaatschappijen op inspiratiemissie naar de grootste healthbeurs ter wereld: de Medica 2023 van 13-16 november in Düsseldorf. 

In de zorgsector is iedereen het er wel over eens: wanneer we over tien jaar nog een betaalbare, toegankelijke en functionerende zorgsector willen hebben, dan moeten we flink innoveren. Om inspiratie op te doen neemt de provincie Noord-Brabant daarom een delegatie van 30 ondernemers, wetenschappers en regionale ontwikkelingsmaatschappijen mee naar de grootste zorgbeurs ter wereld, de Medica 2023 in Düsseldorf.

Een van de deelnemers aan de reis is algemeen-directeur Guill Steijvers van High Tech Alliance uit Valkenswaard. “Met Mijzo Ouderenzorg in Noord-Brabant werken we aan innovatieve oplossingen. Samen ontwikkelen we oplossingen om de zorg beter te maken en de ouderen langer gezond, zelfstandig en onafhankelijk te laten wonen, dus de zelfredzaamheid verhogen. Daarnaast bedenken we manieren om zorgmedewerkers te ontzorgen.”

Steijvers zoekt partners waarmee hij innovaties kan integreren, zodat we niet het wiel opnieuw aan het uitvinden zijn. Daarnaast zoek ik ook partners met wie we innovatieve zorgprojecten kunnen financieren. Het is goed om op de Medica hier contacten en inspiratie voor op te doen.”

Hij wordt vergezeld door Bart Rijgersberg,  adviseur innovatie van de Brabantse gehandicaptenzorgorganisatie Amarant. “Innovatie in de gehandicaptenzorg is nu nog vaak een interessant apparaat hier en een handige app daar.” 

Rijgersberg is vooral op zoek naar oplossingen die de zorg op een heel nieuwe manier veranderen. “Nu de zorgvraag steeds complexer wordt, hebben we een meer radicale innovatie nodig. Zonder serieuze nieuwe oplossingen is het echt de vraag of we over 10 jaar in onze huidige vorm nog kunnen bestaan.”

Innovatie in de zorg stimuleren met bezoek aan Medica 2023

Dit is precies één van de redenen dat Iris Schoones, beleidsmedewerker internationale zaken van de provincie Noord-Brabant, het bezoek aan de Medica organiseert. “We zien de uitdagingen die op de zorg afkomen. Als provincie zijn we er voor de hele sector, daarom is onze delegatie ook zo divers. We stimuleren hiermee grensoverschrijdende samenwerking en daarmee de broodnodige innovatie in de zorg.”

Schoones heeft naast Duitsland ook het thema Life Sciences & Health in haar portefeuille en was blij verrast met het grote aantal deelnemers. “De trigger voor ons was dat ik enerzijds van zorgexperts hoorden dat de grootste zorgbeurs ter wereld voor hen vaste prik was, en dat anderen er nog nooit van hadden gehoord. Bovendien organiseren de ROM Utrecht en Amsterdam AI ook een eigen busreis en hebben we als Nederlandse zorgsector dankzij de Task Force Health Care (TFHC) een mooi NL Health paviljoen. Dit alles zorgt voor veel synergie-effecten.”

Inspiratie stimuleert innovatie

Directeur Steijvers van High Tech Alliance heeft decennialang ervaring in hightech innovatie binnen diverse sectoren, maar merkt dat de zorg niet altijd even makkelijk is. “Er is sprake van een zekere innovatie-immuniteit. Vasthouden aan wat je hebt, en onzekerheid over vernieuwing. Als ondernemer is het daarom niet altijd even makkelijk om verandering in gang te zetten, zeker omdat je innovatie altijd samen moet doen. Ik ben erg benieuwd naar wat ik tegenkom op de Medica.”

Rijgersberg herkent dit maar al te goed en weet na het bezoeken van de Nederlandse beurzen wel aardig wat er in eigen land speelt. “Daarom wordt dit bezoek aan de Medica zo boeiend. Wat speelt er elders, wat kunnen wij van hen leren?”  

Noord-Brabant op de Medica 2023

De provincie Noord-Brabant organiseert de inspiratiereis naar de Medica 2023 dit jaar voor het eerst. Het trekt hierin samen op met ROM Utrecht en Amsterdam AI die dit al langer doen. Ze houden bijvoorbeeld samen een netwerkevent op het NL Health paviljoen (Hal 15, L31) van Task Force Health Care (TFHC).

Op dit paviljoen zijn ook andere Brabantse bedrijven vertegenwoordigd:

Voor meer informatie over de inspiratiereis, zakendoen in Duitsland en de sector Life Sciences & Health, neem contact op met Iris Schoones (ischoones@brabant.nl).

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Brabant

Brabant: topregio voor kennis en innovatie, regio van bijzondere innovaties, ondernemende samenwerking en gedeelde ervaringen. In Brabant zoeken we naar grensverleggende oplossingen, denken we out of the box. We houden onze kaarten niet op zak, maar leggen ze op tafel. We doen samen zaken en dat doen we met openheid.
En Brabant laat je onderdompelen en neemt je mee in haar bourgondische, gastvrije en gemoedelijke karakter. Er zijn weinig regio's ter wereld waar plezier en succes zo onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn als in Brabant. Deze unieke combinatie vormt de basis van ons succes en geeft Brabant haar onderscheidende, gastvrije karakter.